Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να κατατεθεί “στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης - τραπεζών”. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης προανήγγειλε ότι είναι πολύ πιθανό η τροπολογία που θα ορίζει τι θα ισχύσει για τους "κόκκινους δανειολήπτες” να έρθει για συζήτηση την Τρίτη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και την ερχόμενη Τετάρτη 27 Μαρτίου για ψήφιση στην Ολομέλεια.
Τα όρια και οι αλλαγές
Κατά τις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών υπήρχαν διαφωνίες από την πλευρά των θεσμών σε σχέση με τα όρια που τίθενται (αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ, εισόδημα έως 31.000 ευρώ, όριο οφειλής 130.000 ευρώ), θεωρώντας ότι δεν εκπληρώνουν τη συνθήκη που θέλει το νέο καθεστώς να καλύπτει μόνο όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Πάντως, το τελικό κείμενο αναμενόταν να εμπεριέχει τα παραπάνω όρια.
Από εκεί και πέρα, το αρχικό πλαίσιο που έχει παρουσιάσει στους θεσμούς η κυβέρνηση κατόπιν της συμφωνίας με τις τράπεζες δίνει στον οφειλέτη προστασία της πρώτης κατοικίας εφόσον οι καταθέσεις του δεν υπερβαίνουν το 50% της οφειλής του (πλαφόν στις 65.000 ευρώ) και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν ξεπερνά το 200% της οφειλής (πλαφόν στις 260.000 ευρώ). Στο συγκεκριμένα όρια ενδέχεται να υπάρξουν μειώσεις.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ακόμη και μετά την κατάθεση του νομοθετικού πλαισίου αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών. Σε κάθε περίπτωση, είτε θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου με αμοιβαία αποδεκτές λύσεις είτε η ελληνική πλευρά θα ακολουθήσει το πλαίσιο το οποίο συμφώνησε με τις τράπεζες.
Το άλλο ζήτημα που εγείρει η ευρωπαϊκή πλευρά είναι νομικό και συνδέεται με το πώς θα αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες του παλαιού νόμου Κατσέλη με τις πολύμηνες διαδικασίες και τις δυνατότητες εφέσεων, ενώ γίνεται λόγος και για δυνατότητα παρείσφρησης στρατηγικών κακοπληρωτών. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις και στο ζήτημα αυτό.
Εκπληρωμένα τα προαπαιτούμενα
Άλλωστε, πληροφορίες ανέφεραν ότι έχουν εκπληρωθεί όλα τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία θα οδηγήσει στην επιστροφή 1 δισ. ευρώ από κέρδη ομολόγων των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (προκύπτουν από διακράτηση ελληνικών ομολόγων), ως μέρος της συμφωνίας για το χρέος. Λίγο έως πολύ αυτό σημαίνει ότι είναι θέμα πολιτικής διαχείρισης του Eurogroup αν η ρύθμιση της συνέχισης της προστασίας της πρώτης κατοικίας θεωρηθεί πολιτικά ως προαπαιτούμενο.
Άλλωστε, όπως σημείωναν χθες ευρωπαϊκές πηγές, η απόφαση ανήκει στην Ελλάδα, η οποία είναι πλέον εκτός προγράμματος, ωστόσο έχει αναλάβει δεσμεύσεις στις οποίες δεν πρέπει η όποια απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας να έχει αρνητικό αντίκτυπο και να υπάρξουν παρεκκλίσεις. Εκτός από την ΕΚΤ, σημειώνουν, έχει λόγο και η ευρωπαϊκή αρχή DGcom προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την κρατική επιχορήγηση που θα αποφασίσουν οι πολιτικοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς