Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Ανοίγει ο δρόμος για δικαίωση των θυμάτων της Βιάννου

Φωτογραφία αρχείου, από το ολοκαύτωμα της Βιάννου Κρήτης!

 

Τελετές μνήμης για τα 76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα και ελπίδες ηθικής ικανοποίησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Με τελετές μνήμης σε εκκλησίες και μνημεία των χωριών της Βιάννου, ξεκίνησαν επίσημα σήμερα το πρωί οι εκδηλώσεις για τα 76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα, που συνεχίζονται στο Μουσείο Ολοκαυτώματος του Δήμου Βιάννου, στον Αμιρά.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Marco De Paolis, γενικός στρατιωτικός εισαγγελέας της Ιταλίας, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση, με την οποία δεν αναγνωρίστηκε η ετεροδικία της Γερμανίας στις δικαστικές αποφάσεις των ιταλικών δικαστηρίων και κατ' επέκταση δημιουργήθηκε θετικό προηγούμενο για τις αποζημιώσεις, τόνισε:

«Με την απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, κάμφθηκε και το τελευταίο εμπόδιο για την αναγκαστική εκτέλεση σε γερμανική περιουσία που βρίσκεται στην Ιταλία. Πιθανόν είμαστε στο τέλος αυτού του μεγάλου δικαστικού αγώνα. Αυτή είναι μια απόφαση που αφορά την περίπτωση του Διστόμου. 

Σίγουρα με βάση αυτά τα δεδομένα και η Βίαννος μπορεί να κάνει κάτι ανάλογο και να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία. Αυτό από μια τεχνική άποψη, γιατί πιστεύω ότι μια λύση σε ένα τόσο σπουδαίο θέμα πρέπει να είναι πολιτική. 

Πάντως πρέπει να πω ότι θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και είναι αδύνατο να φτάσουμε σε αποζημιώσεις για όλους. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι περιπτώσεις, όποτε εμείς θέλουμε και ευχόμαστε αυτή η δικαστική αρχή να βοηθήσει ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση και για το μέλλον, για να μπορεί να υπάρξει ικανοποίηση στους ανθρώπους».

Το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. 

Μηνύματα των Αρχών  για την θλιβερή επέτειο

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο χαιρετισμό του ανέφερε:

«Η σημερινή επέτειος στέλνει πολλαπλά και διαχρονικά μηνύματα. Μας υπενθυμίζει πως η Βιάννος είναι ένας τόπος μικρός, που αξίζει όμως να υπερηφανεύεται για τον αγώνα των κατοίκων της, για ελευθερία και προκοπή. Η Βίαννος δίκαια και άξια μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ανθρώπινο θυσιαστήριο, ένα θυσιαστήριο που εκφράστηκε μέσα από ένα μαζικό ολοκαύτωμα. Εβδομήντα έξι χρόνια μετά, γνωρίζουμε καλά πως ένα ολοκαύτωμα δεν μπαίνει σε εισαγωγικά. Γιατί είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρώπινης φύσης. 

Το έγκλημα αυτό διαπράχθηκε από το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ, ως αντίποινα απέναντι σε ένα λαό που υπερασπίστηκε την ελευθερία του και τη ζωή του. Τα ολοκαυτώματα και οι φρικαλεότητες δεν είναι ενέργειες που συντελούνται εν βρασμώ ψυχής. Είναι καλά σχεδιασμένο και μεθοδευμένο κομμάτι της πολιτικής, όλων των ολοκληρωτικών και απάνθρωπων καθεστώτων που γνώρισε ο πλανήτης και η ουσία παραμένει μία και αδιαμφισβήτητη: τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται».

Ο δήμαρχος Βιάννου Μήνας Σταυρακάκης, τόνισε: «Θέλω να πιστεύω ότι η δικαίωση της αντίστασης και της θυσίας της Βιάννου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας δεν θα αργήσει να έρθει. 

Η μνήμη των θυμάτων που δεν δείλιασαν, δεν υποχώρησαν και δεν φοβήθηκαν να σταθούν απέναντι στους ναζί, παραμένει αιώνια. Γι' αυτό και ζητάμε την έμπρακτη αναγνώριση των οφειλών και των αποζημιώσεων. Οφείλουμε έναντι της ιστορίας και των θυμάτων της θηριωδίας, να δηλώσουμε ότι εγκλήματα όπως αυτό, δεν μπορεί να μένουν ατιμώρητα, αλλά και ότι η καταβολή αποζημιώσεων θα είναι μια επιπλέον θωράκιση για να μην ξανασυμβούν».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, Αριστομένης Α. Συγγελάκης, από τους πρωτεργάτες του κινήματος για τις επανορθώσεις διευκρίνισε:

«Οι σφαγιασθέντες απ' όλες τις περιοχές της χώρας, υπήρξαν θύματα του ναζισμού. Μετά από 76 χρόνια τίθενται τα εξής αυτονόητα ερωτήματα. Ανέλαβε η Γερμανία την ευθύνη; Υπήρξε τιμωρία των θυτών; Υπήρξε αποζημίωση των θυμάτων; Η απάντηση είναι αρνητική. Αγωνιζόμαστε για να αποδοθεί δικαίωση. Μόνο έτσι θα ησυχάσουν οι ψυχές των δικών μας. Ένα ισχυρό μήνυμα τιμωρίας και πρόληψης των ναζιστικών εγκλημάτων. Το Ολοκαύτωμα αποτελεί ένα οικουμενικό σύμβολο αντίστασης, ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό, που δεν επιτρέπεται, ως μορφώματα ή και ως πολιτικά κόμματα, να νομιμοποιούνται».

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Μανουκάκη-Μεταξάκη με τίτλο «Γράμματα του Αλέξανδρου Ραπτόπουλου από τη φυλακή. 1942».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, παρεμβάσεις έγιναν από δημάρχους άλλων μαρτυρικών δήμων, προέδρους ενώσεων θυμάτων γερμανικής κατοχής και εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ενώ παρουσιάστηκε από τον διδάκτορα Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιο Καλογεράκη, μια ανέκδοτη φωτογραφία από την πυρπόληση του χωριού Καλλικράτης.

Οι εκδηλώσεις της σημερινής ημέρας ολοκληρώνονται με πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο «Τραγουδάμε για τη Βιάννο- Αγώνας για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση», ενώ αύριο Κυριακή στη δοξολογία-επιμνημόσυνη δέηση και την επίσημη τελετή μνήμης, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

Το τετραήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνουν, η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και ο Δήμος Βιάννου, με συνδιοργανωτή, την Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ολοκληρώνεται τη Δευτέρα το βράδυ, στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο, με πολιτιστική εκδήλωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς