Του Ανδρέα Νεφελούδη
Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρέμβαση του mr JUMBO κ. Βακάκη σε συνάντηση του ΣΕΒ. Αφορμή ήταν οι κριτικές που δέχθηκε από τον χώρο του για την ανακοίνωση ότι τα δύο καταστήματά του σε Πρέβεζα και Κατερίνη θα λειτουργούν από τις αρχές του τρέχοντος έτους όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Εκμεταλλεύτηκε τις σχετικές αποφάσεις των τοπικών αρχών, φαντάζομαι, για τον χαρακτηρισμό αυτών των περιοχών ως τουριστικών, γιατί πώς αλλιώς θα έπαιρνε άδεια για όλο τον χρόνο;
Μου έκανε κακή εντύπωση που το βασικό του επιχείρημα ήταν ότι αν δεν έκανε αυτήν την επιλογή, θα έχανε τοπική πελατεία, γιατί κάποιοι ανταγωνιστές του ήταν ήδη ανοιχτοί όλες τις Κυριακές.
Κακή εντύπωση γιατί ο κ. Βακάκης θεωρεί ως βασικούς ανταγωνιστές του τα ψιλικατζίδικα που όντως ήταν ανοιχτά εκεί. Ωραία λοιπόν, το JUMBO κινδυνεύει από τα ψιλικατζίδικα.
Πήγε όμως και παρακάτω ο κος Βακάκης και σ' αυτό το παρακάτω θα ήθελα να μείνω και εγώ.
Ισχυρίζεται ο κ. Βακάκης ότι η 7ήμερη λειτουργία των καταστημάτων του δεν παραβιάζει το 40ωρο εβδομαδιαίας δουλειάς. Αυτό μένει να αποδειχθεί και ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί είναι κάποιος έλεγχος των επιθεωρητών εργασίας.
Δυστυχώς όμως το ΣΕΠΕ είναι απαξιωμένο και δεν είναι σε θέση να κάνει τέτοιους συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους. Από την άλλη, ένας παράγοντας που θα μπορούσε να διασφαλίσει την ορθή 7ήμερη λειτουργία με σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις θα ήταν το σωματείο και η ενδεχόμενη επιχειρησιακή ΣΣΕ που θα διασφάλιζε τα πάντα. Αλλά τέτοιο είδος πολυτελείας από όσα γνωρίζω δεν έχει η επιχείρηση, οπότε δεν υπάρχει κάποιος για να ελέγξει το οτιδήποτε.
Ισχυρίστηκε ο mr JUMBO ότι η 7ήμερη λειτουργία της επιχείρησής του προσφέρει περισσότερα λεφτά στους εργαζόμενους που δουλεύουν γι' αυτόν. Προφανώς, κ. JUMBO, η εργασία αμείβεται όσο κι αν έχουν γίνει προσπάθειες από συναδέλφους σας να αμείβεται το 8ωρο για 4 ώρες, να επιστρέφονται τα δώρα και άλλες τέτοιες ωραίες πρακτικές. Το ότι η εργασία αμείβεται όμως δεν σημαίνει ότι ο εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο.
Ευτυχώς, αυτή η εποχή έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, ασχέτως που κάποιοι κύριοι της σημερινής κυβέρνησης θα επιθυμούσαν να νομοθετήσουν για τον απασχολήσιμο εργαζόμενο που είναι διαθέσιμος όλη την ημέρα για να ανταποκριθεί χωρίς ωράριο στα κελεύσματα του αφεντικού του.
Κέρδη στους ιδιοκτήτες
Να πω επίσης πως δεν χρειάζεται να κοροϊδευόμαστε.
Η επιχείρηση δεν δουλεύει 7 ημέρες την εβδομάδα για να βγάζει παραπάνω λεφτά ο εργαζόμενος, αλλά για να διευρύνει τα κέρδη του ο επιχειρηματίας. Το κέρδος πάνω απ' όλους και απ' όλα, αυτή είναι η αλήθεια. Το ερώτημα είναι στο σημείο αυτό, αν λάβουμε υπόψη και τα στοιχεία των αρμόδιων εργοδοτικών ενώσεων (πλΗν ΣΕΒ), αν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν και τις “εργάσιμες” Κυριακές έχουν κερδοφορία ή αύξηση του τζίρου. Οι απαντήσεις στο σημείο αυτό είναι μάλλον απογοητευτικές για τους επιχειρηματίες.
Γιατί λοιπόν εκτός από ιδεοληπτικούς λόγους επιμένουν στις Κυριακές; Νομίζω για δύο λόγους: αφενός γιατί κάποιοι από αυτούς έχουν δεχτεί να παίζουν τον ρόλο του «λαγού» για να συνηθίσει το κοινό και να κατοχυρωθεί η εργασιμότητα της Κυριακής και αφετέρου γιατί “πρέπει” να νομιμοποιηθεί η κυριακάτικη λειτουργία συγκροτημάτων όπως αυτό στα Σπάτα (το ΜcArthour Glen), το οποίο φαίνεται πως έχει γίνει η εμμονή κάποιων κυβερνητικών στελεχών εδώ και χρόνια (γιατί άραγε;).
Η διαφορά με τον Σκλαβενίτη είναι η παρακάτω:
Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω την αποστροφή του mr JUMBO για την άρνηση της Σκλαβενίτης να εργάζεται τις Κυριακές ότι αυτό είναι στοιχείο μάρκετιγκ. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω πως, χωρίς να με ενδιαφέρει καθόλου το γιατί μια επιχείρηση αρνείται την κυριακάτικη λειτουργία, η εμπειρία μου από τις δύο αυτές επιχειρήσεις ως πελάτης τους / παρατηρητής είναι ότι στον Σκλαβενίτη βλέπω εργαζόμενους φυσιολογικούς, ενώ στο Jumbo βλέπω σκυμμένα κεφάλια, μέσα στην αγωνία και στο άγχος.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σταθώ στην τελευταία δήλωση του κ. Βακάκη, που είναι απολύτως αποκαλυπτική για τις απόψεις τόσο του ίδιου όσο και των κυβερνώντων:
"Σήμερα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα...” Ναι, κ. Βακάκη, αν λάβετε υπόψη σας ότι το αφήγημα αυτής της κυβέρνησης είναι η Χαλυβουργική, που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να κλείσει (προς όφελος κάποιου άλλου ίσως;), όμως θα προσέθετα ότι καταλαβαίνω απολύτως ότι κοινή βούληση δική σας και των κυβερνώντων είναι να μην μπορεί να γίνει κανείς έλεγχος (όπως κάναμε εμείς και βάζαμε τάξη σε μιά σειρά από αταξίες), να μην υπάρχουν υπερβάσεις ωραρίων, γιατί τότε υπήρχαν πρόστιμα που σήμερα κατ’ ουσίαν δεν υπάρχουν, γιατί για εμάς, σε αντίθεση με τους σημερινούς, ίσως και με σας, η επιχειρηματικότητα δεν είναι μόνο το κέρδος η υγιής επιχειρηματικότητα.
Είναι κατά βάση η επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα ως κινητήριο μοχλό όλων των διαδικασιών ανάπτυξης.
__________________________
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς