Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: «Οι γκάγκστερς του Στάλιν»



Πριν ένα μήνα στις 20 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 79 χρόνια από τη δολοφονία του Λέοντος Τρότσκι, το 1940 στο Κογιοακάν του Μεξικού, από τον σταλινικό πράκτορα Ραμόν Μερκαντέρ.


Μόλις τρεις μήνες πριν, στις 24 Μαΐου του 1940, ο Μεξικανός ζωγράφος Νταβίντ Αλφάρο Σικέιρος -όργανο της μυστικής σταλινικής αστυνομίας, NKVD- με μία ομάδα εκτελεστών μεταμφιεσμένων σε Μεξικανούς αστυνομικούς και στρατιώτες, γάζωσαν με τα αυτόματά τους το σπίτι όπου έμενε ο Λ. Τρότσκι, τραυματίζοντας τον μικρό εγγονό του, Εστεμπάν Βολκόφ.

Ο Λ. Τρότσκι, στις 27 Μαΐου του 1940, με επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα του Μεξικού, ζήτησε την «ανάκριση του προηγούμενου και του τωρινού γ. γ. του Κ. Κ. Μεξικού, όπως και του Σικέιρος, γιατί θα βοηθήσει πάρα πολύ να ριχτεί φως στους υποκινητές της απόπειρας δολοφονίας και, μαζί με αυτούς, να αποκαλυφθούν οι συνεργοί τους».

Η επιστολή περιέχεται στην μπροσούρα του Λ. Τρότσκι, «Οι γκάγκστερς του Στάλιν», που θα κυκλοφορήσει σύντομα στα ελληνικά, σε μετάφραση της Ήβης Ρόκου, από την αγγλική έκδοση των New Park Publications, 1977.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ


Επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα του Μεξικού
Αξιότιμο Γενικό Εισαγγελέα

Αξιότιμο Αρχηγό της Αστυνομίας Νούνιες

Αξιότιμο Υπουργό Εσωτερικών


[...] Το γενικό σχέδιο της οργάνωσης της Γκε Πε Ου στο εξωτερικό είναι το εξής: στην Κεντρική Επιτροπή κάθε τμήματος της Κομιντέρν, τοποθετείται ένας υπεύθυνος επικεφαλής της Γκε Πε Ου για τη συγκεκριμένη χώρα. Η ιδιότητά του είναι γνωστή μόνο στον γραμματέα του κόμματος και σε ένα ή δύο έμπιστα μέλη. Τα άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δεν έχουν παρά μια αμυδρή ιδέα για την ιδιαίτερη ιδιότητα του μέλους αυτού. Δεν έχω κάποια στοιχεία που να αναφέρονται ειδικά στο πώς λειτουργεί αυτή η δραστηριότητα στο Μεξικό. Αλλά δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να αμφιβάλει κανείς ότι, στο βαθμό που αναφέρεται κανείς στις οργανωτικές μεθόδους της Γκε Πε Ου, το Μεξικό δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο αντιπρόσωπος της Γκε Πε Ου στη χώρα, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, έχει τη δυνατότητα να προσεγγίζει εντελώς νόμιμα όλα τα μέλη του κόμματος, να μελετά τον χαρακτήρα τους, να τους εμπιστεύεται αποστολές και, λίγο-λίγο, να τους εμπλέκει στη δουλειά της κατασκοπείας και της τρομοκρατίας, κάποιες φορές απευθυνόμενος στο αίσθημα κομματικής νομιμοφροσύνης, αλλά εξίσου συχνά χρησιμοποιώντας τη δωροδοκία.

Όλος αυτός ο μηχανισμός αποκαλύφθηκε στη Γαλλία και στην Ελβετία σε σχέση με τη δολοφονία του Ράις και με τις μεταγενέστερες κινήσεις εναντίον του νεκρού γιου μου και άλλων προσώπων. Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κριβίτσκι απέδειξε ότι η αδελφή του Μπράουντερ, γενικού γραμματέα του κόμματος, έγινε πράκτορας της Γκε Πε Ου, επειδή τη σύστησε ο αδελφός της. Το παράδειγμα αυτό αποδεικνύει τον κανόνα και δεν είναι η εξαίρεση.

Όλα οδηγούν κάποιον να πιστέψει ότι οι κύριοι οργανωτές της εναντίον μου απόπειρας ήρθαν από το εξωτερικό. Είναι δυνατό να έφυγαν από το Μεξικό την παραμονή της απόπειρας, αφού προετοίμασαν την επιχείρηση και ανέθεσαν τους διάφορους ρόλους. Αυτός είναι ο συνήθης τρόπος λειτουργίας της Γκε Πε Ου, η οποία, ως κρατική υπηρεσία, ενδιαφέρεται εξαιρετικά να μην αφήνει πίσω της ίχνη.

Μόλις οι πράκτορες της Γκε Πε Ου φτάσουν σε μια ξένη χώρα για μια συγκεκριμένη δουλειά, λειτουργούν πάντα μέσω του τοπικού υπεύθυνου της Γκε Πε Ου, του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος που αναφέραμε πιο πάνω. Χωρίς αυτόν, δεν θα μπορούσαν να προσανατολιστούν στην τοπική κατάσταση και να επιλέξουν τους απαραίτητους εκτελεστές της αποστολής τους. Ο απεσταλμένος από το εξωτερικό και ο ντόπιος κάτοικος και οι έμπιστοι βοηθοί τους επεξεργάζονται το γενικό σχέδιο της επιχείρησής τους, μελετούν τον κατάλογο των πιθανών συνεργατών και τους εμπλέκουν στη συνωμοσία βήμα-βήμα. Στην εξειδικευμένη αυτή δουλειά, τον αποφασιστικό ρόλο παίζει ο ντόπιος κάτοικος και το γενικό επιτελείο του.

Δεν έχω οποιαδήποτε πληροφόρηση για τον πραγματικό ρόλο που έπαιξαν ο αρχιφύλακας Κάσας και οι υπ’ αυτόν πέντε αστυφύλακες, οι οποίοι φύλαγαν σκοπιά έξω από το σπίτι μου. Ξέρω μόνο ότι είναι εκτεθειμένοι. Δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι δεν εμπλέκονται στη συνωμοσία. Καμιά άλλη οργάνωση στον κόσμο δεν έχει τα μέσα που έχει η Γκε Πε Ου για να πείσει, να εξαναγκάσει και να δωροδοκήσει. Θα μπορούσε να υποδήλωνε συστηματικά προς την Αστυνομία ότι είμαι εχθρός του μεξικανικού λαού. Να τους υποσχέθηκε κάποια καριέρα. Και, τέλος, θα μπορούσε να τους έχει προσφέρει ένα υψηλό τίμημα για τις υπηρεσίες τους. Αλλά τη μεξικανική Αστυνομία δεν θα μπορούσαν να την προσεγγίσουν οι ξένοι πράκτορες – ήταν απαραίτητοι οι ντόπιοι πράκτορες. Για τους Μεξικανούς πράκτορες που έχουν εμπλακεί στη διαφθορά, στη δωροδοκία και στην προετοιμασία των τρομοκρατικών πράξεων, πρέπει κανείς να στραφεί στην Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος και στις παρυφές αυτής της Κεντρικής Επιτροπής.

Την Γκε Πε Ου την απασχολεί ιδιαίτερα το πρόβλημα της προετοιμασίας της κοινής γνώμης για μια τρομοκρατική πράξη, ιδίως όταν το θύμα είναι ένα πρόσωπο πασίγνωστο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αυτό το κομμάτι της δουλειάς, το αναθέτει πάντα στον σταλινικό Τύπο, στους σταλινικούς ομιλητές και στους αυτοαποκαλούμενους «φίλους της Σοβιετικής Ένωσης». Από αυτή την άποψη, μου φαίνεται ότι η δικαστική έρευνα δεν μπορεί παρά να εξετάσει το έργο των εφημερίδων Ελ Ποπουλάρ, Λα Βος ντε Μέχικο, και κάποιων συνεργατών της Ελ Νασιονάλ. Δεν αναφέρομαι στην κριτική των πεποιθήσεών μου, διότι μια τέτοια κριτική, ακόμη και αν είναι πολύ αυστηρή, είναι το πιο στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα όλων. Αλλά η Λα Βος ντε Μέχικο και η Ελ Ποπουλάρ δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τέτοιου είδους κριτική. Η ειδικότητά τους, όπως και η ειδικότητα μερικών ομιλητών, ιδιαίτερα του Λομπάρντο Τολεντάνο, κατά τα τριάμισι χρόνια μου στο Μεξικό, ήταν η διάδοση απίστευτα χοντροκομμένων και φανταστικών συκοφαντιών εναντίον μου.

Θυμίζω ότι, πολλές φορές, με κατηγόρησαν για σχέσεις με όλους τους αντιδραστικούς κύκλους του Μεξικού, όπως και του εξωτερικού. Ο Τολεντάνο δήλωσε σε ομιλία του, ότι προετοιμάζω γενική απεργία εναντίον της κυβέρνησης Κάρδενας. Kάθε Κυριακή, στην Ελ Ματσέτε και αργότερα στη Λα Βος ντε Μέχικο, με κατηγορούν ότι προετοιμάζω επανάσταση μαζί με τον στρατηγό Σεντίγιο και πολλούς άλλους πραγματικούς ή υποτιθέμενους αντεπαναστάτες. Με παρουσίαζαν σε μυστικές συνεδριάσεις με κάποιον Δόκτορα Ατλ., σε συνεργασία με τους γερμανούς φασίστες στο Μεξικό κ.λπ. κ.λπ. Πρόσφατα, το Φουτούρο, η Ελ Ποπουλάρ όπως και η Λα Βος ντε Μέχικο, επαναλαμβάνουν συστηματικά ότι έχω μυστικές επαφές με το αντιδραστικό μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ Ντίες και ότι του έδωσα ορισμένες πληροφορίες εναντίον του Μεξικού. Εύκολα βλέπει κανείς ότι όλες αυτές οι κατηγορίες δεν έχουν νόημα, αφού μου αποδίδουν πράξεις, οι οποίες όχι μόνο είναι αντίθετες με τις πεποιθήσεις και με το έργο της ζωής μου, αλλά είναι και κατά των άμεσων συμφερόντων μου, αφού θα πρέπει να έχω χάσει κάθε ίχνος λογικής για να διαπράξω προδοτικές πράξεις εναντίον της μεξικανικής κυβέρνησης που μου έχει προσφέρει τόσο γενναιόδωρη φιλοξενία.

Χρειάζεται μόνο να θυμίσω ότι, μέσω του Τύπου, έχω καλέσει επανειλημμένα τους κατηγόρους μου να καταθέσουν τα επιχειρήματά τους σε μια αμερόληπτη επιτροπή, την οποία θα διορίσει η κυβέρνηση ή το (κυβερνητικό) Κόμμα της Μεξικανικής Επανάστασης, ώστε να εξεταστούν δημόσια οι εναντίον μου κατηγορίες. Ο Τολεντάνο και οι υπεύθυνοι του Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν πάντα αρκετά προσεκτικοί, ώστε να μην αποδεχθούν την πρότασή μου.

Δεν μπορεί παρά να ρωτήσει κάποιος: γιατί ο κ. Λομπάρντο Τολεντάνο και οι ηγέτες του Μεξικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος νιώθουν υποχρεωμένοι να διαδίδουν συστηματικά συκοφαντίες για μένα, με προσχηματικό στόχο να με δυσφημήσουν στα μάτια των Αρχών και της μεξικανικής κοινής γνώμης; Οι κύριοι αυτοί δεν μπορεί να έχουν κάτι προσωπικό εναντίον μου, αφού ποτέ δεν είχα μαζί τους ούτε προσωπικές σχέσεις ούτε προσωπικές συγκρούσεις. Κοπιάζουν με τόσο ζήλο και με τόση αναίδεια, μόνο και μόνο επειδή τους έδωσαν εντολή να το πράξουν. Ποιος μπορεί να το έκανε αυτό; Προφανώς, ο άνθρωπος στο Κρεμλίνο, ο Ιωσήφ Στάλιν. [...]. 

27 Μαΐου 1940 
______________
Ολόκληρο το κείμενο δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΥΓΗ και στο μπλογκ των «Αναγνώσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς