Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Δύο νέα εργατικά ατυχήματα συγκλονίζουν την Πάτρα



Εκπρόσωποι συνδικαλιστικών σωματείων ισχυρίζονται ότι σε αρκετούς εργασιακούς χώρους δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, καλώντας το Υπουργείο Εργασίας, να επανδρώσει με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό την επιθεώρηση εργασίας, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά εργατικά ατυχήματα.
 
Τρία εργατικά ατύχημα μέτρα η πόλη της Πάτρας μέσα σε διάστημα 10 ημερών. Το πρώτο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε στα μέσα Ιουνίου, όταν ένας 56 χρονος υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ έφυγε από το σπίτι του για να πάει στην δουλειά του και δεν γύρισε πότε πίσω στην σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά. Βρήκε τραγικό θάνατο εκτελώντας εργασίες σε σουπερμάρκετ στην Εθνική Οδό Πατρών– Αθηνών, πέφτοντας από ύψος 3,5 μέτρων, ενώ καθάριζε την οροφή δωματίων συντήρησης εμπορευμάτων, όταν υποχώρησε η οροφή.Ο άνδρας εντοπίστηκε από συνάδελφό του μετά από ώρα. Ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο, που τον μετέφερε στο νοσοκομείο, όμως οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στην ζωή και εξέπνευσε. 
 
Η αστυνομία συνέλαβε τον υπεύθυνο βάρδιας της επιχείρησης, με το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας  να κάνει λόγο για έναν ακόμα εργάτη «νεκρό στο βωμό του κέρδους» καταγγέλλοντας παράλληλα την επιχείρηση ότι «ενώ ο συνάδελφος ήταν νεκρός μέσα στο χώρο εργασίας του, για δύο περίπου ώρες η επιχείρηση δεν σταμάτησε την λειτουργία της στο όνομα του κέρδους».
 
Λίγες ημέρες αργότερα είχαμε ένα ακόμα σοβαρό εργατικό ατύχημα, αυτή την φορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου την ώρα, που ένας υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας του νοσηλευτικού ιδρύματος προσπαθούσε να τοποθετήσει μια φιάλη οξυγόνου σε ένα από τα τμήματά του, προκλήθηκε έκρηξη, με αποτέλεσμα να σκάσει στα χέρια του. Ο τραυματίας νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο του Ρίου, όπου και πήρε εξιτήριο λίγες ημέρες μετά και πλέον χρειάζεται να υποβληθεί σε πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας».
 
Το τρίτο εργατικό ατύχημα έλαβε χώρα σε γνωστό πολυκατάστημα στην Αχαϊκή Πρωτεύουσα. Μία πόρτα που χρησιμοποιεί το προσωπικό του πολυκαταστήματος στάθηκε μοιραία για τον εργαζόμενο, που το πρωί του Σαββάτου είχε ατύχημα, και σύμφωνα με πληροφορίες, ακρωτηριάστηκε το δάχτυλό του. Συνδικαλιστές, που βρέθηκαν στον χώρο για να δουν τι ακριβώς είχε συμβεί με τον τραυματισμό του εργαζόμενου, τόνισαν ότι η πόρτα δεν διέθετε τον απαραίτητο μηχανισμό, που θα έπρεπε με αποτέλεσμα να κλείνει απότομα. 
 
Εκπρόσωποι συνδικαλιστικών σωματείων ισχυρίζονται ότι σε αρκετούς εργασιακούς χώρους δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, καλώντας το Υπουργείο Εργασίας, να επανδρώσει με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό την επιθεώρηση εργασίας, με  μοναδικό στόχο την εντατικοποίηση των ελέγχων, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά ατυχήματα σε χώρους εργασίας.
 
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόσφατα είχαμε την αποζημίωση των 525.000 ευρώ, που εκδίκασε το δικαστήριο της Πάτρας υπέρ της οικογένειας του άτυχου 25 χρονου Δημήτρη Κατσαντώνη, ο οποίος στις αρχές Μαρτίου του 2016 είχε χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών που εκτελούσε σε σκαλωσιά, σε ακίνητο επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου στην Αγυιά, όταν ο τοίχος του κτιρίου έπεσε με αποτέλεσμα να τον καταπλακώσει. Δύο χρόνια μετά, ο εργολάβος και η κατασκευάστρια εταιρεία κάθισαν στο εδώλιο, με την οικογένειά του, να δήλωσε στο δικαστήριο ότι τα μέτρα προστασίας, που είχαν ληφθεί από την  κατασκευαστική εταιρεία, ήταν ελλιπή. Τελικά η έδρα του δικαστηρίου δικαίωσε ηθικά τους συγγενείς του 25 χρονου Δημήτρη, που έχασε κόπηκε τόσο νωρίς το νήμα της ζωής του στο εργατικό δυστύχημα του 2016.
 
Πηγή: stokokkino.gr Πάτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς