Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Ειδήσεις από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας



Στην έδρα της ΠΔΕ η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου – Προγραμματισμός έργων για την επόμενη περίοδο
Στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, θα βρεθεί την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να προεδρεύσει μαζί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, σε σύσκεψη σχετικά με την εξέλιξη έργων και δράσεων του Υπουργείου στην περιοχή, καθώς και σε προγραμματισμό δράσης για τα έργα της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Η σύσκεψη προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 10 το πρωί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Από πλευράς Υπουργείου, θα συμμετάσχουν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, οι Γενικοί Διευθυντών των Κεντρικών Υπηρεσιών, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των Τοπικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Από την πλευρά της Περιφέρειας, παρόντες - εκτός του Περιφερειάρχη - θα είναι οι Αντιπεριφερειάρχες, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας, Άλκηστις Σταθοπούλου και άλλα υπηρεσιακά στελέχη.
Η σύσκεψη της Τρίτης, αποτελεί συνέχεια της σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο με τον κ. Διδασκάλου και αποσκοπεί στη λήψη οριστικών αποφάσεων σχετικά με τις προτεραιότητες που θα τεθούν στην Δυτική Ελλάδα, στον τομέα του Πολιτισμού.
Υπενθυμίζεται ότι τα έργα που προγραμματίζονται για την επόμενη περίοδο είναι, μεταξύ άλλων, η αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» στην Πάτρα, η δημιουργία διαχρονικού μουσείου και χώρου εκδηλώσεων στις πρώην Αποθήκες Παπαπέτρου στο Αγρίνιο, καθώς επίσης και η αναστύλωση του Αρχαίου Θεάτρου «Στράτου».
Επίσης, έργα ενταγμένα στο νυν Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με συνολικό προϋπολογισμό 5,6 εκατομμύρια ευρώ, είναι μεταξύ άλλων η  αποκατάσταση του Ξενοκράτειου στο Μεσολόγγι και η μετατροπή του σε Μουσείο,  η Ψηφιοποίηση Συλλογών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών, η Αποκατάσταση και Αναβάθμιση του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Δήμου Αγρινίου και το Σπίτι του Τουρίστα της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου που αφορά την υλοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών ολοκλήρωσης θεματικών τουριστικών διαδρομών της περιοχής του Μεσολογγίου.


Διαδικτυακό εργαλείο για την προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία παρουσιάζεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παρουσιάζουν ένα διαδικτυακό  εργαλείο για την υποστήριξη της προσαρμογής της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία. Η παρουσίαση  θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020  και ώρα 10:00 π.μ,  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου (Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 32, 26441, Πάτρα, Ισόγειο).
Πρόκειται για το διαδικτυακό εργαλείο ADAPT2CLIMAtool που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου LIFE ADAPT2CLIMA (LIFE14 CCA/GR/000928). Κύριος στόχος του είναι  να αυξήσει τις γνώσεις σχετικά με την ευπάθεια της γεωργίας της Μεσογείου στην κλιματική αλλαγή και να ενισχύσει τη λήψη αποφάσεων που αφορούν στο σχεδιασμό προσαρμογής.

Στο ADAPT2CLIMAtool παρουσιάζονται μέσω διαδραστικών χαρτών και γραφημάτων οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον γεωργικό τομέα, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ευπάθειας των αγροτικών περιοχών, γίνεται αξιολόγηση των μέτρων προσαρμογής και επιδιώκεται η ενίσχυση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων που αφορούν στο σχεδιασμό προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Το εργαλείο απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να αναπτύξουν μια στρατηγική προσαρμογής για την γεωργία σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο αλλά και επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης – παρουσίασης έχει ως εξής:
10:15 - 10:30: Χαιρετισμοί
Θεόδωρος Βασιλόπουλος - Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης
Λάμπρος Δημητρογιάννης– Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας
10:30 -11:15: Εισηγήσεις
10:30-10:45: "Αγροδιατροφή και κλιματική αλλαγή", Δρ. Βασιλείος Μιχαλόπουλος, Πρ. Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, ΠΔΕ
10:45-11:00: ''Το Περιφερειακό Σχέδιο για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας'' , Δρ. Μαρία Μακρή, Πρ. Τμήματος Τεχνικών Εφαρμογών / Δ/νση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, ΠΔΕ
10:45 -11:45  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ

10:45 - 11:00: Εισαγωγή

Πρόγραμμα: LIFE ADAPT2CLIMA (LIFE14 CCA/GR/000928)  ''Προσαρμογή του γεωργικού τομέα των νησιών της Mεσογείου στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής'' Γενική Περιγραφή –Στόχοι, Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ), του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
11:00 -11:45: ''Στόχος του διαδικτυακού  Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνων, e                         εργαλείου υποστήριξης λήψης αποφάσεων, ADAPT2CLIMAtool ,για την κλιματική αλλαγή καθώς και των επιπτώσεών της στο γεωργικό τομέα- Σε ποιούς απευθύνεται, πως και που μπορεί να εφαρμοστεί το ADAPT2CLIMAtool για την υποστήριξη της προσαρμογής της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία''
''Παρουσίαση του διαδικτυακού  Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνων, e                         εργαλείου ADAPT2CLIMAtool για τις περιοχές για τις οποίες ήδη έχει αναπτυχθεί (Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία)'', Γιάννης Λεμέσιος , MSc, Εξωτερικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνων
11:45-12:00: ''Η συμμετοχή της Π.Δ.Ε. στο πρόγραμμα LIFE-IP AdaptInGR "Ενισχύοντας την εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα'', Δρ. Στέφανος Παπαζησίμου, Πρ. Τμήματος Υδροοικονομίας, Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, ΠΔΕ
12:00 - 12:15:  ''Συμβολή του ΕΑΑ στην χωροταξική βάση δεδομένων  και στη δημιουργία Εθνικού Χάρτη Προσαρμογής, με δεδομένα μελλοντικών προβέψεων, κλιματικούς δείκτες για την γεωργία και χάρτες για τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας και τις 12 πιλοτικές περιοχές έργου στα πλαισια του LIFE IP AdaptInGR'', Δρ. Γιάννα Κιτσαρά, Εξωτερικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
12:15-12:30: Ερωτήσεις
12:30-13:00: Καφές -Ελαφρύ γεύμα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος σε εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε στην  έκθεση Detrop Boutique, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε  22-24 Φεβρουαρίου 2020 παράλληλα με την 9η “ARTOZYMA”, Διεθνή Έκθεση Αρτοποιίας, Ζαχαροπλαστικής Μηχανημάτων, Πρώτων Υλών, Εξοπλισμού και Έτοιμων Προϊόντων και την έκθεση Αρωματικών - Φαρμακευτικών Φυτών και Υπερτροφών “ΗΕRBAL EXPO” (21-23/2).
Την Περιφέρεια εκπροσώπησαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος και ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Βασίλης Μιχαλόπουλος, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν απόψεις  με εκπροσώπους από άλλες Περιφέρειες της χώρας.
 Στην έκθεση παρουσιάστηκαν  τα καλύτερα delicatessen προϊόντα και τρόφιμα που παράγονται στην Ελλάδα, τόσο από άποψη ποιότητας, όσο και μεθόδων παραγωγής. Μέσα από αυτή την «deli» έκθεση, τα ανώτερης και διακεκριμένης ποιότητας προϊόντα μικροπαραγωγών που προέρχονται ακόμα και από τα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας, έγιναν γνωστά σε εμπόρους της Ελλάδας και του εξωτερικού. 
Η έκθεση απευθύνονταν  σε εμπόρους λιανικής και χονδρικής, αντιπροσώπους σουπερμάρκετ, ξενοδοχείων, εστιατορίων καθώς και σε καταστήματα delicatessen, οργανικών προϊόντων, φούρνους κλπ. τόσο από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή αγορά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς