Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Για δεύτερη μέρα κλειστές οι θερμοπηγές Ικαρίας


Η μοναδική βενζινάκατος που συνδέει ακτοπλοϊκά τα Θέρμα με τον Άγιο Κήρυκο, για τους προτιμούντες το μέσο. Είναι μία εμπειρία ανεπανάληπτη, που αξίζει για να δώσεις ένα ευρώ και να την χαρείς! Ειδάλλως υπάρχουν τα δρομολόγια του ιδιωτικού λεωφορείου και τα ταξί.


Διαμαρτυρίες Θερμιωτών στον υπουργό Τουρισμού, άρχισε αποχώρηση λουομένων!

Χάραμα πάνω από τους Φούρνους, με θέα από την Ικαρία.
Για δεύτερη ημέρα παραμένουν «λουκεταρισμένες» οι δημοτικές θερμοπηγές Θέρμων Ικαρίας, καθώς οι λόγοι που ώθησαν στο κλείσιμό τους δεν έχουν αρθεί.
Παράλληλα διαμαρτυρίες των λουομένων επισημαίνουν το πρόβλημα και οι πρώτες αποχωρήσεις τους από το παραδοσιακό λουτροχώρι  είναι πλέον εμφανείς, αφού η παραμονή επισκεπτών άνευ ωφελείας  των λουτρών, συνεπάγεται κόστος που δεν επιθυμούν.
Αυτό προκαλεί ανησυχία στους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών καταλυμάτων κατ’ αρχήν, ενώ εάν συνεχιστεί το φαινόμενο, θα επεκταθούν οι παρενέργειές του και στους συναφείς χώρους.
Τα πρώτα παράπονα έφθασαν τηλεφωνικά σήμερα στον ΓΓ του Υπ. Τουρισμού με την παράκληση να αναλάβει ο ίδιος ο υπουργός κ. Θεοχάρης την ευθύνη και να δώσει λύσει στο πρόβλημα.
Έτσι στο εικοσαήμερο που απομένει μέχρι την λήξη της λουτρικής περιόδου, ζητούν να ανοίξουν τα λουτρά «Απόλλωνος» και «Σπηλιάς», ώστε να επωφεληθούν τις επόμενες ημέρες. Και στην συνέχεια να δοθεί  παράταση λειτουργίας μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόκτησης πιστοποίησης. 
Η δυσάρεστη έκπληξη ήρθε από χθες Τετάρτη 18-9-2019, για τους λουόμενους των  παγκοσμίως γνωστών και μοναδικών στον κόσμο (πλην Ιαπωνίας) δημοτικών πηγών Θέρμων Ικαρίας, καθώς από βραδύς προχθές  «αμπαρώθηκαν». Και το μέλλον τους κρίνεται  από την Δικαιοσύνη της Σάμου!
Έτσι η ραδιούχος πηγή των θερμολουτρών «Απόλλων» και αυτή της «Σπηλιάς» με το σιδηρούχο φυσικό χαμάμ, έως ότου εκδοθεί δικαστική απόφαση θα παραμείνουν κλειστές. Μόνη πηγή που λειτουργεί απρόσκοπτα, χάρη στην έγκαιρη πιστοποίησή της είναι η ιδιωτική του Γκράτσα, που βεβαίως είναι κρατικά ελεγχόμενη. Αλλά δεν μπορεί να καλύψει το φόρτο των λουομένων του «Απόλλωνα» λόγω ελάχιστων μέσων!
Ο λόγος που προέκυψε αυτή η δυσάρεστη έκπληξη, στις δημοτικές πηγές, σύμφωνα με πληροφορίες από τα Θέρμα, είναι η αμέλεια της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, που παρά την ειδοποίησή της για την λήψη μέτρων επιβεβαίωσης της ποιότητας των θεραπευτικών υδάτων, αδιαφόρησε για τρίτη φορά, μέχρι που επεβλήθησαν τα μέτρα αναστολής της λειτουργίας των πηγών.
Η «Σπηλιά», όπου και το περίφημο φυσικό χαμάμ, εντός του σπηλαίου. Λέγεται πως το εντόπισαν εξόριστοι στο νησί της Ικαρίας το 1947, όταν μέσα στο ζεστό νερό της έβραζαν αυγά, που τους πρόσφεραν κάτοικοι της Ικαρίας. Στο νησί επί  Ναπ. Ζέρβα, υπουργού Εσωτερικών, είχαν εξοριστεί τουλάχιστον 20 χιλ. αριστεροί, μετά την απόφασή του, που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 1947, κατ΄επιταγή των Αγγλο-Αμερικάνων επικυριάρχων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς