Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Τριμερής Σύνοδος συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ



Με την συμμετοχή των ΗΠΑ λόγω των προς εξόρυξη υδρογονανθράκων!

Στο Ισραήλ βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη σε μια συνάντηση που διεξάγεται υπό το φως σημαντικών εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα και των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή.


Πρόκειται για την έκτη συνάντηση σε τριμερές επίπεδο, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας της συμμετοχής των ΗΠΑ σε αυτή, που επιβεβαιώνει την υποστήριξη στη συνεργασία των τριών κρατών και την αναγνώριση του ενισχυμένου ρόλου τους στην ασφάλεια και τις ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνεται:
19:00: Συνάντηση Κορυφής σχήματος 3+1, με συμμετοχή ηγετών Ελλάδος, Ισραήλ, Κύπρου και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου
20:30: Διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Benjamin Netanyahu

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε συζητηθεί η συνεργασία του τριμερούς αυτού σχήματος με τις ΗΠΑ, κάτι το οποίο αντανακλά και τη συνολική αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κυπριακά ΜΜΕ κάνουν λόγο για “το πλέον καθοριστικό βήμα από συστάσεώς της”, υπογραμμίζοντας την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών. Άλλωστε η παρουσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στέλνει σαφές μήνυμα και στην Άγκυρα. Ο Μ. Πομπέο αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερείς ξεχωριστές συναντήσεις με τους τρεις ηγέτες και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κοινή συζήτηση με τη συμμετοχή όλων.

Τι επρόκειτο να συζητηθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες του  δημοσιογράφου της εφημερίδας ΑΥΓΗ, στη συνάντηση αναμένονταν να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της άμυνας, της οικονομίας και της μετανάστευσης. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν οι συζητήσεις για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, υπό το φως των σημαντικών αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, στις οποίες η χώρα μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναμενόταν να υπογραμμίσει ότι η ασφαλής μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε., μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό θα ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East - Med, έργου με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα της Ε.Ε. Αν και δεν αναμένονται σήμερα υπογραφές σχετικά με τον αγωγό, αυτό δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η δρομολόγηση του έργου θα γίνει τους επόμενους μήνες, πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές. Παράλληλα αναμεν'όταν να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Συνάντηση Γ. Κατρούγκαλου με Ν. Αναστασιάδη

Για απόλυτο συντονισμό και συνεννόηση Ελλάδας και Κύπρου έκαναν λόγο κατά τη συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος έδωσε το στίγμα της σημερινής συνάντησης.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε σχετικά με τα τριμερή σχήματα συνεργασίας, εν όψει και της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στα Ιεροσόλυμα, ο Γ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τη βούληση των δύο χωρών για την επέκτασή τους τονίζοντας ότι: «Είναι ακριβώς ένα δείγμα της αναβάθμισης της διπλωματικής ισχύος και της Ελλάδας και της Κύπρου. Χωρίς να στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε άλλου, θωρακίζουν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντά μας στην περιοχή και όχι μόνο στο επίπεδο της προάσπισης των οικονομικών μας συμφερόντων, κατεξοχήν στην προάσπιση των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών μας συμφερόντων».

Όπως τόνισε μάλιστα, αυτό που αναγνωρίζεται σε αυτές τις συζητήσεις είναι ότι «δεν είμαστε μόνο χώρες - πυλώνες της δημοκρατίας και της σταθερότητας, αλλά είμαστε και εξαγωγείς σταθερότητάς». Μιλώντας για την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών επισήμανε πως η οικονομική διπλωματία την οποία ασκεί η Ελλάδα «είναι στην υπηρεσία αυτού του ευρύτερου γεωστρατηγικού σκοπού». Επιπλέον η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην τριμερή αυτή συνάντηση «αποτελεί ταυτόχρονα μια επιβεβαίωση αυτού του νέου αναβαθμισμένου γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και μία εγγύηση ότι η αξιοποίηση βάσει των κυριαρχικών δικαιωμάτων που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία στους πόρους που δικαιούται να αντλεί από την ΑΟΖ της θα γίνει σεβαστή διότι αυτό επιτάσσει το διεθνές δίκαιο».

Από την πλευρά του ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι «η ad hoc συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η απόδειξη της σημασίας και της σπουδαιότητας αυτού του βασικού πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας», ανακοινώνοντας μάλιστα ότι «πολύ σύντομα θα δούμε και άλλες τέτοιου είδους ad hoc συμμετοχές από άλλα κράτη - μέλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς