Η σορός του Φράνκο θα μεταφερθεί από το μαυσωλείο - κολαστήριο. |
H κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, με ένα βασικό διάταγμα που θα περάσει και από τη Βουλή, θα απομακρύνει τη σορό του Φράνκο από το μαυσωλείο του τρόμου, την "Κοιλάδα των Πεσόντων”, προκαλώντας τη μεγαλύτερη ρήξη της δημοκρατικής Ισπανίας σαράντα τρία χρόνια μετά τον θάνατο του χειρότερου φασίστα δικτάτορα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Φράνκο ήταν ο μόνος δικτάτορας που ξεκίνησε έναν αιμοσταγή πόλεμο εναντίον του ίδιου του λαού του, ξεπερνώντας μάλιστα και τα επίπεδα της γενοκτονίας.
Η οικογένεια του Φράνκο από την 31η Αυγούστου θα έχει δεκαπέντε ημέρες για να αποφασίσει πού θα μεταφέρει τη σορό, διαφορετικά θα αποφασίσει η κυβέρνηση, ενώ στη Βουλή θα ξεκινήσει ένας έντονος διάλογος δεδομένου ότι μπορούν να γίνουν και τροποποιήσεις στο διάταγμα που θα φέρει η κυβέρνηση. Επιτροπή της Βουλής με την πλειοψηφία των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των δημοκρατικών και εθνικιστικών κομμάτων είχε ψηφίσει υπέρ της εκταφής του Φράνκο το διάστημα της διακυβέρνησης μειοψηφίας του Ραχόι προσφέροντας στην κυβέρνηση Σάντσεθ την ευκαιρία να περάσει στην υλοποίηση αυτής της απόφασης.
Για την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κάλβο, η διαδικασία της εκταφής του Φράνκο θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους. Εάν η οικογένεια του Φράνκο δεν αποφασίσει πού θα ενταφιαστεί η σορός του δικτάτορα, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και Υγείας και τον Δήμο του Εσκοριάλ, όπου βρίσκεται το μαυσωλείο, θα ζητήσει μια έκθεση μέσα σε ένα μήνα για τον πιθανό χώρο της μεταφοράς των οστών του δικτάτορα και μέσα σε δέκα ημέρες θα αποφασίσει για τον χώρο της ταφής τους.
Λαϊκό Κόμμα: Με τον Φράνκο μέχρι το τέλος
Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και οι λαϊκιστές Πολίτες προσπαθούν να κερδίσουν τη συναίνεση των νοσταλγών, των ακροδεξιών και των νεοφασιστών δηλώνοντας ότι δεν στηρίζουν την απόφαση. Το Λαϊκό Κόμμα θέλει να φθάσει έως το Συνταγματικό Δικαστήριο γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να αποτρέψει την εκταφή του δικτάτορα.
Οι Πολίτες δήλωσαν ότι θα απέχουν από την ψηφοφορία στη Βουλή. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα θα ψηφίσουν υπέρ της εκταφής. Ακόμη και εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης Σάντσεθ είναι αντισυνταγματική, δεν έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλει την επιστροφή των οστών στο μαυσωλείο.
Οι “μούμιες” του Φράνκο στο εδώλιο
Οι απόστρατοι αξιωματικοί που υπέγραψαν στις 31 Ιουλίου του 2018 το μανιφέστο υπέρ του Φράνκο θα αρχίσουν να λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη, ξεκινώντας από τους δύο πρώην επικεφαλής των Γενικών Επιτελείων του Στρατού, Σίντες, και της Αεροπορίας Γκονθάλεθ - Γκαγιάρθα, που είχε ζητήσει στο παρελθόν να τεθεί εκτός νόμου το... Podemos.
Χίτλερ και Φράνκο το 1940. |
Το μανιφέστο υπέρ του Φράνκο είχε ξεπεράσει έως τις 21 Αυγούστου τις 600 υπογραφές απόστρατων αξιωματικών. “Οι περισσότεροι στρατιωτικοί που υπογράφουν το μανιφέστο υπέρ του Φράνκο δεν αναγνωρίζουν τις δημοκρατικές αξίες, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ηθικά παραδείγματα και δεν έφθασαν στον βαθμό τους με την αξία τους” τόνισε ο Γκονθάλο Σεγούρα, ο πρώην λοχαγός που έγραψε το βιβλίο “Η Μαύρη Βίβλος του Ισπανικού Στρατού”. Για τον ίδιο πολλοί από τους στρατιωτικούς προέρχονται από οικογένειες που στήριξαν την αιμοσταγή δικτατορία.
Ορισμένοι άλλοι απόστρατοι πήραν την πρωτοβουλία να υπογράψουν ένα αντιφασιστικό μανιφέστο, το οποίο συνυπέγραψαν και εν ενεργεία αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, με αποτέλεσμα το υπουργείο Άμυνας να ξεκινήσει έρευνα εναντίον τους, γιατί “ένας εν ενεργεία στρατιωτικός δεν μπορεί να κάνει κανενός είδους πολιτική δήλωση”.
Το αντιφασιστικό μανιφέστο συνυπογράφουν περίπου είκοσι απόστρατοι, μεταξύ των οποίων και ο πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Ροντρίγκεθ, που ήταν υποψήφιος με το Podemos.
Ένας από τους υπολοχαγούς που συνυπογράφουν το αντιφασιστικό μανιφέστο υπογραμμίζει ότι “ο Φράνκο μετατράπηκε ούτε λίγο ούτε πολύ σε έναν προδότη της πατρίδας... ορκίστηκε πίστη στη δημοκρατία και σήκωσε τα όπλα εναντίον της... Η μορφή του δεν αξίζει τον σεβασμό κανενός που θεωρείται δημοκράτης... Η σιωπή επίσης ταπεινώνει τα θύματα και μας μετατρέπει σε συνενόχους της βαρβαρότητας και της προδοσίας”.
Δεξιοί Βάσκοι εθνικιστές: Να καταστρέψουμε το μαυσωλείο της ντροπής
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του δεξιού κόμματος της Χώρας των Βάσκων Εστέβαν τόνισε ότι οι καταδίκες από τα φρανκικά δικαστήρια αποτελούν τιμητικά μετάλλια, αναφερόμενος και στην απόφαση της κυβέρνησης Σάντσεθ για ακύρωση όλων των καταδικαστικών αποφάσεων της 40χρονης δικτατορίας, ενώ ζήτησε την καταστροφή του μαυσωλείου γιατί “δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε ένα νεκροταφείο όπως το Άρλινγκτον στις ΗΠΑ και χωρίς αμφιβολία δεν μπορεί να φθάσει να γίνει όπως το Άουσβιτς”.
Ο Εστέβαν ζήτησε επίσης την απομάκρυνση των πορτρέτων του φρανκικού καθεστώτος από τους χώρους του κοινοβουλίου, γιατί “δεν πρέπει να υπάρχει κανενός είδους συνέχεια ανάμεσα στη δικτατορία και τη δημοκρατία”.
Το κολαστήριο - μαυσωλείο του Φράνκο
Η κυβέρνηση Θαπατέρο είχε ψηφίσει τον Δεκέμβριο του 2007 τον Νόμο Ιστορικής Μνήμης προσφέροντας στη δημοκρατική Ισπανία μια πρώτη βοήθεια για την ταυτοποίηση των θυμάτων της δικτατορίας και κυρίως των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που εκτελέστηκαν στη διάρκεια και μετά τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά δεν τόλμησε να συγκρουστεί μετωπικά με τη Δεξιά και τον τότε βασιλιά Χουάν Κάρλος, που δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι θεωρεί τον Φράνκο σαν πατέρα του.
Το 1940 ο Φράνκο αποφάσισε να οικοδομήσει το μαυσωλείο “Η Κοιλάδα των Πεσόντων” 58 χιλιόμετρα από τη Μαδρίτη και μάλιστα εκεί όπου ο στρατός του είχε ηττηθεί από το Δημοκρατικό Στρατό, που έγραψε επικές σελίδες ηρωισμού μαζί με τις Διεθνείς Ταξιαρχίες. Για να ταπεινώσει τους νικημένους έφτιαξε το μαυσωλείο στα βουνά που η Δημοκρατία αντιστάθηκε έως το τέλος.
Το μαυσωλείο κατασκευάστηκε κυρίως από τους τουλάχιστον 20.000 σκλάβους - κρατούμενους του Δημοκρατικού Στρατού, πολλοί από τους οποίους πέθαναν από τις κακουχίες και τα “εργατικά ατυχήματα”. Δεκάδες μικρά παιδιά δημοκρατικών οικογενειών πέθαναν μόνο και μόνο στην κατασκευή του σταυρού των 150 μέτρων που δεσπόζει στον λόφο.
O φασίστας-δικτάτορας Φράνκο καμαρώνει σε παρέλαση του στρατού του, την εποχή του αιμοσταγούς πολέμου κατά του λαού του |
Ο δικτάτορας προσπάθησε να εμφανίσει το μαυσωλείο ως ένα μνημείο της συμφιλίωσης μεταφέροντας τα οστά 33.833 νεκρών, εκ των οποίων 12.410 παραμένουν χωρίς ταυτοποίηση. Ο μακάβριος δικτάτορας έως τον θάνατό του το 1975 συνέχισε να ανοίγει ομαδικούς τάφους και να μεταφέρει σορούς στο μαυσωλείο όπου είχε ενταφιάσει ήδη τον ιδρυτή και “μάρτυρα” της Φάλαγγας Πρίμο Ντε Ριβέρα, ο οποίος εκτελέστηκε το 1936 από τους Δημοκρατικούς και δεν είχε σε καμία εκτίμηση τον δικτάτορα.
Για τις οικογένειες των περίπου 10.000 Δημοκρατικών που έχουν ενταφιαστεί στο μαυσωλείο αποτελεί ύβρι στους νεκρούς τους να βρίσκονται δίπλα στους δημίους τους.
Πολλές οικογένειες Δημοκρατικών θεωρούν προσβολή τις θρησκευτικές τελετές από τους καπουτσίνους μοναχούς και την Καθολική Εκκλησία, γιατί δεν σέβονται τους νεκρούς τους που ήταν δεδηλωμένοι άθεοι και εκτελέστηκαν με τις ευλογίες και τα αγιάσματα ιερέων. Τα μαυσωλείο επισκέπτονται πάνω από 250.000 άτομα τον χρόνο, ενώ το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάστηκαν οι επισκέψεις των νοσταλγών του φασισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς