Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Δολοφόνησαν τον πανίσχυρο Ιρανό Κασέμ Σουλεϊμανί

 
Με εντολή του πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το βράδυ της Πέμπτης έγινε επίθεση με τρεις ρουκέτες κατά του υποστράτηγου

Επικίνδυνη ανάφλεξη στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν αναμένεται να προκαλέσει η δολοφονία του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η χωρίς προηγούμενο επίθεση με drones και ρουκέτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, κατα την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον οχτώ άτομα μεταξύ των οποίων και ο πανίσχυρος Ιρανός στράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί .

Την ίδια ώρα, διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για νέα μια περίοδο αβεβαιότητας για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Με εντολή του πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το βράδυ της Πέμπτης έγινε επίθεση με τρεις ρουκέτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον οχτώ άνθρωποι. Η ιρακινή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ) μετέδωσε ότι ο πανίσχυρος Ιρανός υποστράτηγος και ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, ο δεύτερος τη τάξει της συμμαχίας σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον ιρακινό στρατό, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού.

«Τρεις ρουκέτες έπληξαν το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, κοντά σε αίθουσα διαχείρισης αερομεταφερόμενου φορτίου, με αποτέλεσμα να εκραγούν δύο αυτοκίνητα», σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού στρατού, τρεις ημέρες μετά την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Ιράκ από φιλοϊρανούς διαδηλωτές.

«Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων», πρόσθεσε το Πεντάγωνο.
Αμέσως μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Σουλεϊμανί ο Ντόναλντ Τραμπ ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter την αμερικανική σημαία, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο.
Αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με νέα ανάρτηση στο twitter απέδωσε στον Κασέμ Σουλεϊμανί «εκατομμύρια θανάτους» Αμερικανών και μη.

Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά σεβασμό του διεθνούς δικαίου
 
Τις κρίσιμες τούτες στιγμές, η σύνεση και η ψυχραιμία θα πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να υποστηρίξει τον εντατικό διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών και δυνάμεων και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, που αποτελούν μονόδρομο ώστε να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο τα χρονίζοντα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει την εξουσιοδότηση για ένα πόλεμο με το Ιράν»

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει την εξουσιοδότηση για ένα πόλεμο με το Ιράν», χωρίς να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου, τόνισε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ, μετά τη σημερινή δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έπρεπε να είχε πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με ανώτατους ηγέτες του Κογκρέσου πριν οι ΗΠΑ σκοτώσουν τον Κ.Σουλεϊμανί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς