Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για την αγορά της forthnet από τον Μαρινάκη



Ερωτήματα για την υπόθεση της εξαγοράς της Forthnet από την Αlter Εgo του Μαρινάκη γεννούνται μετά την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ, που με 44 βουλευτές έθεσε το θέμα στη Βουλή επισημαίνοντας τον κίνδυνο για μονοπώλιο στην ελληνική αγορά, τύπου Μπερλοσκόνι

Γιατί διαφωνείτε με την ενδεχόμενη εξαγορά της FORTHNET από την ALTER EGO;


Για δύο κυρίως λόγους:
[α] Διότι αν γίνει η εξαγορά αυτή προκύπτουν μείζονα ζητήματα, αξιοπιστίας όσον αφορά τη διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος, σύγκρουσης συμφερόντων και νόθευσης του ανταγωνισμού καθώς θα προκύψει έλεγχος χρηματοροών των ανταγωνιστών αλλά δημιουργία ή/και ενίσχυση δεσπόζουσας θέσης.
[β] Διότι προκειμένου να ολοκληρωθεί η εξαγορά ενδέχεται να γίνει κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων της FORTNET στις τράπεζες σε ποσοστό άνω του 85%.

Ποια είναι τα ζητήματα αξιοπιστίας, σύγκρουσης συμφερόντων και ανταγωνισμού που προκύπτουν;

Μέσω του ομίλου Forthnet και των καναλιών της Nova, που έχουν τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης των εντός έδρας αγώνων των περισσότερων ομάδων της Super League, ο επίδοξος αγοραστής του ομίλου και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός θα αποκτήσει έλεγχο επί των χρηματοροών των ανταγωνιστών του.  Επί της ουσίας, ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού θα ελέγχει και θα διαπραγματεύεται το ύψος των τηλεοπτικών συμβολαίων των ομάδων, για τις περισσότερες εκ των οποίων αυτά τα έσοδα αποτελούν το 80% ή 90% των συνολικών εσόδων τους. Θα καθορίζει, επίσης, το χρόνο πληρωμής των ομάδων και θα κρίνει ποιος από τους ανταγωνιστές του θα έχει επαρκές ταμείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την «υγεία» κάθε ΠΑΕ. Επομένως, προκύπτουν ζητήματα ως προς την ίση μεταχείριση των ομάδων και τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος με όρους αξιοπιστίας.
Αξίζει να τονιστεί επίσης ότι ο ιδιοκτήτης του μιντιακού οργανισμού ΔΟΛ, Β. Μαρινάκης, ελέγχει, διά του πρακτορείου διανομής Τύπου, Άργος, τις χρηματοροές των ανταγωνιστών του, θέμα για το οποίο έχουν διαμαρτυρηθεί σειρά ιδιοκτητών εφημερίδων. Το μονοπώλιο στη διανομή του Τύπου και την τιμολογιακή του πολιτική ήλεγχαν –μετά και από επιστολές των (πρώην υπουργών) Γ. Δραγασάκη, Ν. Παππά, Δ. Παπαδημητρίου, Λ. Κρέτσου- τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία παύτηκαν από τη ΝΔ το καλοκαίρι κατά παρέκκλιση της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Επισημαίνουμε ότι η διαπίστωση της δημιουργίας δεσπόζουσας θέσης και της νόθευσης του ανταγωνισμού και μάλιστα σε περισσότερες από μία αγορές, όπως είναι αυτές των Μέσων Ενημέρωσης και του ποδοσφαίρου, αποτελεί ένα πραγματικό ζήτημα το οποίο, κατά τη γνώμη μας, είναι υποχρεωμένη να εξετάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. 
Πώς προκύπτει το κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων που αναφέρατε και γιατί αυτό συνιστά πρόβλημα;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία Alter Ego είναι στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για την αγορά της εταιρείας Forthnet, γεγονός που έχει ήδη επιβεβαιώσει η τελευταία μέσω ανακοίνωσής της στο Χρηματιστήριο. Βάσει της ειδησεογραφίας, οι πιστώτριες τράπεζες έχουν παραχωρήσει στην Αlter Ego δικαίωμα αποκλειστικής διαπραγμάτευσης το οποίο λήγει στο τέλος Οκτωβρίου. Το χρέος της Forthnet αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόταση της Αlter Ego, που επεξεργάζονται οι πιστώτριες τράπεζες, είναι η καταβολή ποσού μόλις 45 εκατ. ευρώ. Η προοπτική διαγραφής ενός τόσο μεγάλου μέρους των δανείων (85% κούρεμα) εκ μέρους των τραπεζών, οι οποίες ανα-κεφαλαιοποιήθηκαν με ποσά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που χρεώθηκε ο ελληνικός λαός δημιουργεί, αν μη τι άλλο, εύλογα ερωτήματα και μεγάλη εντύπωση. Διότι ενώ σε μια εταιρεία γίνεται ένα τόσο γενναίο «κούρεμα», χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται από τα πιστωτικά ιδρύματα ως προς τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών τους με έντονη γραφειοκρατία, αυστηρότητα και αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη βιωσιμότητά τους και διόγκωση των τοκοφόρων χρεών τους ως και την αδράνεια ή το οριστικό κλείσιμό τους.
Εσείς έχετε κάποια συγκεκριμένη πρόταση για την εξαγορά της FORTHNET;

Βεβαίως. Την διατύπωσε σήμερα στη Βουλή ο Τομεάρχης Οικονομίας, Ν. Παππάς. Είναι η επιθετική εξαγορά της Forthnet/Nova από την ΕΡΤ. Μια τέτοια κίνηση θα είχε τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

·         Διασώζει την εταιρεία και διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας.
·         Διατηρεί τη διαφάνεια στο ποδόσφαιρο και τα ΜΜΕ.
·         Αξιοποιεί το αποθεματικό των 200 εκατ. ευρώ του Οργανισμού.
·         Αναβαθμίζει τη δημόσια τηλεόραση με την απόκτηση ψηφιακής πλατφόρμας, νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων και νέου τηλεοπτικού προγράμματος-ταινιοθήκης, καθώς και την προσθήκη εξειδικευμένου προσωπικού και τεχνογνωσίας. 
·         Διασφαλίζει τη μηνιαία ρευστότητα για να περάσει γρήγορα η δημόσια τηλεόραση μπροστά από τον ανταγωνισμό και στις καινοτόμες υπηρεσίες.
·         Αυξάνει το μερίδιο τηλεθέασης και τα διαφημιστικά έσοδα της ΕΡΤ.
·         Επαναφέρει τη δωρεάν μετάδοση προγραμμάτων, όπως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες.
Αν υπερέχει σε κάτι η παραδοσιακή γραμμική τηλεόραση σε σχέση με τις επιγραμμικές πλατφόρμες, τύπου NETFLIX, αυτό είναι το ζωντανό πρόγραμμα. Σε αυτό επένδυσε  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ., Η ΕΡΤ  είχε καθημερινά –μόνο στην ΕΡΤ1- 18 ώρες ζωντανής ειδησεογραφίας και εκπομπές λόγου. Για αυτό και δημιουργήσαμε το κανάλι ΕΡΤ Sports και επενδύαμε σε νέες υπηρεσίες, όπως Video On Demand, δηλαδή οπτικοακουστικό περιεχόμενο κατά παραγγελία. Η ΕΡΤ έχει πλέον την ευκαιρία να γίνει μια μεγάλη τηλεοπτική δύναμη με υποδομές και ανταγωνιστικό περιεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς