Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

«Έφυγε» από τη ζωή ο ιερέας που κήδεψε τον Νίκο Καζαντζάκη


Ο παπά Σταύρος Καρπαθιωτάκης, ο στρατιωτικός, τότε, ιερέας, που κήδεψε τον Καζαντζάκη 61 χρόνια πριν, έφυγε από τη ζωή, στα 86 του χρόνια. Η κηδεία του θα γίνει στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη στον ομώνυμο προάστιο του Ηρακλείου. 


Η Αρχιεπισκοπή Κρήτης δεν επέτρεψε σε κανένα ιερωμένο να συνοδεύσει το νεκρό Καζαντζάκη στον τάφο του αλλά ο νεαρός ιερέας τότε δεν υπάκουσε κι ανέβηκε με δική του πρωτοβουλία στο ‘Μαρτινέγκο’ την ημέρα της ταφής, στις 5 Νοεμβρίου 1957.

Ο παπά Σταύρος είχε πει σε  συνέντευξή του στην Ελένη Κατσουλάκη:

«Μια μέρα πριν την κηδεία του Καζαντζάκη, ο διοικητής κάλεσε όλους τους στρατιωτικούς και έδωσε διαταγή να μην βγει κανείς έξω από το στρατόπεδο στις 5 Νοέμβριου. Οι αρχές και ο στρατός φοβόνταν μεγάλες φασαρίες, γιατί είχε έρθει εκκλησιαστική διαταγή να μην ταφεί ο Καζαντζάκης. 

Όταν θα το ‘παιρναν χαμπάρι οι Κρητικοί θα έκαναν μεγάλες φασαρίες. Εγώ σαν παπάς ένιωσα πολύ άσχημα. Η συνείδηση μου με πείραζε πολύ. Ήμουν παπάς. Δεν άντεχα να πάρω στον λαιμό μου τέτοιο άδικο. Δεν μπορούσα να αρνηθώ τα ιερά μυστήρια σ’ ένα βαφτισμένο Χριστιανό που δεν έκανε ποτέ κάτι ανήθικο η εγκληματικό. Όσο αφορά τα βιβλία του δεν είμαι εγώ άξιος να τον κρίνω.

-Πως τα καταφέρετε;

-Το ‘σκασα κρυφά από τον στρατό την μέρα της κηδείας. Πήρα αθόρυβα τα ράσα μου και έτρεξα στον Μαρτινέγκο και τον έθαψα.

-Ο κόσμος που περίμενε στον Μαρτινέγκο ήξερε τι έγινε;

-Όχι . Όλοι νόμισαν ότι με έστειλε η εκκλησία να τον κηδέψω. Είχαν δει και τον Μητροπολίτη Ευγένιο στον Άγιο Μηνά. Δεν ήξερε κανείς τι γινόταν στα παρασκήνια!

-Τιμωρηθήκατε;

-Ναι. Πέρασα από στρατιωτικό δικαστήριο και μπήκα φυλακή για έξη μήνες!”

Ο αείμνηστος ποια, παπά Σταύρος Καρπαθιωτάκης.


Πηγή: inotos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς