Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Μειώσεις 40% στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα!

Εικοσιτετράωρη απεργία αποφάσισε το ΕΚΑ - Πού οδηγούν οι εξαιρέσεις από την κλαδική σύμβαση που δρομολογεί η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Αγωνία για τις αυξήσεις που έλαβαν, μετά τον Αύγουστο του 2018, 220.000 εργαζόμενοι μέσω της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. * Μητρόπουλος: "Με το νέο καθεστώς που θέλει να φέρει η κυβέρνηση το 60% - 70% των επιχειρήσεων μπορεί να πέσει από τους κλαδικούς μισθούς, που είναι γύρω στα 1.000 ευρώ, στα 650 ευρώ". 


Δραματικές θα είναι οι μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αγγίζοντας ακόμα και το 40%, λόγω των εξαιρέσεων από την κλαδική σύμβαση που αναμένεται να ζητήσουν αρκετές επιχειρήσεις την επομένη της ισχύος του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η διαβούλευση για το πολυνομοσχέδιο εκπνέει μεθαύριο Τετάρτη. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΓΣΕΕ με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση και επισημάνθηκαν μια σειρά διατάξεις που ανατρέπουν όλα όσα άρχισαν να ισχύουν από τον Αύγουστο του 2018 με την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας που συνομολογήθηκαν σε τουλάχιστον 15 κλάδους με αποτέλεσμα σχεδόν 220.000 εργαζόμενοι να λάβουν αυξημένους μισθούς έως και 250 ευρώ.

"Βουτιά" στα 650 ευρώ

Το πολυνομοσχέδιο επαναφέρει τη «μνημονιακή κανονικότητα» του 2014 στους μισθούς, καθώς, πέραν του κατώτατου μισθού, καμία αμοιβή μέσω συλλογικών και κλαδικών διαπραγματεύσεων δεν είναι πλέον εξασφαλισμένη. Και αυτό καθώς κάθε επιχείρηση μπορεί να ζητεί εξαίρεση και ολόκληρες περιοχές ή οικονομικοί κλάδοι να διαμορφώνουν ένα διαρκές «μισθολογικό ντάμπινγκ» ρίχνοντας τους μισθούς στα κατώτατα όρια των 650 ευρώ μεικτά.

Επιπροσθέτως ο εργαζόμενος ή τα σωματεία και οι ομοσπονδίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα προσφυγής σε ένα ανεξάρτητο θεσμικό όργανο, όπως είναι ο ΟΜΕΔ, ενώ ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας μπορεί να λαμβάνει απόφαση για να μην επεκταθεί μια κλαδική συλλογική σύμβαση (ακόμα και αν καλύπτει το 51% των εργαζομένων του κλάδου) στην περίπτωση που θεωρεί ότι μπορεί να βλάψει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας!

"Με το νέο καθεστώς που θέλει να φέρει η κυβέρνηση το 60% - 70% των επιχειρήσεων μπορεί να πέσει από τους κλαδικούς μισθούς, που είναι γύρω στα 1.000 ευρώ, στα 650 ευρώ, και δη στον εθνικό κατώτατο ή στον επιχειρησιακό μισθό. Αν ισχύσει το εύρος ή έκταση όλων των κριτηρίων και το δικαίωμα του υπουργού στο τέλος να αποφασίζει και να επεκτείνει, θα πάμε σε μία εξαίρεση των κλαδικών μισθών και θα φτάσουμε σε μία καταβύθιση των μισθών στις επιχειρήσεις» τόνισε χθες χαρακτηριστικά ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος.

Εικοσιτετράωρη απεργία από το ΕΚΑ

Χθες πάντως το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που από τη μία δίνει ‘γην και ύδωρ’ στους επενδυτές που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας, ενώ παίζει τον ρόλο του οδοστρωτήρα για όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει» σημειώνει το ΕΚΑ προσθέτοντας ότι επιπλέον πλήττονται τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, καθώς το νομοσχέδιο «προχωράει σε πρωτόγνωρες διαδικασίες ηλεκτρονικού φακελώματος των συνδικάτων, χτύπημα των ζωντανών γενικών συνελεύσεων, επιβεβαιώνοντας ότι τα αντεργατικά μέτρα πάνε χέρι - χέρι με την καταστολή».

Το ΕΚΑ θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με τα σωματεία μέλη του μεθαύριο Πέμπτη, ενώ θα συνταχθεί υπόμνημα που θα εκφράζει την αντίθεσή του στο πολυνομοσχέδιο. Επίσης εξουσιοδοτήθηκε η Ε.Ε. να μετατοπίσει την 24ωρη απεργία σε περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει νωρίτερα προς συζήτηση το νομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλ. Κλαυθμώνος στις 11.00 το πρωΐ.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας "τονίστηκε η κατηγορηματική αντίθεση της Συνομοσπονδίας σε σειρά διατάξεων που παρεμβαίνουν στον πυρήνα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της αυτόνομης περπατησιάς των συνδικάτων, κατατέθηκε σχετικό υπόμνημα, ενώ προτάθηκαν τροποποιήσεις που θα ενισχύουν τη δύναμη των εργαζομένων και των συλλογικών τους φορέων στους χώρους εργασίας. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις απαιτούν σοβαρό και καλόπιστο διάλογο και δεν είναι δυνατόν να έρχονται υπό τη μορφή ‘fast track’, σημειώνει η ΓΣΕΕ”.

Τέλος καλεί τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες που ανήκουν στο δυναμικό της να αναλάβουν πρωτοβουλίες και αγωνιστικές δράσεις προκειμένου να αναδειχθούν η αντίθεση αλλά και οι θέσεις των συνδικάτων για τις εργασιακές ανατροπές που φέρνει το νομοσχέδιο.

Έφη Αχτσιόγλου: Κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα με συρρίκνωση μισθών, το αναπτυξιακό μοντέλο της Ν.Δ.

«Συρρίκνωση της εργασίας, συρρίκνωση μισθών και κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα είναι το αναπτυξιακό μοντέλο της Ν.Δ.», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Δεν είναι αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που θα μας πάει στην επόμενη μέρα, είναι ένα μοντέλο το οποίο είχαμε γνωρίσει πριν το 2010, δεν ήταν επιτυχημένο και μας οδήγησε στη χρεοκοπία και στην κρίση», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «για εμάς η δίκαιη ανάπτυξη προϋποθέτει τη στήριξη της εργασίας. Αντιθέτως, με τη Ν.Δ. έχουμε υποβάθμιση συνολικά των εργασιακών δικαιωμάτων και του μηχανισμού για την αύξηση των μισθών, δηλαδή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Αυτά περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Υπάρχει όμως και ένα άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα, πέρα από τα εργασιακά. Οι φωτογραφικές ρυθμίσεις επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων πολύ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. και αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ένα αναπτυξιακό μοντέλο κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια έγιναν βήματα, δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα και κανείς δεν θα πει τι ωραία που είναι τα πράγματα στην αγορά εργασίας», όμως, πρόσθεσε, «είχαμε μείωση της ανεργίας 10 ποσοστιαίες μονάδες στη δική μας θητεία» και «το ΣΕΠΕ έκανε δουλειά, μειώθηκε η αδήλωτη εργασία κατά περίπου 10 μονάδες και ξεκίνησαν να μπαίνουν κάποιοι κανόνες, κυρίως στα ωράρια». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «η Ν.Δ. είναι στον ακριβώς αντίθετο δρόμο στα εργασιακά. Ο κ. Βρούτσης καταργεί ό,τι νομοθετήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να προεξαγγέλλει ότι θα καταργήσει τον κανόνα για τη δήλωση των υπερωριών, είναι πάρα πολύ μεγάλο λάθος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς