Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Η συνασπισμένη αντιπολίτευση γκρέμισε το Δεξιό Ραχόι

Τύπος: Για πρώτη φορά στην Ισπανία πρόταση μομφής θριαμβεύει

Τον πρωθυπουργικό θώκο αναλαμβάνει ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) στην Ισπανία, Πέδρο Σάντσεθ καθώς εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία για την πρόταση μομφής συγκεντρώνοντας 180 ψήφους, τέσσερεις περισσότερες από για την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία.

Υπέρ της πρότασης μομφής, που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό κόμμα, ψήφισαν 180 βουλευτές, 169 ψήφισαν κατά, ενώ ένας βουλευτής τήρησε αποχή.

Ο Π. Σάντσεθ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τη Δευτέρα και η νέα κυβέρνηση να διοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα.


Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας υπήρξε θεμελιώδης παράγοντας στην προσπάθεια ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Πέδρο Σάντσεθ γράφει η εφημερίδα Λα Βανγκουάρδια. 

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας μια πρόταση μομφής θριαμβεύει. Η συζήτηση αυτών των ημερών οδήγησε τον σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ στην πρωθυπουργία. 

Αλλά αυτός που άνοιξε το δρόμο ήταν ο Πάμπλο Ιγκλέσιας πριν μία εβδομάδα, μετά την απόφαση για την καταδίκη δεκάδων στελεχών του Λαϊκού κόμματος για διαφθορά: «Η σημερινή πρόταση θα πρέπει να απαντηθεί με μια πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης. Είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε τον Πέδρο Σάντσεθ εάν την υποβάλει.

Ως «μία καλή ημέρα για τους λαούς της Ευρώπης» χαρακτηρίζει τη σημερινή ο υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, αναφορικά με την αποπομπή του Μαριάνο Ραχόι από τη θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας μετά την πρόταση μομφής από το κόμμα των Σοσιαλιστών.

Ο ίδιος κάνοντας λόγο για έναν «πρωθυπουργό κι ένα κόμμα βουτηγμένο μέχρι το λαιμό στη διαφθορά, όπως επιβεβαίωσαν και τυπικά πριν λίγες ημέρες τα ισπανικά δικαστήρια».

Την πλήρη του εμπιστοσύνη στην νέα ισπανική κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μέσω του εκπροσώπου της Κομισιόν.

«Έστειλε (στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ) συγχαρητήρια επιστολή στην οποία εκφράζει την εμπιστοσύνη του ότι η ισπανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συμβάλλει με εποικοδομητικό τρόπο σε μία ισχυρότερη, περισσότερο ενωμένη και δικαιότερη ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς