Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Ζωντάνεψαν εφιαλτικές μνήμες της κυπριακής τραγωδίας

Στοίχειωσαν οι μνήμες, του εφιαλτικού Αττίλα, που εισέβαλε στη μαρτυρική μεγαλόνησο και αυτή η εισβολή κωδικοποιήθηκε στην μνήμη, 44 χρόνια από τότε,  με τις φράσεις «Δεν ξεχνώ»!



«Δεν ξεχνώ» το

1974, επανέλαβαν

Η ΕΣΗΕΠΗΝ ΚΑΙ Η ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ 155 ΑΧΑΙΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΕΣΒΗ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ ΚΟΣΜΟΥ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΟΛΠΑ, ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΑΤΡΕΩΝ






Εφιαλτικές μνήμες από την κυπριακή τραγωδία του 1974 ζωντάνεψαν  στους μαχητές της που σήμερα βρίσκονται στην τρίτη ηλικία, το βράδυ της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου 2018, στην αίθουσα του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, που ευχαρίστως παραχωρήθηκε από την Διοίκησή του, στους διοργανωτές ΕΣΗΕΠΗΝ και ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ.



Στον κατάμεστο χώρο από το πλήθος μαχητών του κυπριακού αγώνα  ακούστηκαν μαρτυρίες εποχής, που αποτέλεσαν κατάθεση ψυχής των άλλοτε νέων που οδηγήθηκαν στο σφαγείο μαχών προδομένων εξ αρχής.



Ο πρόεδρος της ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗΣ Τάσος Στασής, ελληνοκύπριος πρόσφυγας που ζει στην Πάτρα, έχει εφιαλτικές μνήμες να θυμάται από το ξεκίνημα των γεγονότων της Κυρήνειας, που από θαλάσσιες ασκήσεις των Τούρκων, επιβεβαιώθηκαν ως εισβολή στο μαρτυρικό νησί.



Κι ήταν πέντε μέρες μετά την έκρηξη του  προδοτικού πραξικοπήματος της των εθνικιστών του Σαμψών, σε συνεργασία  με την χούντα των Αθηνών, όταν στις 20 Ιουλίου σημειώθηκε η τουρκική εισβολή δημιουργώντας το πρώτο προγεφύρωμα σε κυπριακό έδαφος.



Παρά την προειδοποίηση προς την ελληνική πλευρά για τις «ασκήσεις» ακόμη και όταν διά γυμνού οφθαλμού έγινε ορατή η πρόθεση του «Αττίλα 1» να εισβάλει στο κυπριακό έδαφος.  Κι ακόμη μετά τα γεγονότα, οι έλληνες μαχητές δεν βρήκαν καμία συμπαράσταση από την πολιτεία, που ποτέ δεν αναγνώρισε ότι βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία.



Κι ακόμη σήμερα συνεχίζεται εκείνη η στάση αμνησίας, είπε ο Τάσος Στασής, και Ιανού θα προσέθετε κανείς, ενώ στην βιντεογουόλ οθόνη εμφανιζόταν η Κύπρος στεφανωνόμενη από τις φράσεις «Δεν Ξεχνώ» που για πολλά χρόνια κυριαρχούσαν στην ελληνική πολιτεία, αλλά εμπράκτως δεν είχαν επικυρωθεί.  



Παράλληλα τρίλεπτο βίντεο που προβλήθηκε επανέφερε στην μνήμη γεγονότα που κοιμούνταν στο υποσεινήδητο.



Γ. Βουρλιόγκας, αντιπρόεδρος Πολεμιστών Κύπρου 1974.
Μαρτυρία που συγκλόνισε ήταν αυτή του αντιπροέδρου πολεμιστών Κύπρου  Γιώργου Βουρλιόγκα, οποίος έλαβε μέρος στην προδομένη μάχη στο Κιόνι, η οποία έγινε χωρίς υποστήριξη των μαχητών από τα μετόπισθεν κι ενώ από βραδύς είχε καταληφθεί από τους Τούρκους, καθώς νωρίτερα η μονάδα της ΕΛΔΥΚ είχε φθάσει έξω από το χωριό, αλλά η εντολή που πήρε ήταν να αποχωρίσει. Το πρωί που πήγαν πάλι βρήκαν μπροστά τους το θάνατο να τους περιμένει.



Οργισμένος ο αντιπρόεδρος των Πολεμιστών έδειξε οι εφιαλτικές αναμνήσεις να τον ζώνουν καθώς μεταπολεμικά η πολιτεία επιβράβευε τους δήθεν συμπολεμιστές τους επιτελείς αξιωματικούς, τον Γεωργίτση και άλλους, που πρόδωσαν τον αγώνα, ενώ η τότε ηγεσία του ΥΕΘΑ μιλούσε υπομονή, «μέχρι να βαρεθούν οι Τούρκοι και να αποχωρήσουν».



Μίλησε ακόμη για την εγκατάλειψη στο πεδίο της μάχης τραυματιών και νεκρών, υπό το κράτος της απελπισίας και του τρόμου και λόγω της έλλειψης επιμελητείας γιαυτό, αλλά και για την αντικατάσταση των υποχωρούντων με εφεδρικές δυνάμεις.



Και τόνισε εμφατικά: «Δεν είμαστε ήρωες, δεν πήγαμε να γίνουμε ήρωες. Οι συνθήκες και η ανάγκη για επιβίωση μας έκαναν ήρωες».



Ο Πρόεδρος του ΤΕΑΣ Θαν. Μπαμπανέβας, που απηύθυνε χαιρετισμό, είναι από τους στρατιώτες εκείνους, που υπηρετώντας στην ΕΛΔΥΚ, αποστρατεύτηκε ακριβώς πριν ξεσπάσει το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου.



Είχε την ευχέρεια  να ξαναθυμίσει ένα προς ένα τα γεγονότα που προηγήθηκαν της εισβολής και να επισημάνει την αρνητική επίδρασή τους στην διχοτόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Αλλά αναφέρθηκε κιόλας στην θετική συμβολή της Βουλής των Ελλήνων, επί προεδρίας Νίκου Βούτση και της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, του Αλ. Τσίπρα, που επιτέλους έπειτα από 44 χρόνια άνοιξε τους φακέλους της Κύπρου, παραδίδοντες τους πρώτους τόμους, στην κοινωνία και στους ερυνητές, σε ψηφιακή μορφή, ενώ και στην 1η Νοεμβρίου θα παραδοθούν  στην Κυπριακή ηγεσία για να γίνει γνωστό ευρέως αυτό που όλοι άνθρωποι της εποχής εκείνης σιγοψιθύριζαν. Εξέφρασε δε, την ευχή να μην ανακοπή η δημοσιοποίηση μέχρι και την παράδοση του τελευταίου από τους 32 φακέλους.




Κι αυτά όταν υπό το φως που έπεσε στους φακέλους της Κύπρου αποδείχθηκε πως, τόσο οι Τούρκοι, όσο και φίλοι Αμερικανοί της ελληνικής χούντας των συνταγματαρχών, είχαν απαιτήσει και πέτυχαν την αποχώρηση της ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο, αφήνοντάς την έρμαιο στο έλεος του εισβολέα, αργότερα.   



Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό που απηύθυνε πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυρ. Κορτέση, αρνουμένου του Κυπρίου Πρέσβη να ακολουθήσει την πρωτοκαθεδρία  του τετριμμένου πρωτοκόλλου. Ο ίδιος βέβαια αργότερα  στον χαιρετισμό του αφού αναφέρθηκε στα συμβάντα με εγκρατή τρόπο και στην πορεία του νησιού που αναγεννήθηκε από τις στάχτες του για να καταστεί σημαντικός πολιτικός και γεωστρατηγικός παράγοντας της περιοχής, ευχαρίστησε τους παρισταμένους και τους διοργανωτές, κλείνοντας τον χαιρετισμό του.



Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμών  στους μαχητές, στους συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων.



Την εκδήλωση τίμησε πλήθος επισήμων  από την Πολιτεία και την τοπική κοινωνία, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, Ανδρ. Ριζούλης, Κ. Σπαρτινός, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρ. Αλεξόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Τζανάκος, Βίβιαν Σαμούρη,  ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων Ανδρ. Καράβολας, ο αδελφός του νεκρού του Πολυτεχνείου Γιώργου Σαμούρη κ.α. που ενδεχομένως ο φακός του Istologiou G. Mosxou δεν τους εντόπισε.



Στην προσφώνηση των ονομάτων των 155 τιμηθέντων Αχαιών μαχητών του Κυπριακού Αγώνα ήταν ο Γεν. Γραμματέας της ΕΣΗΕΠΗΝ Γιώργος Καρβουνιάρης.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ISTOLOGIOU G. MOSXOU 














*** Τέλος αρνητική εντύπωση προκάλεσε η απουσία υπουργού της Κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι παρόντες ήσαν και οι τρεις βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ. Χείριστη και η εντύπωση από την μη συμμετοχή στην τιμητική εκδήλωση, έστω εκπροσώπου,  από την τοπική δημοτική αρχή της Πάτρας, αν κωλύετο ο δήμαρχος, η οποία δημοτική αρχή ειρήσθω εν παρόδω να υπενθυμίσουμε πως είχε αρνηθεί να δώσει το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων τον παρελθόντα Ιούλιο, για την εκδήλωση, όταν της ζητήθηκε. Τουναντίον ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ στο κλείσιμο της εκδήλωσης ευχαρίστησε την διοίκηση του ΟΛΠΑ που ανταποκρίθηκε ευχαρίστως, αλλά και όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, την οποία χαρακτήρισε τιμητική για την τοπική Ένωση Συντακτών, που δεν θα πάψει να ασκεί τον κοινωνικό ρόλο της πέραν από τον επαγγελματικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς