Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 29/08/2018


Για τον ΕΝΦΙΑ (από το σημείωμα του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ)

62% ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ

24% ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ

14% ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ


Ο ΕΝΦΙΑ 2018 (3.093.502.546) ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΣΗ (ΣΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ) ΚΑΤΑ 60 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ 2017 (3.153.236.665)

ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΝΦΙΑ 17.198 ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ
2018: 6.331.155
2017: 6.348.353

ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΤΟ 2018 (95,3 εκ.) ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2017 (88,9 εκ.)

ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ (ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟ) ΑΠΟ ΤΑ 200.000€ (ανά υπόχρεο) στα 250.000€.

Για την ανάπτυξη (από την ομιλία του Γ. Δραγασάκη κατά την τελετή παραλαβής παράδοσης για τις θέσεις του αναπληρωτή υπουργού και του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης)

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη να έχει αντίκρισμα στην απασχόληση, στο εισόδημα και στην καθημερινότητα των πολιτών και σε αυτό έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας. Οι αλλαγές που έγιναν συμβάλλουν στην ταχύτερη υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού, στην πορεία προς την ανάπτυξη και στην πραγματικότητα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης λειτουργεί ως υπουργείο συντονισμού για την αναπτυξιακή στρατηγική και λειτουργεί και ως υπουργείο επενδύσεων. Δεν υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου επένδυση που δεν έχει αξιολογηθεί και προχωρήσει. Θα συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς ο μετασχηματισμός της οικονομίας με περαιτέρω παρεμβάσεις στον τομέα της γραφειοκρατίας, της επιτάχυνσης των στρατηγικών επενδύσεων καθώς το υπουργείο είναι στραμμένο στην προσέλκυση ιδιωτικών ξένων και ελληνικών επιχειρήσεων. 


Για τις νέες δυνατότητες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος (από τη συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη)

Μιλάμε για την αξιοποίηση  των πραγματικών νέων δυνατοτήτων που μας δίνονται μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Έχουμε πια ένα σταθερό έδαφος στην οικονομία, θετικές προοπτικές και εκτιμήσεις. Μπορούμε, λοιπόν, πλέον και με μεγαλύτερη δυνατότητα στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής να βάλουμε το δικό μας αποτύπωμα. Ο κόσμος έχει ποιοτικές απαιτήσεις. Δεν έχει απαιτήσεις για παροχές. Δεν θέλει να ξαναγυρίσουμε σε αυτά τα οποία μας οδήγησαν στην οικονομική και κοινωνική χρεωκοπία. Θέλει τομές. Και εδώ θα είναι πια το νέο πεδίο προγραμματικής αντιπαράθεσης και με τη Ν.Δ. Οφείλουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα των δικών μας προγραμματικών επεξεργασιών – δεν λέω να ξαναγυρίσουμε στις κακές πρακτικές του παρελθόντος, που οδήγησαν στην οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία- και να εμπνευστούμε από τις δικές μας αξίες.  Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του τελευταίου μνημονιακού προγράμματος ήταν να πείσουμε τους εταίρους μας και τις αγορές ότι δεν κινδυνεύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί κι ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.  Μιλάμε για μια πολιτική η οποία θα είναι συμβατή με αυτούς τους στόχους και δεν θα προϋποθέτει την εφαρμογή εκείνων των μέτρων που τα θεωρούσαν αναγκαία στην προηγούμενη φάση οι εταίροι μας. Άρα και δυνατότητες για μείωση στον ΦΠΑ υπάρχουν και  για μη εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τις συντάξεις και το αφορολόγητο.


Για τη συμφωνία των Πρεσπών (από την ομιλία του Δ. Παπαδημούλη στο ΕΚ)
Ο  Δημήτρης Παπαδημούλης, ως μέλος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας για τις Σχέσεις ΕΕ-FYROM, απευθυνόμενος στον Νίκολα Ντιμιτρόφ, είπε τα εξής: Σας καλωσορίζω στη συνεδρίασή μας και θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά - και εσάς και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Κοτζιά, για την ιστορικής σημασίας συμφωνία που συνυπογράψατε και την οποία όπως διαπιστώνετε χαιρετίζουν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ευελπιστώ ότι στο δημοψήφισμα που θα οργανωθεί σε ένα περίπου μήνα στη χώρα σας, αυτή η συμφωνία θα εγκριθεί από το λαό σας, και έτσι η χώρα σας θα ονομάζεται, από τούδε και στο εξής, “Βόρεια Μακεδονία”, λύνοντας, με έναν κοινά αποδεκτό τρόπο, μια διαμάχη που ταλαιπώρησε τους λαούς μας και τις χώρες μας για πολλές δεκαετίες. Σημειώνω με ικανοποίηση τη δέσμευσή σας ως κυβέρνηση να προωθήσετε τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, την καταπολέμηση της διαφθοράς, και τον σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας σας, όπως και όλων των Δυτικών Βαλκανίων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η ελληνική κυβέρνηση και το κόμμα μου, ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουν ολόθερμα τη συμφωνία και περιμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ώστε να προχωρήσουμε και στα δικά μας βήματα. Το ερώτημά μου είναι αν υπάρχουν χώρες εκτός ΕΕ που κατά τη γνώμη σας εργάζονται για να μην υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία.

Για τον ανασχηματισμό (από τη συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη)

Επιλέχθηκε να γίνουν κάποια συγκεκριμένα ανοίγματα τα οποία δείχνουν, όχι προφανώς έναν συνολικό αναπροσανατολισμό, αλλά ουσιαστικά επιβεβαιώνουν κάτι το οποίο συμβαίνει ούτως ή άλλως αθόρυβα στο επίπεδο της κοινωνίας.

Η κα Παπακώστα δεν προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει με τον δικό της ανεξάρτητο λόγο. Είναι μια συνεργαζόμενη πολιτική προσωπικότητα που στη δεδομένη συγκυρία μπορούμε να εξηγήσουμε τους λόγους της συμμετοχής της. Στην πολιτική ζωή αυτή τη στιγμή, ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα είναι η επικείμενη συμφωνία με την FYROM, το Μακεδονικό ζήτημα. Θεωρώ τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις της κας Παπακώστα κινούμενες σε απόλυτα θετική κατεύθυνση γύρω από αυτό το θέμα.

Για την πυρκαγιά στο Μάτι (από τη συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη)

Δεν ήταν λεκτική μόνο η αναφορά στις ευθύνες που ανέλαβε η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού σε εκείνο το υπουργικό συμβούλιο που είχε γίνει αμέσως μετά. Ήταν και έμπρακτη.  Έμπρακτη και σε σχέση με την όσο το δυνατόν πιο άμεση στήριξη των πληγέντων.  Αλλά, έμπρακτη ήταν και η διάθεση να γίνουν μεγάλες αλλαγές και στον τομέα της δόμησης, περιορίζοντας την αυθαίρετη δόμηση, βάζοντας νέους κανόνες ή εφαρμόζοντας τους κανόνες που επί χρόνια τους ψηφίζουμε αλλά μένουν  στα χαρτιά. Αυτό σημαίνει νέες υπηρεσίες ελέγχου. Ήταν πράγματα τα οποία είχαν δρομολογηθεί. Κανείς δεν γνωρίζει ότι με το νομοσχέδιο που είχε ψηφίσει ο Σταθάκης, ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ήδη είχαμε δρομολογήσει ότι την ευθύνη για την παράνομη δόμηση την παίρνουμε από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τη βάζουμε στις περιφέρειες, σε ένα νέο θεσμό, στο Παρατηρητήριο Δόμησης. Αλλά ήταν υπό διαμόρφωση, δεν γίνονται όλα από τη μία μέρα στην άλλη. Επίσης, παρουσιάσαμε τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Θα κουβεντιάσουμε για τους κλειστούς δρόμους ή, όταν θα ξεχαστεί και θα πάνε να πέσουν τα πρώτα σπίτια, θα δούμε ένα κίνημα όλων αυτών των πολιτευτών του υπολοίπου Αττικής από τα δυο μεγάλα κόμματα που έχουν βάλει την υπογραφή τους σ’  αυτό το πολεοδομικό χάος να πέφτουν πάνω στις μπουλντόζες; Αυτές  είναι σκηνές από το παρελθόν και από το πρόσφατο παρόν. Χρειάστηκε να περάσουν δυόμισι χρόνια για να γκρεμιστούν, ενώ υπήρχε τελεσίδικη απόφαση για την κατεδάφιση των, εδώ και 14 χρόνια, παράνομων καντινών στην παραλία του Σχοινιά.

Για την Αυτοδιοίκηση (από την ομιλία του Π. Σκουρλέτη)

Θεωρώ πολύ σημαντική τη στιγμή που για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια υπογράψαμε τη Συλλογική Σύμβαση για τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση.  Ήταν από τις πρώτες Συλλογικές Συμβάσεις που παρόλο που έγινε μέσα στα πλαίσια του εφαρμοζόμενου προγράμματος και δεν άγγιξε εισοδηματικά ζητήματα, έθεσε θέματα εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων. Δεν μπορώ να μη σταθώ στην αποκατάσταση κάποιων κατάφωρων αδικιών εις βάρος των εργαζομένων στην καθαριότητα. Ιδιαίτερα των συμβασιούχων που τους αναγνωρίσαμε μετά από χρόνια και εξασφαλίσαμε το δικαίωμα να έχουν τα Ατομικά Μέσα Προστασίας. Και προφανώς δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο μεγάλο διαγωνισμό των χιλιάδων θέσεων εργασίας στην καθαριότητα, που έρχεται να θωρακίσει ουσιαστικά την αυτοδιοίκηση στον τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας μόνιμες θέσεις εργασίας και κυρίως θωρακίζοντας αυτές απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών.  Δεν μπορώ να μη θυμηθώ την πολύ καλή δουλειά για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση των ζητημάτων απόδοσης ιθαγένειας σε χιλιάδες πια συμπολίτες μας, οι οποίοι ζουν και έχουν δημιουργήσει τις οικογένειές τους εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα και που μια παράλογη αποστεωμένη λογική του παρελθόντος τους αρνιόταν αυτό που συμβαίνει σε κάθε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα. Είχαμε τη χαρά να εκκινήσουμε ένα μεγάλο έργο απλοποίησης των διαδικασιών διευκόλυνσης των πολιτών, το Μητρώο Πολιτών. Ένα έργο εκσυγχρονισμού. Επίσης είδαμε, όχι μόνο να σχεδιάζεται, αλλά και να υλοποιείται και αυτό το κάναμε μαζί με τον Αλέξη Χαρίτση, το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τον πρώτο βαθμό της Αυτοδιοίκησης, τα Προγράμματα Φιλόδημος Ι και Φιλόδημος ΙΙ, στοχευμένα στη χρηματοδότηση συγκεκριμένων υποδομών. Πάνω από 850 εκατομμύρια αυτή τη στιγμή μέσα στο έτος έχουν δρομολογηθεί και τα περισσότερα από αυτά είναι προγράμματα, τα οποία έχουν εγκριθεί, έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Νομίζω όμως ότι η κορυφαία στιγμή είναι η μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση μέσα από το νόμο του "Κλεισθένη I". Βάλαμε τις βάσεις μιας νέας εποχής για την Αυτοδιοίκηση με κύριο χαρακτηριστικό τη δυνατότητα των πολιτών να  συμμετέχουν με ουσιαστικό τρόπο. Ουσιαστικά δημιουργήσαμε εκείνες τις προϋποθέσεις για να μπορούμε να μιλάμε για μια νέα εποχή στην Αυτοδιοίκηση, που θα χαρακτηρίζεται από έναν πραγματικά βαθύ εκδημοκρατισμό της.

Για την αγροτική ανάπτυξη (από την ομιλία του Σ. Αραχωβίτη)
Γνωρίζω ότι αναλαμβάνω ένα Υπουργείο το οποίο οφείλει να υπηρετεί τους ανθρώπους του μόχθου και της παραγωγής, τους αγρότες τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς.  Το εισόδημά τους συρρικνώθηκε όπως και όλων των Ελλήνων, τόσο με την αποδιάρθρωση της παραγωγής όσο και με την εφαρμογή των μνημονίων και της βίαιης λιτότητας. Ωστόσο, αυτές οι μέρες ανήκουν στο παρελθόν και η νέα περίοδος θέλω να πιστεύω ότι θα μας δώσει τον χώρο ώστε ενωμένοι για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας:
Α) στην αλιεία, να διαχειριστούμε τα ιχθυαποθέματα με τρόπο αειφορικό. Να εξασφαλίσουμε παραγωγή και δουλειά για τη σημερινή αλλά και τις επόμενες γενιές ψαράδων.
Β) Στην κτηνοτροφία, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα του γάλακτος και των σταβλικών εγκαταστάσεων
Γ) Στη φυτική παραγωγή, να ενισχύσουμε περεταίρω την εξωστρέφεια, να συμπιέσουμε το κόστος παραγωγής, να την θωρακίσουμε απέναντι στις προκλήσεις των αγορών και της κλιματικής αλλαγής.
Δηλαδή στόχος πρωταρχικός είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος του παραγωγού αγρότη από τον καρπό των κόπων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς