Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Σε διαβούλευση το ν/σ για τους εργαζόμενους από το υπ. Εργασίας

Σαράντα δύο σελίδες είναι το Σ/Ν της Υπ. Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, που εμπεριέχει 51 άρθρα, για την ρύθμιση των εργατικών δικαιωμάτων τα οποία έχουν κατασταλεί για χάρη των μνημονίων από το έτος 2012, που ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.


Πρόβλεψη για την καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας


Σειρά διατάξεων για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και την πληρέστερη προστασία των δικαιωμάτων τους περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση.

Με το σχέδιο νόμου εισάγονται ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και τίθενται για πρώτη φορά κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών. Επίσης, επιλύονται ασφαλιστικά ζητήματα σε όφελος των ασφαλισμένων και γίνεται μία ολοκληρωμένη παρέμβαση υπέρ των ασυνόδευτων στη χώρα μας ανηλίκων- υπηκόων τρίτων χωρών.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, το νομοσχέδιο διαμορφώνει μία νέα αρχιτεκτονική στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία, με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους εργασίας, με τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στον εργοδότη και αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τριών μηνών. Το πρόστιμο προσαυξάνεται σε περιπτώσεις υποτροπής.

Διαβάστε αναλυτικά το σχέδιο νόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς