Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές ενάντια στο Αναπτυξιακό


Μικρής έκτασης επεισόδια στην πορεία των φοιτητών στην Αθήνα με έναν τραυματία φοιτητή - Κόκκινο πανί για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ η εκχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες


Στους δρόμους της Αθήνας βρέθηκαν και σήμερα οι εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση, οι φοιτητές και συνδικάτα εργαζομένων, διαμαρτυρόμενοι για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Η πορεία των φοιτητών, κατέληξε από τη Βουλή. Οι ίδιοι ζητούν την επαναφορά του Ασύλου και διαμαρτύρονται για το χρονικό όριο σπουδών που προτίθεται να εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από τα επεισόδια μικρής κλίμακας μπροστά από τις σταθμευμένες «κλούβες» της αστυνομίας, οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς τα Προπύλαια, όπου και έδωσαν ραντεβού για αύριο στις 11:00 έξω από το υπουργείο Παιδείας.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας φοιτητής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, με δήλωσή του καταγγέλλει ότι μέλος της νεολαίας του κόμματος «τραυματίστηκε αφού χτυπήθηκε στο κεφάλι από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε αιμόφυρτη κατάσταση, κατά τη διάρκεια της πορείας των φοιτητών έναντι των μνημονιακών εκτρωμάτων που προωθεί η κυβέρνηση στον χώρο της παιδείας» και προσθέτει:

«Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη και στον «επιχειρησιακό» της υπουργό για την επιστροφή στην θλιβερή και αιματηρή κανονικότητα».
 
Στην συγκέντρωση καλούσαν μεταξύ άλλων οι φοιτητικοί σύλλογοι Φιλοσοφικής, Ιστορικού- Αρχαιολογικού, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ. 

Τοπογράφων, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ. Μηχανικών, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ και ΑΣΚΤ.

Στη Θεσσαλονίκη, φοιτητικοί σύλλογοι σχολών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ προχώρησαν σήμερα σε καταλήψεις πανεπιστημιακών τμημάτων, συγκεντρώσεις και πορείες στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Στις 12 μέλη φοιτητικών συλλόγων των Τμημάτων Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Νομικής, Ψυχολογίας, Φαρμακευτικής και φοιτητές του ΠΑΜΑΚ συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του ΥΜΑΘ και προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του για περίπου μία ώρα.



Την ίδια ώρα μέλη άλλων φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα από όπου μέσω της οδού Εγνατίας, πραγματοποίησαν πορεία, που κατέληξε επίσης στο ΥΜΑΘ. Εκεί σημειώθηκε στιγμιαία ένταση όταν η πορεία κινήθηκε προς το μέρος των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν παραταχθεί μπροστά από την είσοδο του κτιρίου.

Κάποια άτομα από την πορεία πέταξαν μπογιές προς το μέρος των αστυνομικών, οι οποίοι τα απώθησαν με χρήση δακρυγόνων. Έπειτα από λίγο οι φοιτητές αποχώρησαν κατευθυνόμενοι στην Πολυτεχνική Σχολή.

«Είναι η μέρα που ψηφίζει η κυβέρνηση το πρώτο μίνι νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, που περιλαμβάνει την ισοδυναμία των πτυχίων των δημόσιων ΑΕΙ με τα ιδιωτικά κολέγια. Δίνουμε μήνυμα ανυπακοής με δεκάδες καταλήψεις και πορείες στην Ελλάδα. 

Απαιτούμε άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και καμία κουβέντα για το σύνολο των αντιεκπαιδευτικών μέτρων τα οποία έχουν εξαγγελθεί. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία κοινωνική νομιμοποίηση στο εσωτερικό των φοιτητικών συλλόγων. Οι φοιτητικοί σύλλογοι μετά από μαζικότατες γενικές συνελεύσεις και καταλήψεις δίνουν το “παρών” στον δρόμο και η νεολαία δεν πειθαρχεί στα σχέδια της Κεραμέως, του υπουργείου αλλά συνεχίζει σε έναν αγώνα κλιμακούμενο, μέχρι τη νίκη”, ανέφεραν εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια των κινητοποιήσεων πρόσθεσαν: “Στη σημερινή πορεία το σύνθημά μας είναι ότι “τα βρίσκουν – δεν τα βρίσκουν στο κτήριο της Βουλής, η μόνη αντιπολίτευση είμαστε εμείς” και οι κινήσεις μας από αύριο στις πολυήμερες καταλήψεις, για τις οποίες έχουμε πάρει αποφάσεις. 

Έχουμε νέες συνελεύσεις από τις αρχές της εβδομάδας και χρησιμοποιούμε και το ενδιάμεσο ραντεβού της πανελλαδικής πορείας στην Αθήνα 31 του Οκτώβρη, ως συνέχεια στους αγώνες μας, προκειμένου όποια κι αν είναι η έκβαση της σημερινή ημέρας να επιτύχουμε τα αιτήματά μας”.
Αποφάσεις για καταλήψεις έχουν βγάλει γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ στα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Παιδαγωγικού, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Ψυχολογίας, Φιλολογίας, Αγγλικής Φιλολογίας, Χημικού και Πληροφορικής.

ΠΟΕ - ΟΤΑ

Λίγο νωρίτερα πορεία προς το Σύνταγμα πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού των δήμων, διαμαρτύρονται κατά διάταξης του αναπτυξιακού νομοσχεδίου.

Κόκκινο πανί για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ αποτελεί για το άρθρο 179 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα εκχώρησης των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου των δήμων σε ιδιώτες.


Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών στην Κλαυθμώνος και μάλιστα σε μια συμβολική κίνηση τοποθέτησαν φέρετρο μπροστά από τα ρολά.



Το απόγευμα, στις 17:00 και στις 18:00, είχαν τις δικές τους κινητοποιήσεις το ΕΚΑ και η ΑΔΕΔΥ, αντίστοιχα. Διοργανώνουν συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, διαμαρτυρόμενοι για διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου.

Τέλος,το ΠΑΜΕ κάλεσε σε ξεχωριστή συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 18:30.

Πηγή:avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς