Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Με στόχο την λύση αιτημάτων σε προοδευτική κατεύθυνση

Η Εισήγηση για την «Πρωτοβουλία Συγκρότησης Προοδευτικού Περιφερειακού Αυτοδιοικητικού Σχήματος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» και την συνεργασία με τον νυν περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα, όπως ανακοινώθηκε από τον συντονιστή της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Σιδηρόπουλο, κατά την σημερινή συνέντευξη, που εδόθη στα Γραφεία της ΕΣΗΕΠΗΝ, «με στόχο την λύση αιτημάτων σε προοδευτική κατεύθυνση» είναι η παρακάτω:

«Κυρίες και κύριοι
Σας ευχαριστούμε πολύ που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας μας και μας τιμήσατε με την παρουσία σας.
Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να μου επιτρέψετε να σας συστήσω τις κυρίες και τους κύριους που είναι μαζί μας στο πάνελ και προέρχονται και από τις τρεις περιφερειακές ενότητες της περιοχής μας.
Η σημερινή μας συνέντευξη εκ μέρους των πολιτών που συνυπογράφουν την Πρωτοβουλία Συγκρότησης Προοδευτικού Αυτοδιοικητικού Σχήματος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προέρχονται από το χώρο της Ριζοσπαστικής Ανανεωτικής Αριστεράς, από δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας που απεγκλωβίζονται από τη συμπόρευση με δεξιές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις αλλά και κάθε ανένταχτο πολίτη που προσεγγίζει τα πράγματα συμφωνώντας με τη δική μας οπτική,  αποσκοπεί στο να προσδιορίσει τη θέση μας σε σχέση με την πολιτική μας αντίληψη αλλά και τις προϋποθέσεις που οριοθετούμε  για τη συμμετοχή μας σε ένα ευρύ προοδευτικό περιφερειακό αυτοδιοικητικό σχήμα.
Ο νέος νόμος για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Κλεισθένης Ι) είναι για μας μια ιστορική δημοκρατική τομή που αναβαθμίζει τη λειτουργία της  τοπικής αυτοδιοίκησης. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για την καταγραφή και διασφάλιση της συμμετοχής όλων των εκφράσεων της λαϊκής θέλησης στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, αλλά κυρίως είναι ευκαιρία για συνθέσεις, ευρύτερες συναινέσεις και ανάληψη ευθύνης με βάση προγραμματικές συγκλίσεις μεταξύ χώρων που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες. Σε αυτό το πλαίσιο χρέος των πολιτών και των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων είναι να δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις σύγκλισης που θα προωθούν αιτήματα και λύσεις σε προοδευτική κατεύθυνση με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολλών και την ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και όχι των συμφερόντων και την ανάπτυξη υπέρ μιας οικονομικής ελίτ.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό εκτιμούμε ότι δημιουργούνται και στην αυτοδιοίκηση δύο διακριτοί πόλοι:
o  Ο πρώτος είναι αυτός που προσπαθεί να περάσει τις αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες επιλογές, προωθώντας μια ανάπτυξη με βάση την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και των “μεγάλων”, αγνοώντας τα προβλήματα κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης και ανισομέρειας.
o  Ο δεύτερος, στον οποίο θέλουμε εμείς να συμμετέχουμε, είναι αυτός που θα χρησιμοποιήσει με συνεκτικό σχέδιο όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με οικολογικό πρόσημο που θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τους πολλούς και τους “μικρούς”.
Η συμμετοχή μας σε ένα αυτοδιοικητικό σχήμα ορίζεται από τις παραπάνω προϋποθέσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις επί μέρους διαφορετικές ιστορικές διαδρομές των συμμετεχόντων, τις διαφορές εκτιμήσεων και προτάσεων,  επιδιώκουμε να συμβάλουμε στην ανάδειξη όλων εκείνων των κοινών στόχων και να εργαστούμε στον εντοπισμό  όλων των προγραμματικών συγκλήσεων που θα λειτουργήσουν σε όφελος της κοινωνίας.
Η Δυτική Ελλάδα είναι από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης με μεγάλες ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι τα τελευταία χρόνια επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων έχουν γίνει βήματα, κυρίως στον τομέα των υποδομών, που μας δίνουν αισιοδοξία για το μέλλον. Στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Δυτική Ελλάδα: Πύλη Ανάπτυξης» μπήκαν οι βάσεις για την εκπόνηση ενός συνεκτικού, αναπτυξιακού σχεδίου που θα πραγματώσει μια βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση και θα μειώσει την ανισομέρεια.
Όμως η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που μπορεί και πρέπει να εκπονήσει και να εφαρμόσει, την ορθολογική κατανομή των πόρων, και το συνεκτικό εκείνο αναπτυξιακό σχέδιο που στο τέλος της τετραετίας θα έχει παράξει  αποτελέσματα όχι μόνο με τους συνήθεις όρους αξιολόγησης, αλλά με την υιοθέτηση  μετρήσιμων κριτήριων αξιολόγησης που επιδρούν άμεσα σε βασικούς κοινωνικοοικονομικούς δείκτες, όπως η μείωση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, η αύξηση του παραγόμενου προϊόντος της περιφέρειας και η συνακόλουθη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα και καθοριστικά προκειμένου να ορίζουν τις προτεραιότητές τους και να ενισχύουν το μετασχηματισμό τους, με στόχο τη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
Ο συνδυασμός νίκης που θα διοικήσει την επόμενη μέρα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρέπει να είναι ένα ευρύ ενωτικό προοδευτικό σχήμα που θα βασίζεται σε ισότιμες συνεργασίες με αριστερή, δημοκρατική και προοδευτική κατεύθυνση. Οι προγραμματικές συγκλίσεις που θα επιδιώξουμε και θα επικεντρωθούν σε τομείς όπως οι υποδομές και τα δίκτυα, οι ενεργειακές υποδομές, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η βιομηχανική παραγωγή, ο τουρισμός, η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση των επιδράσεων από την κλιματική αλλαγή, όπως επίσης και η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας θα περιλαμβάνουν όχι μόνο τη στόχευση αλλά και τους όρους αξιολόγησης με βάση τη συνεισφορά τους σε κρίσιμους κοινωνικοοικονομικούς τομείς.
Η κουλτούρα συνεργασίας δεν είναι δεδομένη σε μια Αυτοδιοίκηση που συνήθισε να λειτουργεί με όρους εξυπηρέτησης κομματικών και πελατειακών συμφερόντων. Χρέος μας είναι να βοηθήσουμε, έτσι ώστε τα δείγματα συνεργασίας και συναντίληψης που προέκυψαν την προηγούμενη περίοδο στη Δυτική Ελλάδα να ενισχυθούν και να εμπεδωθεί ο στόχος για δημοκρατική συναπόφαση με βάση δημόσιες πολιτικές από “τα κάτω” και διαμόρφωση νέων κοινωνικών συμμαχιών, έτσι ώστε να απαντήσουμε στις σύγχρονες ανάγκες για κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, αξιοπρεπή ζωή για όλους με έμφαση όχι μόνο στην οικονομική ευημερία και την αποδοτικότητα αλλά και στην κοινωνική ένταξη, την πολιτιστική αναβάθμιση και την περιβαλλοντική ευθύνη.
Με δεδομένο το αυτοδιοικητικό τοπίο στην Δυτική Ελλάδα (χρίσμα από την νεοφιλελεύθερη ΝΔ στον κ. Φαρμάκη και προσπάθεια επανάληψης του πειράματος συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ από τον κ. Σπηλιώπουλο), όπως ήδη γνωρίζετε, έχει εκφραστεί η πολιτική βούληση και έχει γίνει ήδη επαφή με τον νυν Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, μια επαφή που επιδιώκουμε να πυροδοτήσει από εδώ και πέρα ένα συντονισμένο και ουσιαστικό διάλογο με την παράταξη του. Πιστεύουμε ότι αυτός ο διάλογος θα οδηγήσει στις αναγκαίες προγραμματικές συγκλίσεις, για τη συμμετοχή μας σε μια ευρύτερη αυτοδιοικητική περιφερειακή παράταξη, που ξεφεύγοντας από σφιχτούς κομματικούς εναγκαλισμούς και χρίσματα θα λειτουργήσει με συναντίληψη και συνευθύνη στην νέα εποχή που ανοίγεται με το τέλος των μνημονίων και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Στην νέα αυτή εποχή χρέος μας είναι να επουλώσουμε τις πληγές που άφησε πίσω της η κρίση και να βάλουμε τις βάσεις για μια κοινωνία και ένα μέλλον που θα δίνει ελπίδες στα παιδιά μας, επιτρέποντάς τους να βάλουν στόχους για την επόμενη μέρα και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.
Καλούμε κάθε προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη αλλά και τις άλλες προοδευτικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.
Σας ευχαριστώ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς