Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Βολιβία: Χημικά εναντίον νεκρικής πομπής στην Λα Πας




Aπό τους «χριστιανούς» πραξικοπηματίες! Έβα Κόπα Πρόεδρος γερουσίας: Αφήστε μας να θάψουμε τους νεκρούς μας...

Οι πραξικοπηματίες της Βολιβίας που ορκίστηκαν στη Βίβλο δεν σεβάστηκαν ούτε τους νεκρούς και διέλυσαν με χημικά την νεκρική πομπή που ακολουθούσαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες για να αποχαιρετήσουν τους 8 νεκρούς που έπεσαν από τις σφαίρες του στρατού και της αστυνομίας.

Από την ημέρα που επεκράτησε το πραξικόπημα των στρατιωτικών της Δεξιάς στην Βολιβία, αναγκάζοντας τον Αριστερό πρόεδρο Έβο Μοράλες, που είχε εκλεγεί στις 20 Οκτωβρίου 2019, με 47,7% των ψήφων έναντι 36,51, του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ δεξιού αντιπάλου του, Κάρλος Μέσα, να καταφύγει για προστασία στο γειτονικό Μεξικό, οι υποστηρικτές του καθημερινά βρίσκονται στους δρόμους ζητώντας την ανατροπή των πραξικοπηματιών και την επιβολή της ειρήνευσης που έχουν διαταράξει, υποστηριζόμενοι από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ! Δεκάδες οι νεκροί Βολιβιανοί που πρόσκεινται στον ανατραπένταν Πρόεδρο

Ο υφυπουργός Ασφαλείας Σανταμαρία είχε εγγυηθεί προσωπικά ότι η πορεία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ανενόχλητη στους δρόμους της Λα Πας, αλλά όταν μετά από ώρες η αργή πορεία από τη Σενκάτα του Έλ Άλτο έφθασε στο κέντρο της Λα Πας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τη σταματήσουν. Οι χιλιάδες των διαδηλωτών, φωνάζοντας «Δολοφόνοι», «Εγκληματίες» «Πραξικοπηματίες», έσπασαν τον πρώτο αστυνομικό κλοιό για να κατευθυνθούν στο προεδρικό μέγαρο και να ζητήσουν την παραίτηση της «προσωρινής προέδρου» Ανιές.  

Ο στρατός και η αστυνομία με τη χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων επιτέθηκαν με χημικά και διέλυσαν την πορεία, που στη μεγάλη πλειοψηφία της συμμετείχαν  γυναίκες, και εξελίχθησαν νέες σκηνές άγριας βίας από την αστυνομία, δεδομένου ότι οι διαδηλωτές φοβήθηκαν ότι ο στρατός και η αστυνομία θα προσπαθούσαν να τους πάρουν τα φέρετρα. 

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν εξαιτίας των χημικών ένα φέρετρο βρέθηκε πάνω σε ένα τεθωρακισμένο του στρατού, ενώ άλλα εγκαταλείφθηκαν στο δρόμο.  Ένα άτομο είχε αγκαλιάσει ένα φέρετρο κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Ο στρατός και η αστυνομία συνέχισαν την ρίψη χημικών και με τη χρήση οχημάτων και μοτοσυκλετών διέλυσαν την πορεία και κυνήγησαν τον κόσμο για ώρες πολλά τετράγωνα μακριά για να είναι σίγουροι ότι δεν θα επιστρέψουν ξανά. Πολλές γυναίκες με τις πολύχρωμες σημαίες των ιθαγενών πληθυσμών είχαν σηκώσει τα χέρια τους ψηλά φωνάζοντας ότι «είμαστε άοπλες», γιατί προφανώς φοβήθηκαν ότι ο στρατός και η αστυνομία θα πυροβολούσαν ξανά στο ψαχνό, όπως είχαν κάνει την προηγούμενη στη Σεκνάτα.

Η αναίτια επίθεση του στρατού και της αστυνομίας εναντίον της ειρηνικής νεκρικής πορείας πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση φοβήθηκε ότι μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω η νεκρική πορεία θα συναντούσε την πορεία των μεταλλωρύχων δημιουργώντας ένα τεράστιο ποτάμι διαμαρτυρίας εναντίον της «προσωρινής κυβέρνησης». Σύμφωνα με τις καταγγελίες των διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συλλήψεις, ενώ αρκετοί ήταν και οι τραυματίες.

Πρόεδρος γερουσίας: Αφήστε μας να θάψουμε τους νεκρούς μας

«Το μόνο που ζητάμε από την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις είναι να μας αφήσουν να θάψουμε τους νεκρούς μας… Το πιο σημαντικό είναι η ηρεμία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να χαμηλώσουμε τους τόνους και να μπορέσουμε να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου για την ειρήνευση της χώρας», τόνισε η πρόεδρος της γερουσίας Έβα Κόπα μετά την επίθεση της αστυνομίας στη νεκρική πομπή.

Ο υπουργός προεδρίας Χουστινιάνο, η μετριοπαθής όψη των πραξικοπηματιών, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να καταργήσει το διάταγμα ατιμωρησία ς του στρατού και της αστυνομίας που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις καταστολής, εκτιμώντας πάντως ότι στην περίπτωση της Σενάκτα «η χρήση βίας από το στρατό και την αστυνομία ήταν απολύτως αναλογική». Το διάταγμα για την ατιμωρησία του στρατού και της αστυνομίας φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει προβλήματα στη διεθνή εικόνα της κυβέρνησης των πραξικοπηματιών και ιδιαίτερα μετά τους νεκρούς στη Σενκάτα.


Οι πραξικοπηματίες διέλυσαν με χημικά τη μεγάλη νεκρική πομπή προς το κέντρο της Λας Πας με τα φέρετρα των νεκρών, τορπιλίζοντας για μια ακόμη φορά τις προσπάθειες για ουσιαστικό διάλογο και ειρήνευση που καταβάλλει το MAS.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς