Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Θα τιμήσουν υπό το ψευδώνυμό του τον δολοφόνο Πινοσέτ

11 Σεπτεμβρίου 173, πραξικόπημα του στρατηγού της Δεξιάς Αουγκούστο Πινοσέτ, κατά του σοσιαλιστή Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. Είχαν προηγηθεί  προβοκατόρικες καθημερινές διαδηλώσεις των κυριών με τα  χρυσά βραχιόλια, που έβγαιναν στους δρόμους χτυπώντας με τα κουτάλια τις άδειες κατσαρόλες που κρατούσαν! Κι αφού ο φτωχός λαός της Χιλής δεν εξεγέρθηκε, αποφάσισε να εξεγερθεί η Δεξιά των στρατιωτικών με την καθοδήγηση των Αμερικανών!


Η εκδήλωση στη μνήμη του αιμοσταγούς δικτάτορα, θα γίνει χρησιμοποιώντας το δεύτερο επίθετό του, που είναι Αουγκούστο Π. Ουγάρτε»


Εκδήλωση μνήμης για τα έργα και τις ημέρες του αποθανόντος δικτάτορα της Χιλής Πινοσέτ κατά την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσει η τοπική βουλή του Σάο Πάολο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στε τοπικό βουλευτή του Κοινωνικού Φιλελεύθερου Κόμματος PSL, που οδήγησε τον Ζαΐρ Μπολσονάρου στην προεδρία.

Η εκδήλωση στη μνήμη του αιμοσταγούς δικτάτορα Πινοσέτ, θα γίνει χρησιμοποιώντας το δεύτερο επίθετό του, που είναι Αουγκούστο Π. Ουγάρτε», καθώς το πρώτο και γνωστότερο είναι συνδεδεμένο με το πραξικόπημα του 1973, κατά το οποίο δολοφονήθηκε, "πέφτοντας" με το αυτόματο στο χέρι και υποστηρίζοντας την Δημοκρατία από το προεδρικό Μέγαρο, που εβάλετο από τα πυρά του πραξικοπηματία στρατηγού, ο Πρόεδρος της Χίλης Σαβαδόρ Αλιέντε.  

Τα θύματα της δικτατορίας του Πινοσέτ στη Χιλήξεπερνούν συνολικά τα 40.000



Ο Αουγούστο Πινοσέτ  ήταν στρατιωτικός και πολιτικός δικτάτορας της Χιλής. Αποφοίτησε από τη στρατιωτική ακαδημία του Γενικού Επιτελείου της Χιλής το 1951. Στο διάστημα από το 1956 έως το 1958, υπηρέτησε ως στρατιωτικός ακόλουθος της χώρας του στις ΗΠΑ. Το 1973 έγινε αρχηγός του στρατού. Κατέλαβε την εξουσία στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 με στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέποντας την εκλεγμένη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Στις 27 Ιουνίου 1974 αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος και κατάργησε το σύνταγμα της χώρας.

Στις 11 Μαρτίου 1990 όμως παραιτήθηκε από πρόεδρος αλλά κράτησε την θέση του ως αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων.Το καθεστώς του Πινοσέτ κατάργησε τις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες το λαού και μεθόδευσε την εξουδετέρωση των αντιπάλων του με τη χρήση ωμής βίας. Παρά τη στυγνή δικτατορία του , με δολοφονίες, μαζικές εκτοπίσεις και φυλακίσεις , μόνο από το 1983 και μετά ο χιλιανός λαός άρχισε να αντιδρά, κυρίως λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η χώρα.

Το 1988, ύστερα από διεθνείς πιέσεις, διοργάνωσε δημοψήφισμα στο οποίο οι Χιλιανοί είπαν όχι στην παραμονή του στην εξουσία , ωστόσο εκείνος ξεκαθάρισε ότι επρόκειτο να παραμείνει στην προεδρία της Χιλής μέχρι το 1990, ενώ παρέμεινε επικεφαλής του στρατού μέχρι και τις αρχές του 1998.

Τα θύματα της δικτατορίας του Πινοσέτ στη Χιλή, σύμφωνα με το

m.popaganda.gr είναι 9.800 περισσότερα από ό,τι πιστευόταν, με συνέπεια να ξεπερνούν συνολικά τα 40.000, σύμφωνα με την εξεταστική επιτροπή που φτιάχτηκε για αυτόν ειδικά τον λόγο στο Σαντιάγο.



Οι αριθμοί αφορούν τους φυλακισθέντες και βασανισθέντες της 17χρονης χιλιανής χούντας (1973-1990), ενώ ο επίσημος αριθμός νεκρών και εξαφανισθέντων ανέρχεται σε 3.065.Παρόλο που υποστήριξε την Αγγλία στο πόλεμο με την Αργεντινή, τον Οκτώβριο του 1998 συνελήφθη στο Λονδίνο, μετά από επίσκεψη του σε ιδιωτική κλινική με σκοπό να εγχειρισθεί. Η Ισπανία είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του με κατηγορίες για μαζικές δολοφονίες και βασανιστήρια των πολιτικών του αντιπάλων.

Τελικά όμως η Αγγλία στις 2 Μαρτίου 2000 επέστρεψε τον Πινοσέτ στην Χιλή αντί να τον παραδώσει στην Ισπανία με δικαιολογία την κακή του υγεία. Στις αρχές του 2005 το ανώτατο δικαστήριο της Χιλής για τις ίδιες κατηγορίες τoν αθώωσε. Στις 23 Νοεμβρίου 2005 ο Πινοσέτ κατηγορούμενος για φορολογικές απάτες τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό. Στις 3 Δεκεμβρίου 2006 έπαθε καρδιακή προσβολή. Σε νοσοκομείο της πόλης του Σαντιάγο του έκαναν εγχείριση καρδιάς. Ο Α. Πινοσέτ πέθανε στις 10 Δεκεμβρίου 2006, σε ηλικία 90 ετών. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην κηδεία του υπήρχαν δύο εξίσου μεγάλες νεκρώσιμες πομπές, μια με υποστηρικτές και μια με κατακριτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς