Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

«Σ' ένα παπόρο μέσα» το τραγούδι των μελλοθανάτων Κεφαλονιτών



Το τραγούδι «Σ' ένα παπόρο μέσα» είναι ένα επτανησιακό τραγούδι (λαϊκό της Ζακύνθου που το συναντάμε και στην Κεφαλλονιά με πολλές παραλλαγές στους στίχους) με χαρούμενο ρυθμό και ύφος, τόσο χαρούμενο μάλιστα που το βρίσκουμε ακόμη και σε συλλογές παιδικών τραγουδιών.

Όμως οι στίχοι του κρύβουν μέσα τους την τραγική ιστορία των Επτανησίων Ριζοσπαστών τους οποίους μετέφεραν οι Άγγλοι κατακτητές στην Κέρκυρα για να δικάσουν και πολλές φορές να εκτελέσουν στο νησάκι Λαζαρέτο. Αργότερα το ίδιο νησί έγινε και πάλι θέρετρο εκτελέσεων πατριωτών-κομμουνιστών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης κατά του φασισμού που κρατούσε στη χώρα μας στα χρόνια της γερμανο-ιταλικής Κατοχής!
 

Στην περαντζάδα της 17 Αυγούστου, απ' όπου το βίντεο, στο Λιθόστρωτο Αργοστολίου η αφρόκρεμα των Κεφαλλονιτών μουσικών (ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, διευθυντής της χορωδίας της Λυρικής, οι αδελφοί Καραβιώτη, ο Άγγελος Μουρελάτος, διευθυντής της χορωδίας Αργοστολίου) και πολλοί άλλοι Κεφαλολονίτες λαϊκοί τραγουδιστές ερμήνευσαν μοναδικά το πικρό αυτό τραγούδι.

(Από την προσωπική σελίδα στο fb της Κεφαλλονίσσας Tonia Rapti που διαμένει στην Πάτρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς