Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά για την συνταγματική αναθεώρηση


Ποια είναι η θέση σας για την συνταγματική αναθεώρηση;

Παρουσιάσαμε τις απόψεις μας σήμερα σε συνέντευξη τύπου. Επισημαίνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τη συνταγματική αναθεώρηση κορυφαία στιγμή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και αποκορύφωμα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για τον εκδημοκρατισμό των θεσμών και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων. 

Κατά την διακυβέρνηση μας προωθήσαμε πολλές και σημαντικές δημοκρατικές και δικαιοκρατικές τομές, επιστέγασμα των οποίων ήταν η πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία είχε ως κύριο στόχο δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις του κράτους και εγγυήσεις υπέρ των ελευθεριών και δικαιωμάτων, για την πληρέστερη ικανοποίηση τους και την απόκρουση του νεοφιλελευθερισμού. 

Βέβαια, η εκλογική επικράτηση της ΝΔ συνεπάγεται ότι η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στο σύνολο της. Μπορεί όμως ακόμη να επιτευχθούν συναινέσεις γύρω από υπερώριμες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα όχι μόνον για αυτές που επιτεύχθηκε πλειοψηφία τριών πέμπτων στην προτείνουσα Βουλή. Το παράδειγμα του διαχωρισμού των ρόλων εκκλησίας και κράτους, που γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ, είναι εμβληματικό αλλά όχι το μοναδικό. Προϋπόθεση όμως για τις συναινέσεις είναι ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η διαδικασία που το Σύνταγμα προβλέπει για την αναθεώρηση του. Περιμένουμε από τη ΝΔ να σεβαστεί τόσο την κατεύθυνση που έδωσε η προηγούμενη βουλή, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό της, να μην απέχει δηλαδή από όσα η ίδια υποστήριζε στο άμεσο παρελθόν και με την υπογραφή του σημερινού Πρωθυπουργού.

Ποιο είναι το κεντρικό χαρακτηριστικό της πρότασης νόμου που καταθέσατε για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού;

Η πρόταση νόμου συντάχθηκε από την  ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε στο ΥΠΕΣ επί Υπουργίας Αλ. Χαρίτση και κινείται στις ίδιες πολιτικές παραδοχές  στις οποίες στηρίχθηκε και η πρόταση αναθεώρησης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τελευταία είχε προταθεί η συμπερίληψη στο άρθρο 54 του ισχύοντος Συντάγματος η προσθήκη νέας, τέταρτης παραγράφου, «προς την κατεύθυνση της δυνατότητας ορισμού από ενιαίο ψηφοδέλτιο έως πέντε (5) βουλευτών απόδημου Ελληνισμού», κατά το μοντέλο Γαλλίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας. 

Για ποιούς λόγους επιλέγετε την “κλειστή” κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των ελλήνων του εξωτερικού;

Κοινό στοιχείο της πρότασης αναθεώρησης και της πρότασης νόμου αποτελεί η αναγνώριση της ανάγκης συγκεκριμένης, «κλειστής» κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να ενσωματώνεται δηλαδή το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας στον γενικό οριστικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Αυτή είναι η λύση που προκρίνει το Συμβούλιο της Βενετίας, το αρμόδιο για τους θεσμούς δηλαδή όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης και ακολουθείται και από κράτη που έχουν, όπως το δικό μας, μεγάλο αριθμό ομογενών. Είναι παραπλανητικά όσα διαρρέονται από το Υπουργείο Εσωτερικών, ότι δηλαδή το όλο θέμα αφορά μόνο 300.000 Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αξιόπιστα επίσημα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού δεν υπάρχουν. Άλλωστε, όλοι όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια έχουν δικαίωμα ψήφου, επομένως, δυνητικά, οι Έλληνες εκλογείς εξωτερικού μπορεί να ανέρχονται σε εκατομμύρια. Επειδή δε οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό ούτε την ίδια πληροφόρηση έχουν, ούτε συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στον κοινό δημόσιο χώρο με όσους βρίσκονται εντός επικράτειας, είναι πολιτικά αναγκαίο η ψήφος τους να σταθμίζεται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι η ψήφος των τελευταίων. Αυτή είναι άλλωστε και η διεθνής εμπειρία.

Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένοι ως προς την πρόταση νόμου που καταθέσατε; Ποιά είναι τα βασικά στοιχεία της;

Η πρόταση νόμου που κατατέθηκε προβλέπει ότι, στις γενικές βουλευτικές εκλογές, οι εκτός Επικρατείας εκλογείς δεν θα επιλέγουν τους εκπροσώπους τους μόνο από την γεωγραφική περιφέρεια στην οποία διαμένουν, αλλά θα επιλέγουν μεταξύ του νέου θεσμού των ψηφοδελτίων επικρατείας «εξωτερικού» των κομμάτων. Και, περαιτέρω, προκειμένου να δημιουργηθεί επαρκής «χώρος» για την κατά το δυνατόν ισότιμη εκπροσώπηση των εκτός Ελλάδας εκλογέων, αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας στο ανώτατο επιτρεπτό από το Σύνταγμα όριο, ήτοι σε δεκαπέντε (15). Προβλέπεται δε στη συνέχεια η διαφοροποίηση του αριθμού των εδρών που θα κατανέμονται βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογικών τμημάτων του εξωτερικού, ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, με κατώτατο όριο τις τρεις (3) έδρες και ανώτατο τις δώδεκα (12). Εάν ο αριθμός όσων ψηφίσουν είναι μέχρι 180.000 ψήφοι, θα εκλέγονται 3 βουλευτές. Για κάθε 60.000 βουλευτές πέρα από τον αριθμό αυτό, θα εκλέγεται ένας ακόμη, που θα αφαιρείται από τον αντίστοιχο αριθμό βουλευτών Επικρατείας «εσωτερικού», οι οποίες, κατά τα λοιπά, θα κατανέμονται με βάση το γενικό αποτέλεσμα της Επικράτειας.

Τι θεωρείτε ότι επιτυγχάνετε με την εν λόγω πρόταση νόμου;

Υπάρχουν κράτη, όπως η Ιρλανδία, που αποκλείουν εντελώς την ψήφο των ομογενών τους και άλλα, όπως η Γερμανία ή η Αγγλία, που αποκλείουν όσους λείπουν πάνω από κάποια χρόνια στο εξωτερικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως θέλει να κατοχυρώσει, όπως είναι και η συνταγματική επιταγή, τη δυνατότητα όλων των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Είναι το μόνο κόμμα, στα σαράντα χρόνια που εκκρεμεί η προαναφερθείσα συνταγματική επιταγή, που και εξειδίκευσε στην αναθεώρηση την αρχική πρόβλεψη, και φρόντισε να καταρτιστεί συγκεκριμένη πρόταση νόμου.


Πώς σχολιάζετε την κατάρρευση της ThomasCook;

Όπως δήλωσε η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Νοττοπούλου, παρακολουθούμε με αγωνία τις καταιγιστικές εξελίξεις που επιφέρει η κατάρρευση του ταξιδιωτικού κολοσσού ThomasCook. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για την προστασία του ελληνικού τουρισμού, τον περιορισμό των αλυσιδωτών επιπτώσεων στην αγορά, και την στήριξη των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που πλήττονται και αγωνιούν για την επόμενη ημέρα. Περιμένουμε ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργήσει με άμεσα αντανακλαστικά στη διαχείριση της έκτακτης αυτής κρίσης και να στηρίξει με όποιο τρόπο χρειάζεται τη διαδικασία για τον ασφαλή επαναπατρισμό των χιλιάδων τουριστών που βρίσκονται στην χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς