Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Tο ΕΚΑΒ Δ. Ελλάδος αξιοποιεί ασθενοφόρα στην Ηλεία


Παρέμεναν ακινητοποιημένα στους δήμους για χρόνια

 
Από την «αχρηστία» στη δράση και την εξυπηρέτηση των πολιτών της Ηλείας μπαίνουν το επόμενο διάστημα τρία νέα ασθενοφόρα, που είχαν δωρηθεί στους Δήμους Ήλιδας, Ανδραβίδας Κυλλήνης και Ανδρίτσαινας Κρεστένων, αλλά παρέμεναν ακινητοποιημένα ακόμη και μια δεκαετία.   
 
Τα ασθενοφόρα είχαν δωριστεί για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων των συγκεκριμένων δήμων, παρέμεναν σταθμευμένα στις μονάδες υγείας, την ώρα, που ο στόλος του ΕΚΑΒ στην Ηλεία είναι γερασμένος. 
 
Η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας Βασιλική Καφαντάρη σε συνεργασία με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου Κώστα Διαμαντόπουλο επισκέφθηκαν τους τρεις Δημάρχους, οι οποίοι άναψαν το πράσινο φως για να κινηθούν οι διαδικασίες και τα ασθενοφόρα να ενσωματωθούν στον στόλο της Ηλείας. 

Μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο διοικητής του Νοσοκομείου Πύργου, Κώστας Διαμαντόπουλος δήλωσε ότι: «ήταν κάτι, το οποίο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και αρκετά χρόνια, γιατι δεν υπάρχει πολυτέλεια ασθενοφόρα να είναι παροπλισμένα και οι τρεις δήμαρχοι είναι θετικοί για την αξιοποίησή τους. Αυτό, που μένει είναι να ξεπεραστούν κάποια μικρά γραφειοκρατικά εμπόδια, που θεωρώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα, γιατι και οι δήμαρχοι έχουν  διάθεση συνεργασίας και η διευθύντρια του ΕΚΑΒ είναι αποφασισμένη να το προχωρήσει μέχρι τέλους».
 
Στην Ηλεία κινούνται μόλις πέντε ασθενοφόρα, εκ των οποίων τα τρία δωρίσθηκαν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και έχουν ήδη συμπληρώσει αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα το καθένα. Αυτά λοιπόν, που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν τους επόμενους μήνες είναι ένα ασθενοφόρο 4Χ4, που θα εξυπηρετήσει τις ορεινές και δύσβατες περιοχές, ενώ τα άλλα δυο θα χρησιμοποιηθούν για τις διακομιδές ασθενών από το Νοσοκομείο στο σπίτι, μετακινήσεις που αποτελούν και τα μισά περιστατικά που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα η κάλυψη των περιστατικών της Ηλείας να είναι καλύτερη από ότι σήμερα.
«Αυτή την στιγμή τα τρία ασθενοφόρα παραμένουν αχρησιμοποίητα. Δυστυχώς κάποιες δωρεές, που γίνονται, δεν είχε προηγηθεί η απαιτούμενη διεργασία και παραμένουν παροπλισμένα. Αυτό το ασθενοφόρο στο Δήμο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων είναι ακινητοποιημένο εδώ και μια δεκαετία» και στη συνέχεια ανέφερε ότι όλα τους είναι σε καλή κατάσταση και ο ίδιος είναι σε επικοινωνία και με τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας για την αξιοποίηση και 4ου ασθενοφόρου. «Υπάρχει και εκεί ένα και θέλουμε να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται, διότι δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε ένα ασθενοφόρο να αφήνουμε αχρησιμοποίητο».
 
Η ιδέα για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων ασθενοφόρων προέκυψε από τον διοικητή του νοσοκομείου Πύργου, Κώστα Διαμαντόπουλο πριν από μερικούς μήνες όταν σε ένα συντονιστικό ενόψει της αντιπυρικής προστασίας ανέφερε «ότι καλό είναι να μιλάμε για ασθενοφόρα και για το ΕΚΑΒ, αλλά θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και κάποια, που αυτή την στιγμή βρίσκονται σε ακινησία σε δήμους της περιοχής».
 
Προ αθλητικός έλεγχος για ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές στα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας
 
Υπό την αιγίδα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων ΗΛΕΙΑΣ και σε συνεργασία με τους διοικητές των νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας, ξεκίνησε ο προ αθλητικός έλεγχος, αρχικά με την ποδοσφαιρική ομάδα ΠΑΟ Βάρδας, όπου οι αθλητές έκαναν καρδιογράφημα και κλινική εξέταση από ιατρό καρδιολόγο για την έκδοση της κάρτας αθλητή. «Θεωρώ ότι είναι μια αναγκαία παρέμβαση, που έχει σκοπό την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου και έχει συμβεί αρκετές φορές σε αθλητές. Επειδή θεωρούμε υποχρέωσή μας να προστατεύουμε τον πληθυσμό από τέτοιους κινδύνους, υπάρχει αυτή τη συνεργασία» επισήμανε ο κ. Διαμαντόπουλος.
 
Σύμφωνα με τον νόμο, που ψηφίστηκε στις 8/8/2018 στην Βουλή, είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση κάρτας υγείας αθλητή από τις 9 Σεπτεμβρίου, που έχει ισχύ η Κάρτα Υγείας Αθλητή, η οποία θα προσκομίζεται υποχρεωτικά στη γραμματεία ή στον αρμόδιο διαιτητή αγώνα και αποτελεί βασική προϋπόθεση συμμετοχής σε αυτόν. Ισχύει δε για κάθε είδους αθλητική εκδήλωση αγωνιστικού χαρακτήρα.
«Θα το πάμε με αργούς ρυθμούς στην αρχή. Θα γίνεται καρδιογράφημα και εφόσον μετά τις εξετάσεις ο καρδιολόγος κρίνει απαραίτητο, θα γίνεται και υπέρηχος. Ο στόχος μας είναι να καλύψουμε αυτή την ανάγκη, η οποία είναι υπαρκτή και παράλληλα θα είναι μια δουλειά, η οποία θα έχει και ερευνητικό ενδιαφέρον. Έχουμε μια συζήτηση με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Ιατρική Σχολή, που σημαίνει πέρα από την αναγκαιότητα να γίνει αυτό, μπορούμε να καλύψουμε και κάποιες ερευνητικές ανάγκες» κατέληξε ο κ. Διαμαντόπουλος. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς