Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Με απουσία Βρούτση ψήφισε η Ν.Δ. τη μείωση κατά 50% των μισθών


Τα πυρά της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε και χθες η κυβέρνηση, καθώς στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ήρθε για ψήφιση η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτρέπει τη μείωση των μισθών κατά 50%.


Παρά τις αλλαγές που, μετά τον σάλο που δημιούργησε, επέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με υπουργική του απόφαση, το άρθρο 9 της ΠΝΔ δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας και επιτρέπει τη μονομερή, χωρίς διαβούλευση, κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων έως και τον Σεπτέμβριο. «Αυτό είναι το πιο σκανδαλώδες απ’ όλα» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας.

Είναι ενδεικτικό ότι στη Βουλή δεν εμφανίστηκε το υπουργείο Εργασίας, ενώ και οι δύο υφυπουργοί που μίλησαν (Οικονομικών Απόστολος Βεζυρόπουλος, Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης) απέφυγαν να υποστηρίξουν το επίμαχο άρθρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ΠΝΠ να την ψηφίσει μόνο η Ν.Δ., ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν, το ΚΚΕ καταψήφισε και το ΜέΡΑ25 δήλωσε «παρών».

Τροπολογία για μείωση μισθωμάτων

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση κατέθεσε χθες στην ΠΝΠ τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την επέκταση της ρύθμισης της μερικής απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τον Απρίλιο κατά 40% και στις περιπτώσεις επαγγελματικών μισθώσεων προς εγκατάσταση επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί δραστικά από την επιδημία του κορωνοϊού. 

Η μείωση του 40% στο μίσθωμα ισχύει και για τους μισθωτούς αυτών των επιχειρήσεων που έχουν leasing (Ι.Χ., ακίνητο κ.ά.), όπως επίσης και για την πρώτη κατοικία τους εφόσον έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας. Η ΠΝΠ και η τροπολογία ψηφίζονται αύριο από την Ολομέλεια.

Λέτε: “Απολύστε”

Αναφερόμενος στο άρθρο 9 για τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα ο Γ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «έρχεστε και λέτε μισή δουλειά - μισή πληρωμή, για ένα μήνα ή δίμηνο, το οποίο, πέρα από το ότι προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία, αφού θα μπουν λιγότερα χρήματα στην τσέπη του εργαζόμενου και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όπως είναι οι σημερινές, είναι σε πλήρη αντίθεση με όσα γίνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη». 

Ακόμη σημείωσε ότι και η Κομισιόν με το πρόγραμμα SURE χρηματοδοτεί με 100 δισ. τις χώρες της Ε.Ε. ώστε οι επιχειρήσεις να μην απολύσουν κανέναν εργαζόμενο και να πληρώνονται με τον ίδιο μισθό ακόμη και αν μειώνονται οι ώρες εργασίας. 

«Με τα 800 ευρώ, που στην ουσία είναι καθαρά 530 ευρώ, λέτε στις επιχειρήσεις 'απολύστε'. Θα κλείσουν και οι επιχειρήσεις, μη νομίζετε ότι τις βοηθάτε, και οι επιχειρήσεις θα κλείσουν εντέλει από τον συνολικό κύκλο της κατάρρευσης» προειδοποίησε.

"Πάρτε το πίσω"

«Εγκυμονεί πλείστους κινδύνους, πάρτε το πίσω. Δεν μπορεί να υποχωρήσουμε στα ελάχιστα κάνοντας ένα λίφτινγκ με υπουργικές αποφάσεις» συμφώνησε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Μουλκιώτης αναφερόμενος στην υπουργική απόφαση Βρούτση που «λειαίνει» το άρθρο 9.

«Αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει πουθενά μισθολογική μείωση, όταν με τη ρύθμιση στο άρθρο 9 της ΠΝΠ δίνετε τη δυνατότητα στην εργοδοσία ή δίνετε ακόμα ένα εργαλείο ευελιξίας» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και πρόσθεσε ότι, «την ίδια ώρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν απαγορεύει όλες τις απολύσεις, αλλά ξεκαθαρίζει ότι οι ρήτρες προστασίας των θέσεων εργασίας δεν αφορούν τις λεγόμενες οικειοθελείς αποχωρήσεις, όπως βαπτίζονται οι χιλιάδες αναγκαστικές παραιτήσεις ή οι λήξεις και η μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου».

«Μήπως αποτελεί δικαιολογία για τη μείωση του κόστους στα ξενοδοχεία που θα υπολειτουργούν; Έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να μην υπάρχει στο συγκεκριμένο άρθρο εκμετάλλευση;» αναρωτήθηκε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος. «Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και αρνητικούς» υπογράμμισε και η εισηγήτρια του ΜέΡΑ24 Φωτεινή Μπακαδήμα.
Πάλι «δωράκι» στην παρέα του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ο Γ. Τσίπρας μίλησε για «μέτρα τα οποία φαίνεται σαν να βρίσκουμε την ευκαιρία να περάσουμε πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την παρούσα πανδημία και την έκτακτη κατάσταση» και ανέφερε το άρθρο 44 που «αίρει τον ΑΣΕΠ και την ισχύ των δημοσίων συμβάσεων για να ενισχύσει το γνωστό αμαρτωλό πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ -τον ΕΟΔΥ- με προσωπικό, οχήματα, ηλεκτρονικά συστήματα και παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών εκπαίδευσης». Υπενθύμισε ότι ο υφιστάμενος Νόμος του 2019 καλύπτει τις έκτακτες ανάγκες μέσα από διαδικασίες 5 ημερών και συμπέρανε πως «τα όσα προβλέπονται στην ΠΝΠ είναι εκ του πονηρού».

Ακόμη τα κόμματα έθεσαν το ζήτημα της άσκησης καθηκόντων γιατρού εργασίας στις επιχειρήσεις, καθώς ουσιαστικά η ΠΝΠ καταργεί τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς