Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Ειδήσεις από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας



Ν. Φαρμάκης: «Είμαστε μια φάλαγγα, τίποτα δεν θα μας νικήσει»

«Δίνουμε το καλό παράδειγμα. Δεν κρυβόμαστε πίσω από τις αρμοδιότητες. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι παρούσα και στις έκτακτες ανάγκες. Με ενότητα και ομοψυχία δίνουμε τη μάχη απέναντι στον αόρατο εχθρό. Είμαστε μια φάλαγγα που ο ένας δίνει δύναμη στον άλλο, ώστε να μην μπορέσει τίποτα να μας νικήσει». Με αυτά τις φράσεις ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης  συνόψισε την συζήτηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας που εισήχθη προ ημερησίας διάταξης και κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  που συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ήταν η πρώτη συνεδρίαση που γίνεται με την μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Μανώλη Αγιομυργιαννάκη που αποτέλεσε το ένατο κρούσμα του κορωνοϊου στη χώρα και το πρώτο θύμα. Άπαντες εξήραν το ήθος και την αγωνιστικότητα ενός αυτοδιοικητικού με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς για τον τόπο του,    
Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε για  τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια, τονίζοντας ότι  «η Δυτική Ελλάδα είναι από τις πρώτες της χώρας που υπέστη τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης». Αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενημερωτικές δράσεις που έχουν γίνει, στην εκστρατεία για ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο ανοικτό κάλεσμα για εθελοντική δράση φορέων, στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και φυσικά στην πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να εγκρίνει ομόφωνα τη διάθεση 554.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ενίσχυση σε κλίνες και εξοπλισμό ΜΕΘ των νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας.
«Και δεν σταματάμε εδώ. Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τις διοικήσεις των νοσοκομείων μας και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Έχουμε ζητήσει την πλήρη καταγραφή αναγκών σε ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό, αντιδραστήρια και μέσα ατομικής προστασίας με στόχο να αναζητήσουμε και να εξασφαλίσουμε τρόπους και πόρους, ώστε να καλύψουμε αυτές τις επείγουσες ανάγκες» τόνισε ο κ. Φαρμάκης.
Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει σημαντικές προμήθειες σε υγειονομικό υλικό, ενώ η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας προχώρησε και σε νέα παραγγελία ύψους 55.000 ευρώ όχι μόνο για να καλυφθούν οι ανάγκες προστασίας των εργαζομένων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και για να ενισχυθούν δομές με αυξημένες απαιτήσεις.
«Κινούμαστε συνέχεια στην κατεύθυνση αναζήτησης λύσεων για να ανακουφίσουμε την καθημερινότητα»  πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης και προανήγγειλε πρωτοβουλίες με στόχο την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των πολιτών.
«Περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη την αλληλεγγύη για το σήμερα και το αύριο» τόνισε, επισημαίνοντας ότι κάθε σχεδιασμός αναπροσαρμόζεται υπό τις νέες, δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται. «Τα σχέδια που κάναμε μέχρι και πριν από ένα μήνα, θα χρειαστεί να τα ξαναδούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στις ανάγκες των νοσηλευτικών δομών αναφέρθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, αρμόδιος θεμάτων δημόσιας υγείας, ο οποίος επεσήμανε την συγκινητική ανταπόκριση των πολιτών στην έκκληση της Περιφέρειας για εθελοντική αιμοδοσία και παρατήρησε: «Ενώνουμε δυνάμεις για να ξεπεράσουμε τον μεγάλο κίνδυνο, προστατεύοντας τις 700.000 ψυχές της Δυτικής Ελλάδας».
Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα σύμπνοιας. Εκφράστηκαν θερμές ευχαριστίες προς το υγειονομικό προσωπικό για τον καθημερινό και δύσκολο αγώνα που δίνει, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω στελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων.
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Σημειώνεται ότι η πρώτη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη υπήρξε απόλυτα επιτυχημένη με τη συμμετοχή μελών από διαφορετικά σημεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.  Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εξασφάλισε τον απαραίτητο εξοπλισμό και το αναγκαίο λογισμικό, ενώ έθεσε στη διάθεσή των περιφερειακών συμβούλων τα αναγκαία μέσα για την υλοποίηση της συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη από τον  χώρο τους.
Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης ευχαρίστησε τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας και ιδιαίτερα τα στελέχη της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των υπηρεσιών δίνεται πλέον η δυνατότητα στο Περιφερειακό συμβούλιο να συνεδριάζει και με τηλεδιάσκεψη.

Την απορρόφηση της τοπικής αγροτικής παραγωγής προς όφελος των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων προτείνει ο Νεκτάριος Φαρμάκης
Πρωτοβουλία για την απορρόφηση της τοπικής αγροτικής παραγωγής που παραμένει αδιάθετη, ενώ θα μπορούσε να διατεθεί για τις ανάγκες των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων (δικαιούχοι ΤΕΒΑ) της Δυτικής Ελλάδας, ανέλαβε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.  
Με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Βρούτση, προτείνει κατ’ εξαίρεση, το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους να προμηθευτεί τα αδιάθετα αγροτικά προϊόντα, προκειμένου στη συνέχεια να αποδοθούν στους δικαιούχους ΤΕΒΑ.
«Όπως γνωρίζετε, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι από τις πρώτες της χώρας που υπέστη τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης από την εξάπλωση της νόσου COVID-19. Τα αποτελέσματα της κρίσης δημόσιας υγείας έχουν διαμορφώσει αυξημένες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες στους κατοίκους της Περιφέρειας μετά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού (COVID-19) και την ανάγκη περιορισμού της διάδοσής του. Ειδικότερα, οι ευάλωτες και ειδικές ομάδες του πληθυσμού της Περιφέρειας πλήττονται δυσανάλογα καθώς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν άμεση σχέση με τις συνθήκες διαβίωσής τους», περιγράφει ο κ. Φαρμάκης στην επιστολή που απέστειλε σήμερα Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020.
Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής υπάρχουν σε εκκρεμότητα δύο διαγωνισμοί συνολικού προϋπολογισμού 23,5 εκατ. ευρώ, με Δικαιούχο την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγμή «οι τοπικοί παραγωγοί, οι αλιείς, οι πτηνοτρόφοι αλλά και οι κτηνοτρόφοι των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειάς μας, πλήττονται από τη συνεχή και διαρκώς μειούμενη διακίνηση των προϊόντων τους».
Για την αντιμετώπιση των παραπάνω, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ζητά από τον υπουργό Εργασίας να διερευνηθεί η δυνατότητα υπαγωγής μέρους των ενταγμένων πράξεων του Ε.Π. «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής», στις περιπτώσεις εξαίρεσης, λόγω ανωτέρας βίας, της διαδικασίας προμηθειών , ώστε να γίνουν άμεσα οι προμήθειες από τοπικούς παραγωγούς και να αποδοθούν στους δικαιούχους ΤΕΒΑ, για όσο διάστημα είναι σε ισχύ τα μέτρα αντιμετώπισης της νόσου COVID-19.
«Κύριε Υπουργέ, η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα επιβάλλει τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση των διαθέσιμων πόρων για την προστασία των ευάλωτων και ευπαθών συμπολιτών μας και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, γι’ αυτό και προσβλέπουμε από εσάς στην κατανόηση του προβλήματος και στην πραγματοποίηση όλων των κατάλληλων ενεργειών για την οικονομική στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειάς μας» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Φαρμάκης.



Η ορθή διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του covid-19
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά από συνεργασία του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρου Δημητρογιάννη με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων (ISWA), Αντώνη Μαυρόπουλο, συνέταξε οδηγίες προς τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων και τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται λόγω της πανδημίας του Covid-19, υπογραμμίζοντας ότι «σε καταστάσεις έκτακτης υγειονομικών κρίσεων, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε στις μέρες μας, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι από τις πλέον ευάλωτες ομάδες».
Ο κ. Δημητρογιάννης υπογραμμίζει: «Σημαντικό μέρος της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας αποτελεί και η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο απευθυνθήκαμε στους ειδικούς προκειμένου να μας καθοδηγήσουν κατάλληλα, ώστε οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας να έχουν την κατάλληλη και αξιόπιστη  ενημέρωση. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μαυρόπουλο για την πολύτιμη βοήθειά του και την άμεση ανταπόκρισή του στη, όντας βέβαιος ότι η  εμπειρία του θα αποδειχτεί πολύτιμη στο εγγύς αλλά και το απώτερο μέλλον».
ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
Αυτά που σε γενικές γραμμές πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες, ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι τα ακόλουθα:
1.   Όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά, κλπ, δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
2.   Δεν αφήνουμε σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες, χρησιμοποιούμε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και τις κλείνουμε όσο πιο ερμητικά γίνεται.
3.   Τοποθετούμε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείνουμε τους κάδους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης των ανθρώπων (που ακόμα και κατά λάθος μπορεί να σκοντάψουν σε σάκους εκτός του κάδου), αλλά ούτε ακόμα και τυχόν ζώων. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητούμε τον πιο κοντινό διαθέσιμο κάδο ή κρατάμε την σακούλα στο σπίτι για μία ημέρα.
4.   Αποφεύγουμε εργασίες που παράγουν πρόσθετες ποσότητες απορριμμάτων, όπως επισκευές, κλπ, και δεν βγάζουμε στους δρόμους ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα η συσκευές, που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.
5.   Θυμόμαστε πως οι κάδοι μετατρέπονται πολύ εύκολα σε εστίες μικροβίων, κατά συνέπεια οι δήμοι πρέπει τακτικά να τους απολυμαίνουν και οι πολίτες να τους ανοίγουν και να τους κλείνουν με τα ειδικά πεντάλ, όπου αυτά υπάρχουν, ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ.
Σχετικά με την ανακύκλωση:
Εάν είμαστε σε καραντίνα ή έχουμε κρούσμα ή υποψία κρούσματος στο σπίτι μας:
• Δεν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών που συχνά διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια.
• Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνουμε σφιχτά. Προσέχουμε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα, και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.
• Χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων – τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσουμε σπίτι, τα πετάμε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.
Εάν είμαστε υγιείς και δεν έχουμε υποψία κρούσματος:
• Συνεχίζουμε την ανακύκλωση όπως πριν αλλά προσέχουμε να μην τοποθετούμε εντός των ανακυκλώσιμων τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά κλπ., διότι αυτά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
• Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ και τις δένουμε σφιχτά.
• Είναι υπέρ της ασφάλειας όλων μας να χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων».
Υπενθυμίζεται ότι τα  αστικά απορρίµµατα περιλαµβάνουν:
α) Εσωτερικά απορρίµµατα ογκώδη και µη ογκώδη που προέρχονται από οικίες, καταστήµατα, γραφεία, βιοµηχανικούς, βιοτεχνικούς και επαγγελµατικούς χώρους, ιδρύµατα, εκκλησίες, σχολεία και γενικά από όλους τους χώρους όπου εκδηλώνονται ανθρώπινες δραστηριότητες.
β) Εξωτερικά απορρίµµατα, οποιασδήποτε φύσης και προέλευσης που κείνται σε οδούς, κοινόχρηστους χώρους, ακάλυπτα οικόπεδα κ.λ.π.
γ) Επικίνδυνα απορρίµµατα όπως φάρµακα, σύριγγες κ.λ.π.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ
Σημειώνεται εξάλλου, ότι ο κ. Δημητρογιάννης, με επιστολή του προς τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα κατάρτισης οδηγιών για τη σωστή διαχείριση και συσκευασία των απορριμμάτων κατά την περίοδο εφαρμογής των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού που ως στόχο θα έχει την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, τόσο για την αποτελεσματικότερη αυτοπροστασία τους σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων στους ίδιους, όσο όμως και των εργαζομένων που απασχολούνται στην καθαριότητα και τη διαχείριση των απορριμμάτων.
«Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τη διαχείριση απορριμμάτων αποτελούν τη δεύτερη ανθρώπινη ασπίδα της δημόσιας υγείας μετά τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας, αφού εκτίθενται άμεσα στον κίνδυνο μέσω της περισυλλογής των αστικών στερεών αποβλήτων. Για το λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητο να συμβάλουμε όλοι για να προστατεύσουμε αλλά και για να βοηθήσουμε αυτούς τους εργαζόμενους λαμβάνοντας υπόψη ότι οι υπηρεσίες καθαριότητάς σας βρίσκονται ούτως ή άλλως υπό επιπρόσθετη πίεση με το κλείσιμο των σχολείων και τη χρήση των αδειών Ειδικού Σκοπού που ως αποτέλεσμα έχουν σε αρκετές περιπτώσεις τη μείωση του διαθέσιμου προσωπικού» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης στην επιστολή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς