Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Σημαντικές θρησκευτικές επανεκδόσεις από την Πάτρα

Ολόκληρο το βίντεο της εκδήλωσης μπορείτε να το βρείτε εδώ.


Η σημαντική για την ορθοδοξία μορφή του Αγίου Ανδρέα και η σχέση του με την πόλη της Πάτρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, στην Αθήνα, στη Στοά του Βιβλίου. Με τίτλο «Άγιος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος Απόστολος σε δύο αναγνώσεις» παρουσιάστηκαν δύο σημαντικές επανεκδόσεις που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Το Δόντι».


Πρόκειται για το βιβλίο «Ο Απόστολος Ανδρέας» του σπουδαίου ιστορικού Στέφανου Θωμόπουλου, το οποίο εκδόθηκε το 1899, καθώς και το βιβλίο του υμνογράφου Ηλία Μπογδανόπουλου «Ιερά Ακολουθία εις την επανακομιδήν της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου» που εκδόθηκε το 1968.
Την κεντρική εισήγηση έκανε ο π. Νικόλαος Ιωαννίδης, αρχιμανδρίτης, ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Αποστόλου Ανδρέα μέσα από τα πατερικά κείμενα, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορές και στην Πάτρα, από την οποία κατάγεται.

Για την επανέκδοση της Ακολουθίας και την προσωπικότητα του υμνογράφου Ηλία Μπογδανόπουλου μίλησε ο γιος του Κωνσταντίνος Μπογδανόπουλος, οδοντίατρος, ο οποίος αναφέρθηκε σε στιγμές από την προσωπική και επαγγελματική διαδρομή του πατέρα του, το πλούσιο αρχείο του οποίου βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και αξιοποίησης.
Σχετικά με την επανέκδοση του βιβλίου του Στέφανου Θωμόπουλου, η πολιτικός μηχανικός Χριστίνα Αλεξοπούλου, ως επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε την χορηγία της έκδοσης, έκανε ξεχωριστή μνεία στην ομαδική δουλειά που οδήγησε στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς και στο γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση κοινωνικών δομών στην Πάτρα και την Αχαΐα.
Παρών κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ήταν,ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, ο αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Ρίβιος, Αρχιερατικός Επίτροπος της Γ’ Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου Ομονοίας.
Την εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατρέων Πρωτευούσης Θεοδόσης Γεωργίου, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στη στενή συναισθηματική σχέση των Πατρινών που ζουν μακριά από την πόλη με τον Άγιο Ανδρέα, καθώς και στη διάθεση του Συλλόγου να στηρίζει προσπάθειες που σχετίζονται με τη μελέτη και ανάδειξη στιγμών της ιστορίας και του πολιτισμού της Πάτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς