Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Π.Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση μην τα βάλει με την κοινωνία

Γιατί δεν θα βγάλει τετραετία!

«Η νέα κυβέρνηση δείχνει ήδη “τα δόντια της“ βάσει της επιλογής προσώπων με συγκεκριμένες αναφορές σε τομείς της αγοράς και τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων», σημειώνει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.


Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο News 24/7 προειδοποιεί αναφερόμενος στην κυβέρνηση ότι «εάν τα βάλει με την κοινωνία δεν θα μακροημερεύσει».

«Θα είμαστε ανάχωμα απέναντι σε μία νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση» 

«Μια κυβέρνηση η οποία θα αποφασίσει να τα βάλει με το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, μάλλον δε θα μακροημερεύσει. Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πέρασε αυτά τα τέσσερα χρόνια μέσα από πολύ δύσκολες καταστάσεις και θεωρώ ότι, παρά τις αντιφάσεις και τα προβλήματα, σε γενικές γραμμές ανταπεξήλθε, είναι να μπορέσει αυτή την πλούσια εμπειρία του να την μετουσιώσει σε μια πολύ δημιουργική πολιτική παρουσία για την κοινωνία, πράγμα που σημαίνει και ικανότητα να ασκεί αντιπολίτευση τεκμηριωμένη, προγραμματική και δομική. Το ερώτημα δεν είναι “δρόμος ή πολιτικές θέσεις”.

Η πολιτική δράση και παρουσία ενός κόμματος της Αριστεράς πρέπει να τα περιέχει και τα δύο, ανάλογα τις καταστάσεις, τις προτεραιότητες και τις ανάγκες που διαμορφώνονται. Αν απέναντί μας έχουμε έναν νεοφιλελεύθερο Αρμαγεδώνα, προφανώς και εμείς θα κινηθούμε ανάλογα και θα προσπαθήσουμε να τιμήσουμε πρώτα από όλα όλους όσους μας εμπιστεύτηκαν να είμαστε ανάχωμα απέναντι σε μία νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση».

Ενδεικτικά τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης

«Η νέα κυβέρνηση “δείχνει τα δόντια της”. Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς χρόνος για να δούμε κινήσεις οι οποίες δεν είναι μονάχα συμβολικές, αλλά έχουν και περιεχόμενο. Αναφέρομαι πρώτα από όλα στη δομή της νέας κυβέρνησης, που σχετίζεται με την μεταφορά για παράδειγμα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Τα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής δεν είναι θέματα καταστολής. Αυτό το συγκεντρωτικό, από την άλλη, σχήμα της υπαγωγής των δεκάδων υφυπουργών απευθείας στην Γραμματεία της Γενικής Κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό, υποβαθμίζει και τον ρόλο των υπουργών. Είδατε τι συμβαίνει ταυτόχρονα με την ΕΥΠ, που τέθηκε υπό τον άμεσο έλεγχό του Πρωθυπουργού, όπως και η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Αυτές είναι κινήσεις οι οποίες έχουν, πέρα από συμβολισμό, και αρνητικό φορτίο.

Βλέπουμε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση ανθρώπων που υποτίθεται έχουν, και καλώς έχουν, μία εμπειρία από την αγορά, αλλά φαίνεται ότι αυτό το οποίο καθορίζει και δίνει νόημα στην συμμετοχή τους, δεν είναι αυτή καθεαυτή η εμπειρία τους, όσο το γεγονός ότι έχουν διατελέσει σημαίνοντα στελέχη, σύμβουλοι, εταιρειών που έχουν δουλειές με το ελληνικό Δημόσιο.

Μιλάμε για μια ευθεία σχέση μεταξύ συγκεκριμένων, μεγάλων οικονομικών και ισχυρών κέντρων με την κυβέρνηση. Αυτό δεν ξέρω αν θα το πείτε διαπλοκή, αλλά σίγουρα είναι διαμεσολάβηση οικονομικών συμφερόντων». 

Για την εχθρική στάση ΣΕΒ και ΙΟΒΕ απέναντι στον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, αντίστοιχα

«Πρόκειται για μια αντίληψη που αντιλαμβάνεται την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την ανάπτυξη μέσα από την συμπίεση του εργασιακού κόστους. Μια ξεπερασμένη και παρωχημένη αντίληψη, παλιομοδίτικη, νεοφιλελεύθερη, γνωστή από χρόνια που δυστυχώς, όμως, επανέρχεται. Όλα αυτά τα κάναμε, τα δοκιμάσαμε στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο και είδαμε τα “χαΐρια” μας. Το αποτέλεσμα, πέρα από την άμεση μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος ενός μεγάλου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, είχε αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, στον τζίρο τους, στην απώλεια θέσεων εργασίας και γενικά στη συρρίκνωση της οικονομίας».

Συνέδριο, μαζικοποίηση του κόμματος και προοδευτική συμμαχία 

«Να το βάλετε περί τα τέλη του έτους, χρονικά, το συνέδριο. Δεκάδες πολίτες, άνδρες, γυναίκες, νέοι, οι οποίοι έδωσαν τη μάχη μαζί μας ζητούν να γραφτούν στο κόμμα, να στηρίξουν την από εδώ και πέρα προσπάθειά μας. Αυτό πρέπει να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και νομίζω ότι ο οποιοσδήποτε αισθάνεται ότι εκφράζεται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει μια θέση σε αυτές τις διαδικασίες, να συμμετάσχει ενεργά και να διαμορφώσει τη νέα μας πρόταση.

Δεν είναι αυτοσκοπός τα πολλά μέλη, σημασία έχει τι κάνει όλος αυτός ο κόσμος ο οποίος θέλουμε να βρεθεί ενεργά μέσα στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα είναι ναι, ένας μαζικότερος ΣΥΡΙΖΑ. Με ποια ταυτότητα στη νέα εποχή και με ποιες αντιπολιτευτικές δυνατότητες, πως θα παράγει την πολιτική; Η προοδευτική συμμαχία ήταν μια στρατηγική επιλογή μακράς πνοής που έδωσε τη δυνατότητα να ενεργοποιηθούν άνθρωποι που μας παρακολουθούσαν και το ’12 και το ’15, αν εξαιρέσει κανείς κάποιους από την συλλογικότητα της “Γέφυρας”. Το ζητούμενο είναι πώς θα μπορέσουμε να εντάξουμε οργανικά όλον αυτό τον κόσμο, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε καταφέρει να κάνουμε».

Αναγκαία η απεύθυνσή μας και προς τα Αριστερά και προς την Κεντροαριστερά»

«Εκτιμώ ότι είναι θετικές αυτές οι  φωνές, οι οποίες θέτουν το ζήτημα όπως πρέπει να είναι, να υπάρχει ένας ανοιχτός διάλογος σε προγραμματική βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, την πλατιά αριστερή δημοκρατική παράταξη, διότι αυτό εκφράζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της Αριστεράς το οποίο κατόρθωσε και συναντήθηκε με ευρύτερα στρώματα και κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Να υπάρχει διάλογος, λοιπόν  και όχι σχέσεις πολεμικής, που με ευθύνη της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ καλλιεργήθηκαν και που βλέπω ότι και μετεκλογικά δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Όντας και οι δύο δυνάμεις στην αντιπολίτευση και έχοντας μια ακραία, νεοσυντηρητική, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση απέναντί μας, θεωρώ ότι είναι προς όφελος του ελληνικού λαού να μπορέσουμε να συντονίσουμε τα βήματά μας, για να κάνουμε πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση. Θεωρώ αναγκαία και μόνιμη την απεύθυνσή μας, σχηματικά πάντοτε μιλώντας, και προς τα Αριστερά και προς την Κεντροαριστερά».

Το νέο πολιτικό σκηνικό απαιτεί νέες επεξεργασίες 

«Οι αναγκαίες επεξεργασίες που πρέπει να κάνουμε σε αυτή την φάση δεν μπορεί κανείς να τις βάλει στα “παπούτσια” του προ μνημονίου πολιτικού σκηνικού. Λένε μερικοί, “δικομματισμό είχαμε πριν το ’10, δικομματισμό έχουμε και τώρα”. Είναι όμως έτσι; Απλά και μόνο υπήρξε μία υποκατάσταση του παλαιού ΠΑΣΟΚ με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ; Δεν είναι έτσι.

Πρώτα από όλα διότι ο σημερινός διπολισμός έχει σαν κύριο κορμό στον ένα πόλο ένα κόμμα της Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ. Παλαιότερα είχαμε έναν δικομματισμό ο οποίος ήταν η Δεξιά παράταξη και η παράταξη της Κεντροαριστεράς. Σήμερα δεν είναι έτσι. Και κάτι άλλο. Η ψήφος η οποία στήριξε τον έναν και τον άλλον έχει περισσότερο κοινωνικοταξικά χαρακτηριστικά. Οι ψηφοφόροι του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ είναι ψηφοφόροι από τους πιο αδύναμους, τις πιο λαϊκές τάξεις».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς