Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Ειδήσεις από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας



Τηλεδιάσκεψη του Περιφερειάρχη, Ν. Φαρμάκη, με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας
Πρωτοβουλίες και δράσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων την επομένη μέρα από την υγειονομική κρίση, προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που βρίσκεται σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, όπως επίσης με τους παραγωγικούς φορείς της Βιομηχανίας.
Σε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που είχε σήμερα Πέμπτη 9 Απριλίου 2020 ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαϊμη, συζητήθηκαν, με τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην επιχειρηματικότητα και ανταλλάχθηκαν απόψεις για την αποκατάσταση του κλίματος στην αγορά. Επίσης, εξετάστηκαν τρόποι αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για διεκδίκηση, από κοινού με τα Επιμελητήρια, για την υιοθέτηση μέτρων διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας και μείωσης της γραφειοκρατίας.
«Προτεραιότητά μας παραμένει η στήριξη των επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση διερευνούμε τις δυνατότητες να κατευθυνθούν οι περισσότεροι δυνατοί πόροι των προγραμμάτων μας σε δράσεις που θα ενισχύσουν τον κόσμο της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας, με στόχο μια γρήγορη και αποτελεσματική επαναφορά στην κανονικότητα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φαρμάκης.
Από την πλευρά τους, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων και των Συνδέσμων κλήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα περιφερειακού χαρακτήρα από τις υπηρεσίες και το σχεδιασμό της Περιφέρειας.
Στις τηλεδιασκέψεις συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος, του ΣΕΒΠ&ΔΕ Κλεομένης Μπάρλος και του ΣΕΒΙΠΑ Πέτρος Μαντάς.

Δημιουργία νέων προϊόντων τουριστικής ανάπτυξης   από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Με το βλέμμα στη «μετά κορωνοϊού ημέρα», η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναλύει το νέο τουριστικό περιβάλλον και σχεδιάζει προσεκτικά την στρατηγική και τις δράσεις της, θέτοντας στο επίκεντρο τον εμπλουτισμό του τοπικού «τουριστικού προϊόντος» με την αξιοποίηση της τοπικής γαστρονομίας και της τοπικής παραγωγής, δηλαδή της κουλτούρας και της αυθεντικότητας της περιοχής.
«Η επόμενη ημέρα θα μας βρει έτοιμους με όλα τα δημιουργικά όπλα στη φαρέτρα μας», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νικόλαος Κοροβέσης, αναφερόμενος σε μια νέα πολιτική η οποία θα αξιοποιεί συνολικά όλους τους πυλώνες της τοπικής οικονομίας. Η γαστρονομία αποτελεί εκείνο τον τομέα στον οποίο η Δυτική Ελλάδα επενδύει ώστε να συνδέσει την άυλη διάσταση του τουρισμού, το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, με την τεχνογνωσία, και τις καλές διεθνείς πρακτικές.
Για το σκοπό αυτό διεξάγεται στρατηγική μελέτη για το καθορισμό πολιτικών και εργαλείων ανάπτυξης της τοπικής γαστρονομίας και του πολιτισμού, με στόχο την αποτύπωση μιας σύγχρονης στρατηγικής για τον εμπλουτισμό του προορισμού με τη  γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα.
Πέραν από την αποτύπωση των διεθνών πρακτικών ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει και πρωτογενή έρευνα στους επαγγελματίες της Δυτικής Ελλάδας.
Στόχος είναι οι ίδιοι οι ντόπιοι οι επιχειρηματίες της περιοχής, να συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση εγχειρημάτων συμβατών με το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της Δυτικής Ελλάδας. Επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποτελέσουν ένα πρώτο οδηγό για την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός, αφού εμπεριέχει σημαντικά δεδομένα για τη διαχείριση της κατάστασης.
Οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν τη δυνατότητα μέχρι την Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 να συμμετέχουν στην έρευνα με τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου που βρίσκεται στον σύνδεσμο: https://www.surveymonkey.com/r/region_of_western_greece

Απολογισμός χειμερινής περιόδου και προετοιμασία για τη θερινή περίοδο στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Αχαΐας
Με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 9 Απριλίου 2020 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αχαΐας, Χαράλαμπου Μπονάνου. Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε ο απολογισμός της χειμερινής περιόδου 2019-2020, ενώ αναλύθηκε ο σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, όπως επίσης οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από σεισμικά φαινόμενα περιόδου 2020.
 «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία επενδύουμε στην υπευθυνότητα των ανθρώπων. Χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ένωση δυνάμεων και την προσήλωση στους κανόνες» ανέφερε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μπονάνος και πρόσθεσε: «Αποδείξαμε τη χειμερινή περίοδο που διανύσαμε ότι η Πολιτική Προστασία είναι ικανή να ανταποκριθεί σε όλες τις δύσκολες απαιτήσεις με σκοπό την προστασία της ζωής και τη διαφύλαξη της περιουσίας των πολιτών.
Το ίδιο θα πράξουμε και στη νέα αντιπυρική περίοδο, λαμβάνοντας όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή μας με τον πολλαπλό ρόλο που επιτάσσουν οι καιροί. Δοκιμαζόμαστε σε αντίξοες συνθήκες αλλά το πολιτικό προσωπικό, οι ένστολοι, οι εθελοντές είμαστε απόλυτα συντονισμένοι στην εκπλήρωση της αποστολής μας, που έχει χαρακτηριστικά της κοινής ανθρώπινης συνισταμένης».
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι: Στυλιανός Καλαϊτζίδης (Ταξίαρχος, Διοικητής ΚΕΤΧ), Γεώργιος Μιχαλόπουλος (Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας), Αντώνιος Ευαγγελάτος (Ανθυποπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος και Διοικητής τμήματος Ασφαλείας), Ανδρέας Στεμπίλης (Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αχαΐας ), Αθανάσιος Παπαδόπουλος (Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων), Δημήτρης Κατσαρός (Προϊστάμενος Δ/νσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης), Κωνσταντίνος Καρζής (Εκπρόσωπος Περιφερειακού Εθνικού Συστήματος Υγείας ), οι Εκπρόσωποι Περιφερειακού Συμβουλίου για ΣΟΠΠ ΠΕ Αχαΐας Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης) και Δημήτριος Δριβίλας (Περιφερειακός Σύμβουλος), Μαρία Σωτηροπούλου (Προϊσταμένη Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Αποκ/νης Διοίκησης),τα στελέχη της Περιφέρειας, Νικόλαος Γυφτάκης (Προϊστάμενος Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ), Σοφία Συμεωνίδου (Προϊσταμένη Δ/νσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αχαΐας ), Ιωάννης Μπάφας (Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Αχαΐας), Αριστοτέλης Κορκός (Προϊστάμενος Δ/νσης τεχνικών έργων Π.Ε. Αχαΐας), καθώς επίσης εκπρόσωποι από εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας.

Θ. Βασιλόπουλος: «Καθήκον μας να βρισκόμαστε σε αυτή την δύσκολη συγκυρία δίπλα στους αγρότες  μας…»
Κοντά στους πληττόμενους αγρότες βρίσκεται η Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρο Βασιλόπουλο, πραγματοποιεί επισκέψεις σε αγροτικές περιοχές ώστε να ενημερωθεί και δια ζώσης για τα καθημερινά ζητήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020 ο κ. Βασιλόπουλος επισκέφθηκε περιοχές στην βόρεια αγροτική ζώνη της Ηλείας συγκεκριμένα την Μυρσίνη, τα Λεχαινά, την Βάρδα, τον Κόροιβο, το Κέντρο Πηνείας, όπου συζήτησε με παραγωγούς, ενώ εποικοδομητική συνεργασία είχε και με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστο Παλαιολόγο, ο οποίος τον ενημέρωσε για  την πορεία της νέας αρδευτικής περιόδου.
Ο κ Βασιλόπουλος σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας επεσήμανε: «Η δική μας Περιφερειακή Αρχή αντιλαμβάνεται τον πρωτογενή τομέα ως πρώτη προτεραιότητα. Διεκδικούμε και παρεμβαίνουμε με θετικά αποτελέσματα στα αγροτικά προβλήματα που ανακύπτουν και στέκουμε κοντά στους αγρότες μας. Τις επόμενες μέρες θα συνεχίσουμε επισκέψεις και περιοδείες και σε άλλες αγροτικές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας».
Συνεχίζεται η καταγραφή των προβλημάτων
Εξάλλου συνεχίζεται η καταγραφή των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα που έχουν παρουσιαστεί μετά την εκδήλωση της πανδημίας. Η καταγραφή γίνεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είτε μέσω e-mail στη διεύθυνση covid19.agri.pde@gmail.com, είτε τηλεφωνικά στον αριθμό 2613 613 540. Παραγωγικοί φορείς του αγροτικού κλάδου, αγροτικοί σύλλογοι, συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία μπορούν να στείλουν τις προτάσεις τους στην γραμμή επικοινωνίας που άνοιξε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς