Υλοποίηση της υπόσχεσης Τσίπρα κατά το Αναπτυξιακό Συνέδριο!
Το θέμα συζητούνταν στους κόλπους του ΟΛΠΑ εδώ και κάτι μήνες, όταν πια από την πλευρά του Υπουργείου είχε γίνει ξεκαθάρο ότι υπάρχει η πρόθεση για τήρηση της υποσχέσεως, αλλά φαίνεται πως υπήρξε προβληματισμός για την ώρα δημοσιοποίησης.
Βεβαίως εκείνο που παραμένει είναι ότι από τη στιγμή, που εδώ και κάμποσες ημέρες τοποθετήθηκε και τρίτη δεξαμενή στην Ρεβυθούσα, από τον ΟΛΠΑ διέρρεαν ότι επίκειται η έλευση του υγρού αερίου με δεξαμενόπλοιο στην Πάτρα.
Το ζήτημα αυτό, πλέον αποκτά νέα ορμή καθώς διανοίγεται διάπλατα ο δρόμος προκειμένου μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια να φθάσει στη Δυτική Ελλάδα το φυσικό αέριο.
Στο πλαίσιο αυτό από το Υπ. Οικονομίας εξασφαλίστηκε προς την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, σχετικό κονδύλι 18,5 εκ. για την ανάπτυξη του αναγκαίου δικτύου διανομής στην περιοχή.
Πρόκειται για ένα έργο που, όπως είχε αποκαλύψει από πέρυσι τον Γενάρη το thebest.gr, σχεδιάζεται εδώ και καιρό από την Περιφέρεια και το Τεχνικό Επιμελητήριο κι όταν ολοκληρωθεί θα φέρει φθηνότερη ενέργεια σε περίπου 120.000 νοικοκυριά, καταστήματα και γενικότερα επιχειρήσεις σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο.
Το οικονομικό όφελος που θα έχουν οι πολίτες από την κατανάλωση ρεύματος ξεκινάει, με τα σημερινά δεδομένα, από 15% για την οικιακή χρήση και μπορεί να φθάσει μέχρι και το 35% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής. Η μελέτη που έχει γίνει προβλέπει την ανάπτυξης δικτύου 340 χιλιομέτρων στον αστικό ιστό της Πάτρας, 90χλμ. στο Αγρίνιο και 40 στον Πύργο.
Οι συζητήσεις και οι επαφές για την εξασφάλιση του συνόλου των χρημάτων που απαιτούνται, τα οποία φθάνουν περίπου τα 27 εκατομμύρια ευρώ, είχαν ενταθεί στις αρχές του 2018 και ουσιαστικά το οριστικό πράσινο φως έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με την παρουσία του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πάτρας τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ο στόχος είναι μέχρι τα τέλη του 2022 οπότε και τελειώνει το ΕΣΠΑ να έχει γίνει ένα μεγάλο μέρος του δικτύου των 470 χιλιομέτρων του δικτύου που θα φέρει επιτέλους το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα.
Από την συνεργασία Περιφέρειας-ΤΕΕ προέκυψε η εκπόνηση μελέτης που τεκμηρίωνε την βιωσιμότητα του έργου και με βάση αυτή την εξέλιξη η Δυτική Ελλάδα περιελήφθη στον σχεδιασμό της ΔΕΠΑ (μέσω της ΔΕΔΑ Α.Ε.) για επέκταση των δικτύων της.
«Δεν είναι δυνατόν η Δυτική Ελλάδα να μην έχει φυσικό αέριο και να παραμένει αποκλεισμένη από μια πηγή ενέργειας φθηνή, φιλική στο περιβάλλον, απαραίτητη για την ανάπτυξη, για τις επενδύσεις, για την δραστική μείωση της ανεργίας. Δεν μείναμε παρατηρητές, δεν σταυρώσαμε τα χέρια.
Πιέσαμε, προετοιμαστήκαμε μεθοδικά ώστε να μην υπάρχει κανένα επιχείρημα εναντίον, συνεργαστήκαμε και μέσα απ’ την συνεργασία φέρνουμε αποτέλεσμα. Και θέλω, με την ευκαιρία της σημερινής εξέλιξης να ευχαριστήσω θερμά τα Τεχνικά Επιμελητήρια, τους Προέδρους και τις διοικήσεις τους αλλά και τον Γενικό Γραμματέα ΕΣΠΑ κ. Παναγιώτη Κορκολή που απ’ την πρώτη στιγμή ήταν κοντά μας και υποστήριξαν τον όλο σχεδιασμό», σημειώνει για το θέμα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς