Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ για το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ


Δείτε τις απαντήσεις που δίνει!
Διότι η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να ξεπουλήσει μία κερδοφόρο εταιρεία που αποδίδει κέρδη στο ελληνικό δημόσιο και συνδέεται με την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, υπερβαίνει το πολιτικό λάθος. Τίθεται ξεκάθαρα θέμα δημοσίου συμφέροντος. Για να έχετε πλήρη εικόνα, υπενθυμίζουμε τα ακόλουθα:

--Το 2014, τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) παρουσίασαν ζημίες 370 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα παρουσιάζουν ρεκόρ κερδοφορίας, με μέσο όρο EBITDA τετραετίας 2015-2018 750 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έναν από τους πιο κερδοφόρους Ομίλους στην Ελλάδα, στον οποίο το δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό 35,5%. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε πέντε χώρες με 43 εταιρείες, με έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό (60% εξαγωγές).
--Ενώ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατέστη δυνατή αυτή η υψηλή κερδοφορία προς όφελος του δημοσίου, η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει να ξεπουλήσει τα ΕΛΠΕ, δηλαδή να δώσει προς πώληση τις μετοχές του δημοσίου, πιθανώς μέσω χρηματιστηρίου, εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων του δημοσίου και μάλιστα με μειωμένη τιμή.
--Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη διενέργεια διαγωνισμού για στρατηγικό επενδυτή, με ένα μείγμα μετοχών του ιδιώτη και του δημοσίου, ο οποίος όμως τελικά κατέληξε άγονος. Μετά από αυτή την αποτυχία, στην έκθεση των θεσμών τον Ιούνιο του 2019, αναφέρεται ότι θα αναζητηθούν εναλλακτικά σενάρια από το ΤΑΙΠΕΔ. Και τώρα ανακοινώνουν την πλήρη και χωρίς όρους πώληση των μετοχών!
--Το σενάριο πώλησης μετοχών και του ιδιώτη, του Ομίλου Petrola-Λάτση, ήταν μια επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 2011 είχε αποφασιστεί η πώληση μόνο του συνόλου των μετοχών του δημοσίου. Με το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ, θα παρέμενε σημαντικό ποσοστό μετοχών στο δημόσιο, θα επιτυγχάναμε ταυτόχρονα τη μη αποεπένδυση  των διυλιστηρίων, θα διασφαλίζαμε την ασφάλεια των εθνικών αποθεμάτων και στις προμήθειες αργού πετρελαίου της χώρας, και πάνω από όλα τα δικαιώματα σε πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
--Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει στον διαχωρισμό της έρευνας υδρογονανθράκων από τον Όμιλο, με τη δημιουργία μίας εταιρεία holding, στην οποία το ελληνικό δημόσιο θα κατείχε το 51%. Πρόκειται για πιθανά εθνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων αλλά και για reserves, αποθέματα αργού πετρελαίου, από τα οποία εξαρτάται η ελληνική οικονομία. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα ΕΛΠΕ συμμετείχαν για πρώτη φορά σε συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, όταν μέχρι πρότινος συμμετείχαν μόνο ιδιωτικές και ξένες εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς