Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Nα μη μετατραπεί σε ευκαιρία για περιστολή των δικαιωμάτων των εργαζομένων



Οι βλαπτόμενοι μπορούν να επικοινωνούν μέσω του Παρατηρητηρίου Covid-19 τις καταγγελίες τους για την κατάσταση στην Υγεία, στην Εργασία και στην Οικονομία

Η υγειονομική κρίση δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να μετατραπεί σε ευκαιρία για περιστολή των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για αναιτιολόγητες απολύσεις, για μετακύλιση του βάρους, που πρέπει να επωμιστεί κράτος και εργοδότες, αποκλειστικά, στον κόσμο της εργασίας. Η σημερινή κατάσταση αποτελεί εξαιρετική υπενθύμιση για τη σπουδαιότητα του δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, το οποίο επιχειρήθηκε και επιχειρείται, από την κυβέρνηση, να υποβαθμιστεί σε βάρος των πολιτών, με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. 

Καθημερινά στην σελίδα του Παρατηρητηρίου Covid-19 καταφθάνουν δεκάδες καταγγελίες, που αφορούν την υφιστάμενη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, την κατάσταση στην αγορά εργασίας και την κατάσταση στην οικονομία.

Οι εργαζόμενοι, και γενικότερα οι πολίτες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμα και σ’ αυτή την κρίση δεν είναι μόνοι και μόνες τους.

Μπορούν να επικοινωνούν μέσω του Παρατηρητηρίου Covid-19 τις καταγγελίες τους για την κατάσταση στην υγεία, στην εργασία και την οικονομία και αυτές θα αναδεικνύονται, ασκώντας πίεση για την επίλυση.

1. Με βάση απόφαση που κοινοποίησε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ οι εργαζόμενοι στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και στα Δημόσια ΙΕΚ εξαιρούνται από την απόφαση για τα 800 ευρώ. Η εξαίρεση γίνεται γιατί εργάζονται με το καθεστώς των συμβάσεις έργου.

2. Η Αδέσμευτη Αγωνιστική Κίνηση εργαζομένων στην ΟΣΝΙΕ καταγγέλλει ότι στο Μαιευτήριο "Ρέα" ανακοινώθηκε εκ περιτροπής εργασία. Συγκεκριμένα το προσωπικό καλείτε να εργαστεί 14 μέρες το μήνα με συνέπεια οι αποδοχές τους να μειωθούν κατά 50%. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτό σημαίνει μειώσεις από τα 660 στα 330 ευρώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η καταγγελία. 

3. Η ΟΙΛΕ, αλλά και καταγγελίες που έχουν έρθει στο Παρατηρητήριο αναφέρονται σε μια σειρά από φροντιστήρια που λειτουργούν με συστήματα τηλεκπαίδευσης, εισπράττουν κανονικά τα δίδακτρα, αλλά έχουν θέσει τους εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων με το επίδομα των 800 ευρώ.

4. Σε μαζική αναστολή συμβάσεων και υπαγωγή στο καθεστώς των 800 ευρώ προχωράει η Aegean με βάση καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Η εταιρία έχει επιβεβαίωση την καταγγελία. Την ίδια στιγμή διαψεύδει ότι η αναστολή θα φορά 3.000 εργαζόμενους αλλά δεν δίνει στοιχεία για τον ακριβή αριθμό εργαζομένων που θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς.    

5. Εργαζόμενοι στο κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου Παύλου Μελά- Θεσσαλονίκη, μετά την αναστολή του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας παραμένουν χωρίς καμία πρόβλεψη για την εργασία τους και χωρίς καμία αποζημίωση για την μη λειτουργία του προγράμματος.
Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν:
Λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, η επιτελική δομή του ΕΣΠΑ ανέστειλε την απασχόληση μας και με αόριστες αναφορές γίνεται λόγος για παράταση του προγράμματος και ότι για το διάστημα αναστολής δεν θα πληρωθούμε. Εμείς ωστόσο συνεχίζουμε να στηρίζουμε διαδικτυακά με υλικό τους μαθητές της Γ' λυκείου.
Επιδιώκουμε να λάβουμε την αποζημίωση και να βρεθούμε ξανά με τους μαθητές μας συνεχίζοντας την εργασία για την οποία προσληφθήκαμε καθώς οι μαθητές μας δεν έχουν τη δυνατότητα άλλης εξωσχολικής βοήθειας.

6. Καταγγελία του Σωματείου Τεχνικών Απασχολούμενων σε Ζωντανές Οπτικοακουστικές Εκδηλώσεις:
Χωρίς εισόδημα και χωρίς καμία πρόβλεψη ενίσχυσης και στήριξης το σύνολο του κλάδου. Ακριβώς επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με συμβάσεις έργου ή συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και είναι κατά βάση μικρής χρονικής διάρκειας.
Σήμερα λόγω της πανδημίας, ακυρώνονται όλες οι ζωντανές εκδηλώσεις, ακόμη και αυτές που προγραμματίζονταν να γίνουν αρκετά αργότερα με συνέπεια τη μεγάλη απώλεια εισοδήματος εκατοντάδων εργαζόμενων.
Το σωματείο ζητάει:

  • να συμπεριληφθούν οι τεχνικοί ζωντανών εκδηλώσεων, που δεν απασχολούνται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αόριστου χρόνου στα γενικότερα έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, άλλως
  • να θεσπιστεί το συντομότερο ιδιαίτερο πακέτο μέτρων οικονομικής ενίσχυσης της προαναφερόμενης κατηγορίας εργαζόμενων-μελών μας με διαδικασία πιστοποίησης και χορήγησης που θα εναρμονίζεται με το ιδιότυπο εργασιακό μας καθεστώς.
7. Ναυτεργατικά σωματεία καταγγέλλουν περισσότερες από 70 απολύσεις στο χώρο της ακτοπλοΐας, ναυτικών που υπηρετούν σε πλοία της Ακτοπλοΐας και των γραμμών της Ιταλίας καθώς και συνολικότερες μειώσεις μισθών. Τέλος η καταγγελία αναφέρεται και στην απουσία μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στην επισκευαστική ζώνη Περάματος.  
Συγκεκριμένα, τα σωματεία καταγγέλλουν ότι: Η εταιρεία Grimaldi, έχει προχωρήσει σε απολύσεις 40 θαλαμηπόλων συνολικά. Η ΑΝΕΚ, σε πλοίο με Κυπριακή σημαία απέλυσε 15. Στην ακτοπλοΐα, υλοποιούνται γενικευμένες μειώσεις στο λεγόμενο ξενοδοχειακό προσωπικό. Οι απολύσεις αφορούν 72 θαλαμηπόλους, ναύτες και οικονομικούς αξιωματικούς.
Στην επισκευαστική ζώνη Περάματος δεν υπάρχουν μέτρα για την υγεία των εργαζομένων. Για τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), με την επιπλέον ενίσχυση που χρειάζονται λόγω του covid-19, υπεύθυνοι είναι οι εργολάβοι. Δεν έχουν ανταποκριθεί στο βαθμό που όφειλαν. Επιπρόσθετα στη Βάση, με ευθύνη του ΟΛΠ, θα έπρεπε να υπάρχουν νιπτήρες εξωτερικοί για να πλένονται οι εργαζόμενοι και όσοι για κάποιο λόγο είναι στο χώρο.
(Τα σωματεία: Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν., Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων- Θαλαμηπόλων Ε.Ν., Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Ε.Ν., Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών Ε.Ν., Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Μ.Ε.Κ. Ε.Ν., Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων & Κυβερνητών πάσης τάξεως Ε.Ν., Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών Ε.Ν., Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας Ε.Ν., Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S, Πετρελαιοκίνητων & Ο/Γ μικρών αποστάσεων Ε.Ν.)

8. Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ), καταδικάζει την κυβερνητική απόφαση για εξαίρεση από το επίδομα ειδικού σκοπόυ των 800 ευρώ.
Όπως αναφέρει η καταγγελία:
Οι ιδιώτες ελεύθεροι επαγγελματίες Οδοντίατροι, 95% επί του συνόλου όλων των Οδοντιάτρων, με αίσθημα ευθύνης επέλεξαν παρά τα πενιχρά μέσα προστατευτικού υγειονομικού υλικού τα οποία ήταν διαθέσιμα στο εμπόριο, να μη κλείσουν τα οδοντιατρεία τους και να εξυπηρετούν τα απολύτως επείγοντα περιστατικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), συμβάλλοντας διπλά στην μάχη κατά της πανδημίας του COVID-19.
Οι Οδοντίατροι της Θεσσαλονίκης εκλαμβάνουν την υπαναχώρηση της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο μέτρο του επιδόματος ειδικού σκοπού ως ΠΡΟΣΒΟΛΗ και ΕΜΠΑΙΓΜΟ και συντάσσονται πλήρως με την ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ της Ελληνική Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας που έχει κοινοποιηθεί στον Πρωθυπουργό, στους αρμόδιους Υπουργούς και σε κάθε εμπλεκόμενο Φορέα.»

9. Απροστάτευτοι από την εργατική νομοθεσία και απλήρωτοι οι μαθητές – εργαζόμενοι  που συμμετέχουν σε προγράμματα μαθητείας ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ – τάξη μαθητείας ΕΠΑ.Λ.-Ι.Ε.Κ.:
Το Υπουργείο Παιδείας με το υπ΄αρ. Φ7/36528/ΓΓ4/12-3-2020 προχώρησε στο πλαίσιο της «προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας… των πάσης φύσης εκπαιδευτικών λειτουργιών, οι οποίοι πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία». Η απόφαση αυτή συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία της υγείας  των μαθητευομένων ωστόσο στο ανωτέρω έγγραφο αποφασίζεται ότι: « Κατά το διάστημα της απαγόρευσης της Πρακτικής Άσκησης οι μαθητευόμενοι δεν αποζημιώνονται από τον εργοδότη και δεν λαμβάνουν επιδότηση από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ». Επίσης, η Διοίκηση του Ο.Α.Ε.Δ. με μήνυμα (13-3-2020) στις εκπαιδευτικές μονάδες ζήτησε να μη γίνει καμία αλλαγή στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» από τους εργοδότες (από 13-3-2020 έως 24-3-2020) και στα μηνιαία δελτία παρουσίας των μαθητευομένων να αναγράφεται η ένδειξη «απαγόρευση πρακτικής άσκησης»!
Η απόφαση αυτή αφορά περίπου  5.500 μαθητευόμενους των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. και μαθητευόμενους της Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ.( περίπου 3000), καθώς και απροσδιόριστος αριθμός μαθητευομένων από τα Ι.Ε.Κ.
Η απόφαση αυτή να αφήσει απροστάτευτη την πρακτική άσκηση των προγραμμάτων μαθητείας αποτελεί μνημείο αντεργατικής πολιτικής από τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας και γενικότερα από την Κυβέρνηση.
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει αρκετούς μαθητευόμενους σε μορφές μαύρης εργασίας μέσα από «προσωπικές συμφωνίες» με εργοδότες που οι επιχειρήσεις τους είναι σε λειτουργία.

10. Το υπουργείο Πολιτισμού δεν δίνει την δυνατότητα να εργαστούν εξ αποστάσεως υπάλληλοι που διαμένουν με συγγενή τους, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς