Να μετατραπούν σε οργανικές οι 285 θέσεις επικουρικών γιατρών, των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Νοεμβρίου, ζητά η ΕΙΝΑ, το συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών των νοσοκομείων Αχαΐας.
Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι:
«Στις 30 Νοεμβρίου 2019 λήγουν συνολικά στην χώρα οι συμβάσεις 285 επικουρικών γιατρών που η μισθοδοσία τους ήταν ενταγμένη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ (νυν ΠΔΕ). Οι συνάδελφοι αυτοί είχαν προσληφθεί το 2016 για την κάλυψη θέσεων ειδικευμένων γιατρών τελείως απαραίτητων σύμφωνα με πάγιες και διαρκείς οργανικές ανάγκες. Η ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ των θέσεων αυτών είχε γίνει με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας και όχι των γιατρών.
Μάλιστα υπήρξαν τότε πολλές περιπτώσεις που ακόμα και ήδη υπηρετούντες επικουρικοί γιατροί εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν υπό την απειλή της απόλυσης μετατροπή της σύμβασής τους σε ΕΣΠΑ ενώ σε άλλους η σύμβαση μετατράπηκε χωρίς να υπογράψουν και χωρίς καν να ρωτηθούν.
Γιατί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας Ξανθού – Πολάκη κορυφώθηκε η ομηρία της προσωρινής ελαστικής εργασίας και όσον αφορά τους ειδικευμένους γιατρούς, με επινόηση διάφορων διαδικαστικών "αλχημειών" όπως η συγκεκριμένη.
Η πάγια θέση της ΕΙΝΑ, γύρω από το θέμα των επικουρικών ιατρών, είναι ότι πρέπει επιτέλους να καταργηθεί αυτός ο αναχρονιστικός θεσμός της εργασιακής ομηρίας, με μετατροπή των θέσεων που καλύπτουν σε οργανικές (ένταξή τους στους οργανισμούς των νοσοκομείων) και ταυτόχρονη προκήρυξή τους.
Πρέπει να υπάρξει πλήρης στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσωπικό και γιατρούς μόνιμους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με μαζικές προσλήψεις για την κάλυψη όλων των κενών λειτουργικών θέσεων.
Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αχαΐας είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα με ποιον τρόπο διαιωνίζεται, αναπαράγεται και γίνεται καθεστώς η απαράδεκτη μορφή εργασίας των επικουρικών γιατρών.
Σε σχετικό υπόμνημα της ΕΙΝΑ τον Σεπτέμβριο τα κενά σε μόνιμες οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία της Αχαΐας υπολογίζονται στις 140 περίπου (ποσοστό 30%), τη στιγμή που το σύνολο των επικουρικών γιατρών αγγίζει των αριθμό ρεκόρ των 100 συναδέλφων. Οι περίπου 20 απ’ αυτούς τους συναδέλφους τέλη Νοέμβρη θα βρεθούν στον αέρα, αφού οι συμβάσεις τους λήγουν.
Σε συνδυασμό και με τις αναμενόμενες συνταξιοδοτήσεις πολλών συναδέλφων έως το τέλος του έτους, προκύπτει άμεση αδυναμία λειτουργίας των κλινικών στο τακτικό πρωινό ωράριο αλλά κυρίως στην εφημέρευσή τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το Καραμανδάνειο (τρεις επικουρικοί γιατροί) και το Αναισθησιολογικό τμήμα του ΠΓΝΠ το οποίο θα μείνει χωρίς τέσσερις επικουρικούς γιατρούς, τη στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις είναι πέντε.
Οι γιατροί του ΕΣΥ, πολύ έγκαιρα με έγγραφό τους προς την Διοίκηση και την ΥΠΕ, έχουν προειδοποιήσει ότι από τον Δεκέμβρη θα μειωθούν μοιραία τα χειρουργικά τραπέζια, λόγω της μείωσης του ιατρικού προσωπικού, ζητώντας παράλληλα την άμεση προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων και την άμεση επαναπροκήρυξη των θέσεων των επικουρικών.
Αντίστοιχα προβλήματα θα δημιουργηθούν στην παθολογική, αιματολογική και γαστρεντερολογική του ΓΝ Αγ. Ανδρέας, παθολογική, ακτινολογία, ορθοπεδική και αναισθησιολογικό ΓΝ Αιγίου.
Ενώ είναι χαρακτηριστική η καθυστέρηση, από το Υπουργείο και τις ΥΠΕ, των κρίσεων για αυτές τις λιγοστές προσλήψεις των μόνιμων θέσεων ιατρών στα νοσοκομεία, ερχόμαστε για ακόμα μία φορά στο παρά πέντε να προλάβουμε με μπαλώματα την στοιχειώδη λειτουργία των νοσοκομείων. Σε λίγες ημέρες δεν θα μπορούν να καλυφτούν, λόγω έλλειψης προσωπικού, οι εφημεριακές ανάγκες ειδικοτήτων πρώτης γραμμής, την ίδια στιγμή που σε κάποιες πανεπιστημιακές κλινικές παρατηρείται συνωστισμός ιατρών για να καλυφτούν οι “αυξημένες ανάγκες” του πανεπιστημιακού κατεστημένου.
Τα παραπάνω ζητήματα τέθηκαν στη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε από την ΕΙΝΑ και άλλους φορείς, αποσπώντας μόνο τη δέσμευση ότι το 95% των θέσεων επικουρικών γιατρών θα επαναπροκηρυχθούν άμεσα, χωρίς καμιά συγκεκριμένη δέσμευση για τις κενές οργανικές θέσεις.
-Ζητάμε την επαναπροκήρυξη των θέσεων και την άμεση τοποθέτηση των επικουρικών ιατρών, με προτεραιότητα τις κλινικές που αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα λειτουργίας, σαν λύση άμεσης ανάγκης.
-Μετατροπή των θέσεων που καλύπτουν οι επικουρικοί γιατροί σε οργανικές (ένταξή τους στο οργανόγραμμα των νοσοκομείων) και ταυτόχρονη προκήρυξή τους.
-Επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας των κρίσεων για μόνιμες θέσεις που έχουν ήδη προκηρυχθεί.
- Προκήρυξη όλων των κενών λειτουργικών θέσεων στα νοσοκομεία και ΚΥ και κάλυψη με μόνιμους γιατρούς, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς