Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Κορονοϊός και Δημοκρατία


Χάρης Βουνοτρυπίδης

Μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

Μέσα στην πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που διανύουμε πολλές πτυχές  της καθημερινότητάς μας έχουν αλλάξει ριζικά συμπεριλαμβανομένου και της Βουλής των Ελλήνων, η οποία λειτουργεί με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό. Σε αυτό το κλίμα βλέπουμε την κυβέρνηση να φέρνει δύο κρίσιμα νομοσχέδια, ένα για το περιβάλλον και ένα για την παιδεία.


Στόχος αυτής της τοποθέτησης δεν είναι να αποδημήσει το κατά τα άλλα τραγικό περιεχόμενο τους, αλλά να θέσει ένα ζήτημα που δεν έχει απασχολήσει όσο θα έπρεπε την κοινή γνώμη, το κατά πόσο μπορούμε να μιλάμε για ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας εν μέσω πανδημίας. Η απόφαση να κατατεθούν τώρα τα νομοσχέδια είναι πάρα πολύ έξυπνη καθώς το περιθώριο αμφισβήτησης τους στενεύει, κάτι που διεγείρει διάφορα ερωτήματα.
Κλεισμένοι στο σπίτι οι πολίτες δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν ή να εκφράσουν ανησυχίες γιατί οι χώροι που παράγεται πολιτική από τη βάση παραμένουν κλειστοί.
Οι χώροι δουλειάς, τα πανεπιστήμια, οι πλατείες, τα πεζοδρόμια ακόμα και τα καφενεία αδυνατούν να γίνουν τόποι δημιουργικής αμφισβήτησης και πολιτικού διαλόγου λόγο έλλειψης του κυριότερου συστατικού της δημοκρατίας, του ανθρώπου.
Τα κανάλια, όπως όλοι περιμέναμε, συνεχίζουν να επικροτούν τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης η οποία απαιτεί από τα υπόλοιπα κόμματα μία χαλαρή αντιπολίτευση λόγο των συνθηκών και κάθε έντονα αντίθετη φωνή αντιμετωπίζεται ως ανεύθυνη στάση και λαϊκισμός.
 Εδώ να πούμε ότι υπεύθυνη αντιπολίτευση σημαίνει εντοπισμός λαθών και παραλήψεων και κατάθεση προτάσεων, όχι το αντίθετο. Το τελευταίο οχυρό μαζικής πολιτικής “δράσης” είναι τα social media η δυναμική των οποίων δεν πρέπει να υποτιμάται, το αποδεικνύει άλλωστε το φιάσκο με τα δωράκια στα ΚΕΚ, όμως μόνα τους δεν είναι αρκετά.
Έτσι, κατανοούμε πως σε αυτές τις συνθήκες οι αποφάσεις της εξουσίας δεν ελέγχονται εύκολα από τον λαό γιατί αυτός δεν έχει όλα τα μέσα πίεσης για να τις ελέγξει. Ήτανε, λοιπόν, τόσο επείγον να κατατεθεί νομοσχέδιο για την παιδεία με σχολεία και πανεπιστήμια κλειστά χωρίς ουσιαστικά να μπορεί να περάσει από διευρυμένο δημόσιο διάλογο; Μήπως το Νέα Δημοκρατία αποκτά μία διαφορετική χροιά; Μήπως τελικά οι κυβερνώντες δεν είναι τόσο δημοκράτες όσο δηλώνει το όνομα τους; Για το οικολόγοι πάντως φαίνεται να χάνουν κάθε ελπίδα αφού ο κ. Χατζηδάκης κατάφερε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να αποδυναμώσει την  πλειοψηφία των θεσμών της κοινωνίας που προστάτευαν το περιβάλλον για χάρη των πολυσυζητημένων επενδύσεων.

Επίσης, θερμή παράκληση ανοίξτε τους ναούς να έχει κάτι η αξιότιμη υπουργός παιδείας να απασχολείται γιατί αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι η αρχή του τέλους αλλά το τέλος της αρχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς