Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

ΑΧΑΙΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 1974



Με αφορμή την εκδήλωση για τον Πατρινό ήρωα Νικ. Κατούντα
Άρθρο του Αναστάσιου Στασή(*), για να μπουν τα πράματα στη θέση τους!
Τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019 στο Επιμελητήριο Αχαΐας,  η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Αχαΐας , το Επιμελητήριο Αχαΐας  και οι Εκδόσεις «Ινφογνώμων» πραγματοποίησαν εκδήλωση απόδοσης φόρου τιμής στον Αχαιό ήρωα της Κύπρου Νικόλαο Κατούντα , με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου «Νικόλαος Κατούντας -  Ο Λεωνίδας της Κερύνειας».

Τα δημοσιεύματα που προηγήθηκαν και αυτά που ακολούθησαν μου έδωσαν την αφορμή να γράψω λίγα λόγια για τους Αχαιούς πολεμιστές της Κύπρου το 1974 . Τι έχει γίνει εδώ και 25 και πλέον χρόνια  στην Πάτρα και την Αχαΐα.
Ξεκινώντας ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι τιμούμε τον ήρωα Κατούντα αλλά και όλους τους Αχαιούς που πολέμησαν και υπερασπίστηκαν στο πεδίο της μάχης την προδομένη Πατρίδα μου Κύπρο , πεσόντες και αγνοούμενους .
Τιμούμε τους εν ζωή που επέστρεψαν. Αυτούς που η πολιτεία αντί να τους υποδεχτεί με τιμές ως ήρωες τον Νοέμβριο 1974 στις Κεχριές Κορινθίας, τους υποδέχθηκαν το τελωνείο Κορίνθου για να τους ελέγξουν αν έχουν φέρει τυχόν αφορολόγητα τσιγάρα ή κάποιο ραδιοφωνάκι . Αντί να τους συμπαρασταθούν ψυχολογικά , να τους στηρίξουν και η αρμόδια υπηρεσία να τους πάρει μαρτυρίες για το τι έγινε στην Κύπρο , και τι είχε γίνει  με τους συναδέλφους τους που έπεσαν στο πεδίο της μάχης ή αγνοούνταν , οι αρμόδιοι σε όσους είχαν κάποια πειθαρχική ποινή τους υποχρέωσαν να την υπηρετήσουν .
Πιστεύω ότι εκείνοι που διοχετεύουν πληροφορίες για δημοσίευση, δεν έχουν συμμετοχή στις κατά καιρούς συνεχείς εκδηλώσεις τιμής για τους πολεμιστές της Κύπρου , αλλά και σε μνημόσυνα και  δεήσεις. Έχουν άγνοια και δημιουργούν παραπληροφόρηση.
Στα 20 χρόνια – έτος 1994 – της εισβολής και της κατοχής της Κύπρου είχαμε αποφασίσει ως Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας Ε.Κ.Ν.Α. να τιμήσουμε τους Αχαιούς που πολέμησαν στη Κύπρο το 1974 .
Απευθυνθήκαμε στο Δήμο Πατρέων , Δήμαρχος τότε ήταν ο Ανδρέας Καράβολας , έγινε δεκτή η εισήγηση μας . Ήταν ακόμα μια εποχή που ούτε το όνομα Κύπρος δεν ήταν χαραγμένο στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα . Αλλά και η αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΣ  όπως έγραψε σε απαντητική επιστολή στο Δήμο Πατρέων στις Σ. 529  08/08/1994 ΄΄ …δεν υπάρχουν προς το παρόν διασαφηνισμένα στοιχεία για τους φονευθέντες και αγνοουμένους Στρατιωτικούς  κατά την Τουρκική εισβολή το 1974 ΄΄( αντίγραφο του εγγράφου διαθέτω).
Ο Δήμος Πατρέων πρώτος Πανελλήνια και Παγκύπρια τίμησε με τιμητική πλακέτα τους Αχαιούς πολεμιστές της Κύπρου και η Ε.Κ.Ν.Α. με δίπλωμα στις 24 Ιουλίου 1994 ( Μουσείο Τύπου , εφημ.Πελοπόννησος 23/07/1994 σελ.7). Μάλιστα εξέδωσε και το βιβλίο ΄΄ Κύπρον , ου μ εθεσπισεν  1974-1994 ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ & ΠΡΟΣΜΟΝΗΣ ΄΄ , μέσα στο οποίο δημοσιεύτηκε κατάλογος για πρώτη φορά με τους Αχαιούς πολεμιστές της Κύπρου (πεσόντες , αγνοουμένους και εν ζωή).
Συνεχίζοντας προτείναμε στο Δήμο Πατρέων την ονοματοδοσία  με τα ονόματα των Αχαιών ηρώων σε ανώνυμες δημοτικές οδούς . Επειδή υπήρχε πρόβλημα για εννέα οδούς , αντιπροτείναμε για εξεύρεση πλατείας για να γίνονται και οι εκδηλώσεις τιμής .Η τύχη μας ευνόησε και η πλατεία έναντι του σταδίου Παναχαϊκής ,  εμβαδού 1150 τ.μ. να είναι ανώνυμη . Μάλιστα συμβολικά στη γωνία των οδών Έλληνος Στρατιώτου και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου . Αποδεχτήκαμε και με έγγραφο μας , ζητήσαμε και τοποθετήθηκε  πινακίδα με το όνομα Πλατεία Αχαιών Πεσόντων Κύπρου. (βιβλίο Πειραματικού Γυμνασίου Πάτρας ΄΄Σήματα Σεβασμού και Μνήμης , Εν Πάτραις , έκδοση Δήμου Πατρέων – Πάτρα 2002 σελ. 92, 93 & 94 ).
Ο Δήμος Πατρέων προκειμένου να τιμήσει τους Αχαιούς Ήρωες με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί Δημάρχου Ανδρέα Καράβολα αποφάσισε την κατασκευή Ηρώου . Το Ηρώο κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με έξοδα του Δήμου Πατρέων επί Δημάρχου Ευάγγελου Φλωράτου .Τα αποκαλυπτήρια έγινα στις 4 Ιουλίου 1999 από το Υπουργό παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας  Ουράνιος Ιωαννίδης (Μουσείο τύπου , εφημ. ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 03/07/1999 σελ. 3) .
Εκδήλωση για να τιμηθούν οι Αχαιοί πολεμιστές της Κύπρου έγινε και από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσόστομο , στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Πρωτοκλητείων στις 10/11/2010 στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών (Μουσείο τύπου εφημ. Πελοπόννησος 11/11/2010 σελ.16 ).
Επίσης η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων ΕΣΗΕΠΗΝ με εκδήλωση της στις 26 Οκτωβρίου 2018 στο συνεδριακό χώρο του ΟΛΠΑ τίμησε τους Αχαιούς πολεμιστές της Κύπρου ( εφημ. Πελοπόννησος 29/10/2018 σελ. 16 ).
Τοπικές τιμητικές εκδηλώσεις για τους συμπολίτες τους έγιναν από τον Δήμο Καλαβρύτων στις 13-08-2014 επί Δημάρχου Γιώργου Λαζουρά και από τον τέως Δήμο Δύμης στις 07-03-2010 επί δημάρχου Διονυσίου Γκοτσούλια .
Στο τέλος την παρουσίασης του βιβλίου ζήτησα να κάνω μια προσωπική παρέμβαση γιατί θεώρησα ότι υπήρχε παραπληροφόρηση προς το ακροατήριο . Μου δόθηκε ο λόγος , παρά τις κάποιες αρνήσεις στο πάνελ , αλλά την θετική του συγγραφέα του βιβλίου. Είπα ότι στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 , ήταν 155 Αχαιοί πολεμιστές  .Αποτελούνται από αξιωματικούς και στρατιώτες . Αξιωματικούς μόνιμους, που υπηρετούσαν στη Εθνική Φρουρά της Κύπρου ή στην ΕΛΔΥΚ. Στρατιώτες που υπηρετούσαν στη Δύναμη της ΕΛΔΥΚ , στρατιώτες που υπηρετούσαν σε μονάδες της Εθνικής Φρουράς και στρατιώτες καταδρομείς που μεταφέρθηκαν με αεροπλάνα ΝΟΡΤ ΑΤΛΑΣ την νύκτα της 21 προς 22 Ιουλίου με την αποστολή με την ονομασία ΝΙΚΗ . Από αυτούς 14 ήταν αξιωματικοί , 9 υπηρετούσαν στη Εθνική Φρουρά , 14 στις καταδρομές και 118 στην ΕΛΔΥΚ. Από τους 155 είχαμε έξη  πεσόντες και δυο αγνοούμενους . Είπα για ότι έχει κάνει ο Δήμος Πατρέων με την Πλατεία Αχαιών πεσόντων Κύπρου , είπα για το ΚΕΤΧ – Στρατόπεδο Ανδρέα Μουζάκη (ο Σ/ρχη Ανδρέας Μουζάκης από το Άνω Γρακάρη Ζακύνθου σκοτώθηκε στην Αμμόχωστο στις 20 Ιουλίου 1974) .
Όταν ξεκίνησα να λέω για τους προδότες και την προδοσία της Κύπρου, σηκώθηκε η θυγατέρα Κατούντα με διέκοψε και με πρόσβαλε λέγοντας , αν είχα εγώ παιδί και σκοτωνόταν στο πόλεμο… , και αν έχω την εντύπωση ότι ο πόλεμος είναι ποδοσφαιρικός αγώνας και άλλα διάφορα.  Εκεί σταμάτησε η παρέμβαση χωρίς να γίνει ολοκλήρωση .
Παρατήρησα ότι όταν μίλησα για προδότες κάποιοι αν είχαν την εξουσία άλλης εποχής , την ίδια ώρα κάπου θα με οδηγούσαν . Όμως αρκετοί άλλοι με πλησίασαν στο τέλος και με συγχάρηκαν . Τα Μ.Μ.Ε έντυπα και ηλεκτρονικά αποσιώπησαν την παρέμβαση .Σίγουρα το θέμα Κύπρος πάντοτε δεν πουλάει , δεν είναι διαφημιστικό προϊόν για να αποφέρει έσοδα .
Αναφέρθηκε από τον συγγραφέα ότι ο ίδιος ο διοικητής των καταδρομών της Κύπρου Σ/ρχης Κ. Κομπόκης έδωσε τη εντολή στον ήρωα Κατούντα για την αποστολή  αυτοκτονίας  στις 22 Ιουλίου 1974. Ήθελα στη παρέμβαση μου να πω ότι αυτός ήταν το δίδυμο με τον Ταξίαρχο Γεωργίτση που υλοποίησαν και εκτέλεσαν στις 15 Ιουλίου 1974 το πραξικόπημα εναντίον του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Είναι αυτός που στις 12 Ιουλίου 1974 το μεσημέρι συγκάλεσε συγκέντρωση στο πρώην διοικητήριο της 31 Μ.Κ. στο χωριό Τύμπου με όλους τους εξ Ελλάδος αξιωματικούς των καταδρομών , και των τριών μοιρών , για να τους ενημερώσει ότι ΄΄εάν ο Μακάριος επιμένει να υλοποιήσει την απόφαση του για μείωση της στρατιωτικής θητείας της Εθνικής Φρουράς , θα έπρεπε να απομακρυνθεί και δεν υπήρχε άλλος τρόπος από την ένοπλη βία ΄΄(βιβλίο εκδόσεις Δούρειος Ίππος ΄΄Κύριοι πάτε για ύπνο΄΄ Ελευθερίου Σταμάτη τότε Λοχαγού 31 Μ.Κ. σελ. 45 ).
Ίσως η θυγατέρα Κατούντα να μην γνωρίζει ποιος είναι αυτός που ζήτησε την παρέμβαση . Επειδή το παρόν θα το δημοσιεύσω και θα το αναρτήσω στο διαδίκτυο και σίγουρα κάποιοι θα την ενημερώσουν .  Οι συνέπειες της τραγωδίας στην Κύπρο και της προδοσίας , δεν ήταν μόνο  οι αγνοούμενοι . Έχουμε πεσόντες , κατοχή , πρόσφυγες , εγκλωβισμένους βιασμένες γυναίκες , καταστροφή της πολιτιστικής και της χριστιανικής μας κληρονομιάς . Το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου τούρκεψε και αυτό το κατάφεραν οι προδότες . Κατάγομαι από τουρκοπατημένο χωριό, με 800 κατοίκους πρόσφυγες , με δυο 19χρονα παιδιά πεσόντες . Ο γιος του πολύτεκνου αγρότη και ο μοναχογιός του τσοπάνη σκοτωθήκαν στις 20 Ιουλίου 1974 . Αν υλοποιείτο η απόφαση του Μακαρίου για μείωση της θητείας στις 20 Ιουλίου θα απολύοντο.
Για όσους έχουν άγνοια ας διαβάσουν το βιβλίο ΄΄ Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας , 1974 ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΄΄ τόμος Β Ιούλιος 2011 έκδοση της  κυπριακής εφημερίδας Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ΄΄
Με στοιχεία ονοματεπώνυμο , ΑΣΜ , μονάδα , τόπος καταγωγής και θανάτου , ημερομηνία με φωτογραφίες και τις ηλικίες τους .
1. Αξιωματικοί και οπλίτες πεσόντες της Εθνικής Φρουράς κατά την Τουρκική εισβολή  416
2. Αξιωματικοί και οπλίτες πεσόντες εξ Ελλάδος  κατά την Τουρκική εισβολή  98
3. Πολίτες πεσόντες ή δολοφονηθέντες  κατά την Τουρκική εισβολή  587
4. Αγνοούμενοι Αξιωματικοί και οπλίτες  της Εθνικής Φρουράς κατά την Τουρκική εισβολή  587
5. Αγνοούμενοι Αξιωματικοί και οπλίτες εξ Ελλάδος  κατά την Τουρκική εισβολή  67
6. Αγνοούμενοι πολίτες κατά την Τουρκική εισβολή  601
7. Στρατιωτικό προσωπικό στο κατάλογο των αγνοουμένων 79
8. Πολίτες που περιλαμβάνονται στο κατάλογο των αγνοουμένων 26
Στον Α΄ τόμο για όσους ενδιαφέρονται αναφέρονται με λεπτομέρεια οι πεσόντες κατά το πραξικόπημα .
Η ιστορία γράφετε και στο πόλεμο και στην  ειρηνική περίοδο. Γι αυτό χρειάζεται να γράφονται και να λέγονται αλήθειες . Φεύγοντας από την εκδήλωση απόστρατοι αξιωματικοί απορούσαν  γιατί δεν έχει  γίνει απόδοση τιμής . Όλα αυτά τα χρόνια ,  ως ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ και ως ΕΚΝΑ επισκεφθήκαν την Πάτρα και την Αχαΐα για τιμήσουν τους Αχαιούς πολεμιστές , δυο πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας , ένας πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής , τέσσερεις Υπουργοί της Κυπριακής Δημοκρατίας ( οι δυο Υπουργοί Άμυνας ) , ένας Υπουργός Εθνικής Άμυνας , ένας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ , και όλοι οι Πρέσβεις της Κύπρου στην Αθήνα .Πουθενά αλλού στην επαρχία δεν υπήρξαν τέτοιες παρουσίες .
 Έχουν γίνει μνημεία και προτομές , στη Πάτρα και στις γενέτειρες των ηρώων. Χρηματοδοτήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία ( υπουργική απόφαση 1996 , κατά χάρη οικονομική βοήθεια στις οικογένειες των Ελλαδιτών  πεσόντων και αγνοουμένων . Όπου δεν ζούσαν οι γονείς κατασκευάστηκαν προτομές ) και από το ΓΕΣ .
Ό,τι έγινε μέχρι σήμερα είναι χάρη στους στενούς και ευαίσθητους φίλους και συνεργάτες που αφιερώσαμε χρόνο προσωπικό και οικογενειακό . Υπάρχει αρχείο για όλα όσα έχουν και άμεσα με αυτή την αφορμή  θα  δημοσιευτεί .
Στη τοπική Κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε συνεργασία και βοήθεια, από το Δήμο Πατρέων , Δήμο Καλαβρύτων , Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων ( ΤΕΔΚ ) Ν. Αχαΐας , την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , την Αντιπεριφέρεια Αχαΐας , την Ιερά Μητρόπολη Πατρών , την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων ΕΣΗΕΠΗΝ , τις εκάστοτε διοικήσεις του ΚΕΤΧ – Στρατόπεδο Ανδρέα Μουζάκη, τις Κοινότητες από όπου κατάγονταν  οι ήρωες  Κορφές Καλαβρύτων , Σταροχώρι , Μετόχι Λάππα , Μάνεσι Τριταίας , Τριποτάμα  .
Όλους  τους εκάστοτε Πρέσβεις της Κύπρου στην Αθήνα χωρίς εξαίρεση, τον Σύλλογο Πολεμιστών Κύπρου Νομού Αχαΐας αλλά κυρίως και το τονίζω δεν θα γινόταν τίποτα χωρίς την συναίνεση και την στήριξη των οικογενειών των Αχαιών Ηρώων .
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλη περιοχή στην Ελληνική επικράτεια που να έχουν τιμηθεί οι πολεμιστές της Κύπρου .
Ο Δήμος Πατρέων δεν σιώπησε τίμησε τους Αχαιούς πολεμιστές της Κύπρου . Η αδελφοποιημένη Πάτρα με την κατεχόμενη Αμμόχωστο και την Λεμεσό τίμησε και τιμάει την Κύπρο .
Πάτρα 17-12-2019                                                 
______________
(*) Ο αρθρογράφος Αναστάσιος Στασής είναι  Πρόεδρος Συνδέσμου Αχαΐας – Κύπρου «ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς