Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Ξίνισε στην αντιπολίτευση η αύξηση του κατώτατου μισθού



Ξίνισε στα κόμματα της αντιπολίτευσης η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% ή 65 ευρώ και του υποκατώτατου η κατάργηση, μέτρο που επεβλήθη από την Τρόικα με σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπου έφεραν το όριο του στα 510 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών νέους. Με τα νέα μέτρα και αυτός ο μισθός φθάνει στα 650 ευρώ ήτοι αυξάνεται κατά 140 ευρώ μηνιαίως. 

Ωστόσο έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων στην αναγγελία της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ και της κατάργησης του υποκατώτατου από τον Πρωθυπουργό, κατά τη συνεδρίαση του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου. Κι αυτό διότι διαβλέπουν παραμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σε επόμενη τετραετία, και αυτό είναι που δεν θέλουν. Βιάζονται να ρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και από κει και πέρα... Γαιά πυρί μειχθήτω!

Μάλιστα το ΚΚΕ, ως... ιδιοκτήτης της εργατοϋπαλληλικής τάξης, αντιδρά διότι η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε την πρότασή του κατά 101 ακόμη ευρώ, αγνοώντας ότι διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει τα 750 ευρώ, αλλά σταδιακά.
Τονίζει ότι ο πρωθυπουργός «ενεργοποιεί τον μνημονιακό νόμο της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ», υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση «πριν ένα μήνα απέρριψε ξανά την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ».

Από την πλευρά της, η ΝΔ, έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεχαστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει ότι «η αύξηση θα χαθεί από τη μείωση του αφορολόγητου».
  
Όσον αφορά το Ποτάμι, στην ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι «κάποιοι θα εισπράξουν τον ψηλότερο κατώτερο μισθό, κάποιοι άλλοι θα μείνουν στην ανεργία, μην εισπράττοντας τίποτε. Η μοναδική έγνοια του πρωθυπουργού είναι η εξασφάλιση εκλογικής πελατείας».

Τέλος, η Ένωση Κεντρώων τονίζει ότι ο πρωθυπουργός «υπόσχεται φανφάρες και αυξήσεις κατώτατων ορίων, νομίζοντας ότι έτσι ο κόσμος θα τον πιστέψει και θα τον ψηφίσει».


Αναλυτικά οι δηλώσεις των κομμάτων


«Ο κ. Τσίπρας δεν επέλεξε τυχαία τη σημερινή ημέρα για την αναγγελία αύξησης του κατώτατου μισθού. Το έκανε, ανάμεσα στους χειροκροτητές υπουργούς του, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ξεχάσουμε οι Έλληνες το εθνικό λάθος της Συμφωνίας των Πρεσπών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η Πειραιώς σημειώνει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού «έπρεπε να είχε δοθεί ήδη από το 2017, όπως προέβλεπε νόμος που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον οποίον είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού βεβαίως καθυστέρησε γιατί η κυβέρνηση διέλυσε την οικονομία με την υπερφορολόγηση και την ανεύθυνη πολιτική της. Όπως καθυστέρησε και η κατάργηση του υποκατώτου μισθού για την οποία πρώτη είχε δεσμευθεί η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης», συνεχίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογραμμίζει: «Σε κάθε περίπτωση, πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών επιτυγχάνονται μέσα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, προσελκύει επενδύσεις και ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Και αυτό μόνο μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να το πετύχει».

Παράλληλα, το Κίνημα Αλλαγής επικρίνει τον Αλ.Τσίπρα, επειδή, «υποσχέθηκε κατώτατο μισθό 751 ευρώ».
«Σήμερα, μετά από διετή καθυστέρηση και επώδυνα μέτρα, εξαγγέλλει μισθό 650 ευρώ» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι «η αύξηση θα χαθεί από τη μείωση του αφορολόγητου, που ο ιδιος έχει ψηφίσει».
Τέλος, το ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι «μια λύση υπάρχει. Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για καθορισμό του κατώτατου μισθού ελεύθερα, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις, από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση» προσθέτει.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του σημειώνει ότι «αφού ο πρωθυπουργός μάζεψε τους υπουργούς, για να στήσει μια ακόμη προεκλογική φιέστα στις πλάτες των εργαζομένων, θα έπρεπε -τιμής ένεκεν- να καλέσει και τον πρώην υπ. Εργασίας της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Γ. Βρούτση, απ’ τη στιγμή που το δικό του μνημονιακό νόμο ενεργοποιεί σήμερα η κυβέρνηση, αφού μόλις πριν ένα μήνα απέρριψε ξανά την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ».

Παράλληλα, ο Περισσός υπενθυμίζει ότι «η κυβέρνηση, που συμπλήρωσε 4 χρόνια θητείας αυτές τις ημέρες, διατυμπάνιζε ότι ο πρώτος νόμος της θα ήταν η επαναφορά στα 751 ευρώ. Αφού για 4 χρόνια διατήρησε τους άθλιους μισθούς και τον υποκατώτατο, έρχεται με τη σημερινή της απόφαση να μονιμοποιήσει το αντεργατικό πλαίσιο και την ενεργοποίηση της άθλιας διάταξης, σύμφωνα με την οποία ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με απόφαση του υπ. Εργασίας, απαγορεύοντας έτσι τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομένων για το ύψος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο νόμος αυτός λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια, ως επιταχυντής της μείωσης του μέσου μισθού και συνεχίζει».

«Μ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αγνοεί τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος, που κατατέθηκαν και ως πρόταση νόμου από το ΚΚΕ και φανερώνει το μέγεθος της εξαπάτησης όλων των προηγούμενων χρόνων. Βέβαια κι αυτή η μικρή αύξηση ακόμη, δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχαν αυτές οι διεκδικήσεις, με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν και να δυναμώσουν».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η κυβέρνηση κρύβει το καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που έχει οδηγήσει πάνω απ’ τις μισές νέες θέσεις εργασίες να είναι μερικής απασχόλησης και 1 στους 5 εργαζόμενους (από 1 στους 10 το 2013), ιδιαίτερα νέους, να εργάζονται με τέτοιες εργασιακές σχέσεις και να μην παίρνουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την τακτική της “καλύβας του Χότζα”, παίρνει πίσω πολλαπλάσια, με ένα σωρό άλλα αντιλαϊκά μέτρα, που διατηρεί και επεκτείνει, όπως η μείωση του αφορολόγητου από την επόμενη χρονιά».

Παράλληλα, το Ποτάμι σημειώνει ότι «ο κ. Τσίπρας στρώνει τον προεκλογικό του δρόμο με τα γνωστά παλιά υλικά. Υποσχέσεις, παροχές, προσλήψεις», κα΄νοντας λόγο για μονομερή ανακοίνωησ από πλευρας κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Δημιουργία εντυπώσεων, καταστροφή θέσεων εργασίας».

Στη συνέχεια το Ποτάμι τονίζει ότι ο πρωθυπουργός παραμένει «δέσμιος των ιδεοληψιών του, αδυνατεί να κατανοήσει ότι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων ανταμείβει την ανάπτυξη της οικονομίας. Όσο και αν θα επιθυμούσε, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει την ανάπτυξη, με διοικητικές πράξεις και με λεφτά άλλων (τους οποίους δεν ρωτάει). Όταν η οικονομία σέρνεται, μια επιχείρηση μειώνει, αντί να αυξάνει τις θέσεις εργασίας, όσους νόμους κι αν περάσει ο κ. Τσίπρας. Όταν αυξάνεται το κόστος λειτουργίας, η επιχείρηση μειώνει και δεν αυξάνει το προσωπικό της». 

Παράλληλα σημειώνεται ότι «κάποιοι θα εισπράξουν τον ψηλότερο κατώτερο μισθό, κάποιοι άλλοι θα μείνουν στην ανεργία, μην εισπράττοντας τίποτε.  Αλλά, η μοναδική του έγνοια είναι η εξασφάλιση εκλογικής πελατείας, τους λίγους μήνες που του απομένουν στην εξουσία. Για την πραγματική οικονομία και τους νέους χωρίς δουλειά - τσιμουδιά. 

«Ο κ. Τσίπρας, αφού επί 4 χρόνια ακολούθησε πιστά την πολιτική λιτότητας, μείωσης μισθών και συντάξεων, έρχεται τώρα και υπόσχεται φανφάρες και αυξήσεις κατώτατων ορίων, νομίζοντας ότι έτσι ο κόσμος θα τον πιστέψει και θα τον ψηφίσει», αναφέρει, στο σχόλιό της, η Ένωση Κεντρώων για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο λαός δικαιούται πολλά ακόμη κ. Τσίπρα, αλλά για να τα κατακτήσει πρέπει να σταθεί η οικονομία στα πόδια της και να έλθουν επενδύσεις. Χωρίς αυτά, ομοιάζεται με όλους τους πρωθυπουργούς που απεπειράθησαν στας δυσμάς της διαδρομής τους να σώσουν την εικόνα τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς