Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Ερωτήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για εργασιακά ζητήματα


Β. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Πώς σχολιάζετε την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Εργασίας; 

Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί την επικοινωνία προκειμένου να κρύψει την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησής του και να μετριάσει τις εύλογες αντιδράσεις των πολιτών.


Για παράδειγμα, προχθές, κατά την επίσκεψή του στα Ιωάννινα, ο κ. Μητσοτάκης πήγε σε μια μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων επιχειρώντας να παρουσιάσει επικοινωνιακά ένα φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ παρόλο που στην πραγματικότητα η κυβερνητική πολιτική του είναι ακραία αντιπεριβαλλοντική: τροποποίηση της σύμβασης με την EldoradoGold προς όφελος της αντί για πίεση να συμορφωθεί με τους περιβαλλοντικούς όρους της σύμβασης, επέκταση της εξόρυξης χρυσού στην Ξάνθη παρά την αντίθετη θέληση της τοπικής κοινωνίας και παρά τις αντίθετες δικαστικές αποφάσεις, επαναφορά του σχεδίου για της εκτροπή του Αχελώου παρά την απόρριψή του από το ΣτΕ, πληθώρα αντιπεριβαλλοντικών διατάξεων στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο.

Το ίδιο ισχύει και για την επίσκεψη του κ. Μητσότακη στο Υπουργείο Εργασίας: Ο κ. Μητσοτάκης αφενός παρείχε πλήρη κάλυψη στον Υπουργό Εργασίας για μια πολιτική που πλήττει βάναυσα τα δικαιώματα των εργαζομένων, αφετέρου επιχείρησε επικοινωνιακά να παρουσιάσει την πολιτική αυτή ως φιλεργατική! Επιχείρησε δηλαδή να κάνει το άσπρο μαύρο! 

Γιατί επικρίνετε την κυβέρνηση της ΝΔ για αντεργατική πολιτική;

Διότι ο κατάλογος των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης ΝΔ είναι ήδη μακρύς. Κι όσο ο καιρός περνά, μακραίνει κι άλλο. Θυμίζουμε:
--Σαφής υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με την κατάργηση της αντίστοιχης Ειδικής Γραμματείας
--Αιφνιδιαστικές τροπολογίες Βρούτση που κατατέθηκαν σε άσχετο νομοσχέδιο πέντε λεπτά πριν κλείσει η Βουλή για καλοκαίρι. Με αυτές, καταργήθηκαν και ο βάσιμος λόγος απόλυσης που έβαζε φραγμό στις αυθαίρετες απολύσεις και η προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες.

--Πλήθος αντεργατικών διατάξεων στο δήθεν «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο. Οι χειρότερες από αυτές προωθούν την πλήρη αποδιάρθρωση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ουσιαστική κατάργηση της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία. Επανερχόμαστε έτσι στο καθεστώς που ίσχυε επί μνημονίων, πριν την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σημειωτέον ότι η σημασία των κλαδικών συμβάσεων είναι μεγάλη στη χώρα μας όπου δραστηριοποιούνται πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, η κλαδική σύμβαση στα ξενοδοχεία που επέκτεινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε αυξήσεις κατά μέσο όρο 103 ευρώ μηνιαίως στους μισθούς των εργαζομένων.
-- Ο κ. Μητστοτάκης στη ΔΕΘ «ξέχασε» την προεκλογική του δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από τον ρυθμό ανάπτυξης. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 11% και είχε καταργήσει τον απαράδεκτο θεσμό του υποκατώτατου μισθού που έπλητε τους νέους εργαζόμενους. Επιπρόσθετα, είχαμε αναγγείλει νέες αυξήσεις για το 2020 και το 2021 ύψους 7,5% κατ’ έτος.

Τουλάχιστον, όμως, ο κ. Μητσοτάκης κήρυξε «πόλεμο στην υποδηλωμένη εργασία». Κάτι δεν είναι κι αυτό;

Θα ήταν αν ίσχυε. Αλλά επαναλαμβάνουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να κάνει το άσπρο μαύρο. Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες ο ίδιος στη ΔΕΘ είπε ότι «καταργείται αυτή η τεράστια γραφειοκρατία στη δήλωση των υπερωριών». Δηλαδή προανήγγειλε την κατάργηση του σχετικού νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ενός νομου ο οποίος μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο εφαρμογής οδήγησε σε δήλωση 6.000.000 περισσότερων ωρών υπερεργασίας και σε αύξηση των δηλωμένων υπερωριών κατά 170! Αυτό προανήγγειλε στη ΔΕΘ ότι θα καταργήσει ο κ. Μητσοτάκης. Για να το υποκαταστήσει με την «κάρτα εργαζόμενου» ένα μέτρο δηλαδή που ίσχυε και παλαιότερα χωρίς ποτέ να έχει εφαρμοστεί.

Η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ πλήττει μόνο τους μισθωτούς εργαζόμενους;

Πλήττει πρωτίστως τους μισθωτούς εργαζόμενους αλλά δεν πλήττει μόνον αυτούς. Η μείωση των μισθών αυξάνει τις ανισότητες, πράγμα που υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, το οποίο πλήττει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Διότι μικρότερη ανάπτυξη σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας, χαμηλότερη κερφοφορία των επιχειρήσεων και χαμηλότερα δημόσια έσοδα (και άρα περιορισμό της δυνατότητας να ασκούνται δημόσιες πολιτικές που ενισχύουν το κοινωνικό κράτος και την οικονομία). Το ότι η αύξηση των ανισοτήτων υπονομεύει την ανάπτυξη δεν το λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ή μόνο αριστεροί οικονομολόγοι. Το αποδέχονται (τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο) ακόμα και οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς