Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Αντικύθηρα: Νέα εντυπωσιακά ευρήματα από το ναυάγιο


Μεγάλες ποσότητες πορφύρας στη Χρυσή Ιεράπετρας

Εντυπωσιακά ευρήματα, όπως τμήμα ξύλου, πιθανώς στατικό στοιχείο του ναυαγίου των Αντικυθήρων, που φέρει τέσσερα χάλκινα καρφιά, αλλά και τμήματα αμφορέων, βάσεις, λαιμοί και σώματα σωζόμενα από αγγεία, εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας που έγινε στο θρυλικό ναυάγιο κατά τον μήνα Οκτώβριο.


Ανάμεσα στα ευρήματα βρέθηκε ένα σιδερένιο στέλεχος με κυκλική απόληξη, ανελκύστηκαν πέντε σάκοι με άμμο, που είχαν αφεθεί στον βυθό από την προηγούμενη ανασκαφική περίοδο, τα προϊόντα των οποίων κοσκινίστηκαν με μεγάλη προσοχή, συλλέχθηκαν οστά, τα οποία θα αναλυθούν, πυρήνες κατά πάσα πιθανότητα ελιάς, χάλκινα καρφιά από το πλοίο καθώς και ένας μπρούτζινος δακτύλιος άγνωστης προς το παρόν χρήσης.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι μεταξύ των βάσεων των αμφορέων, που προέρχονται από τη νήσο Κω, εντοπίστηκε και ένας τύπος διαφορετικός, η προέλευση του οποίου δεν είναι ακόμη γνωστή. Ανελκύστηκαν επίσης τρεις λαιμοί αμφορέων, δύο του τύπου Laboglia 2 από την Κάτω Ιταλία και ένας από την Κω, καθώς και ένας ακέραιος αμφορέας από το ίδιο νησί, από τον οποίο έλειπε μία λαβή.

Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για συντήρηση.

Η έρευνα με αποκλειστική ελληνική συμμετοχή, υπό τη διεύθυνση της Δρ. Αγγελικής Γ. Σίμωσι, διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με τη συνδρομή του πλοίου «Typhoοn», το οποίο παραχωρήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη για το διάστημα των ερευνών.

Με την επιστημονική αυτή αποστολή ολοκληρώθηκε το πρώτο πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα, ενώ ξεκινάει από τον Μάιο του 2020 η προετοιμασία για το νέο.

Ανασκαφές δυτικά της νησίδας Χρυσή του Δήμου Ιεράπετρας


Μεγάλες ποσότητες πορφύρας και κτίσματα ενός μινωικού οικισμού με ανθηρή οικονομία, όπως προκύπτει από τα εξαιρετικής ποιότητας αντικείμενα στις κατοικίες του, εντόπισαν οι ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου στα δυτικά της νησίδας Χρυσή του Δήμου Ιεράπετρας, όπου στην παραλία σώζονται αρχαίες λαξευτές ιχθυοδεξαμενές.

Όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού, «το πλήθος των σπασμένων οστρέων πορφύρας που βρέθηκαν στα δωμάτια των κατοικιών αποδεικνύουν μία πρωιμότατη για τη Μεσόγειο βιοτεχνική παραγωγή της πορφυρής βαφής, η οποία αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων ανακτόρων της Κρήτης».

«Η επιφανειακή έρευνα που έγινε κατά το διάστημα 2008-2011 απέφερε ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας και κατοίκησης από την Εποχή του Χαλκού, ενώ η συστηματική πλέον ανασκαφή το 2018 και 2019 στη Χρυσή υπό τη διεύθυνση της προϊσταμένης της ΕΦΑ Λασιθίου, Χρύσας Σοφιανού, έφερε στο φως ένα μεγάλο κτήριο με πολλά δωμάτια, το οποίο κατοικήθηκε χωρίς διακοπή στην Παλαιοανακτορική και Νεοανακτορική Περίοδο, από τη Mεσομινωική IIB έως την Υστερομινωική IB Περίοδο. (1800-1500 περίπου π.Χ.)», προσθέτει του υπουργείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς