Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Έρχονται 3,5 δισ. φοροελαφρύνσεις και αύξηση κοινωνικών δαπανών

 

Κατατίθενται την Παρασκευή στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο και το Μεσοπρόθεσμο. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο πήχης για τη φετινή ανάπτυξη τίθεται στο 2% και από το 2019 και μετά “ανεβαίνει” στο 2,4%!

Φοροελαφρύνσεις και αύξηση κοινωνικών δαπανών που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2022 περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση την ερχόμενη Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης περιέγραψε τις στοχεύσεις της κυβέρνησης για το πώς θα διανείμει το πλεόνασμα αυτό, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως το 2019 θα δοθούν μόνο φορολογικές ελαφρύνσεις. Από εκεί και πέρα, το 2020 οι φορολογικές αυτές ελαφρύνσεις θα καλύψουν το 75% του υπερπλεονάσματος και το 25% θα δοθεί σε κοινωνικές παροχές, ενώ από το 2021 η αναλογία αυτή θα κινηθεί στο 50% - 50%.

Για να γίνει κατανοητό το παραπάνω, θα πρέπει να εξηγήσουμε το εξής: Όπως είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στον ΣΕΤΕ, «στο Μεσοπρόθεσμο που θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες στη Βουλή, για το 2019 προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ, για το 2020 κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ δημοσιονομικός χώρος, περιθώριο».

Επίτευξη του 3,5% με όλο και λιγότερη λιτότητα

Με βάση όλα τα παραπάνω, η υπέρβαση του 2019 θα είναι 700 εκατ., οπότε το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί ολόκληρο σε φοροελαφρύνσεις. Η υπέρβαση του 2020 θα είναι 1,3 δισ., που σημαίνει ότι περιλαμβάνει 700 εκατ. από τις μόνιμες φοροελαφρύνσεις του 2019. Επομένως απομένουν 600 εκατ. ευρώ. Από αυτά θα υπάρξουν 600 Χ 0,75 = 450 εκατ. νέες φοροελαφρύνσεις το 2020 και 600 Χ 0,25 = 150 εκατ., τα οποία θα κατευθυνθούν σε κοινωνικές δαπάνες.

Από εκεί και πέρα, η υπέρβαση του 2021, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι σωρευτικά κοντά στα 2,1 δισ., που σημαίνει ότι εκείνη τη χρονιά θα υπάρξουν περίπου 400 εκατ. νέες φοροελαφρύνσεις και επιπλέον 400 εκατ. που θα κατευθυνθούν σε κοινωνικές δαπάνες, ενώ θα ισχύουν και τα μόνιμα «θετικά μέτρα» της διετίας 2019 - 2020.

Με αντίστοιχο τρόπο το 2022 θα προκύψουν περίπου 700 εκατ. νέες φοροελαφρύνσεις το 2022 και επιπλέον περίπου 700 εκατ. που θα κατευθυνθούν σε κοινωνικές δαπάνες, ενώ θα είναι σε μόνιμη ισχύ και η «δράση» των προηγουμένων. Ως εκ τούτου προκύπτει ο συνολικός δημοσιονομικός χώρος των 3,5 δισ. ευρώ από το 2019-2022, ο οποίος προορίζεται τόσο για φοροελαφρύνσεις όσο και για αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Εν ολίγοις, βάσει των όσων προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο, κάθε χρονιά μέχρι και το 2022 θα επιτυγχάνονται οι στόχοι για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα με ολοένα και λιγότερη λιτότητα, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται χρησιμοποιείται για ελαφρύνσεις κοινωνικών στρωμάτων.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο πήχης για τη φετινή ανάπτυξη τίθεται στο 2% και από το 2019 και μετά “ανεβαίνει” στο 2,4%.

Σταθερός ή μειωμένος ο ΕΝΦΙΑ για το 85% των πολιτών

Την ίδια ώρα μειωμένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ για το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ για τη συντριπτική πλειονότητα, και συγκεκριμένα το 67% των ιδιοκτητών, θα παραμείνει ο ίδιος, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το οποίο θα κατατεθεί και αυτό την προσεχή Παρασκευή.

Παράλληλα τους ενημέρωσε ότι αύξηση θα δει το 15% των υπόχρεων στην καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, ποσοστό στο οποίο περιλαμβάνονται και λαϊκές γειτονιές, στις οποίες όμως η επιβάρυνση θα είναι έως 20 ευρώ τον χρόνο. Στο 15% των υπόχρεων των οποίων θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται και ιδιοκτήτες της Μυκόνου και της Σαντορίνης, όπως είπε ο υπουργός.
Αναφορικά με τις συντάξεις και τα ερωτήματα των βουλευτών, αν υπάρχει η δυνατότητα να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς ώστε να μην περικοπούν από το 2019, ο υπουργός φέρεται να ανέφερε ότι «δεν είναι της ώρας».

Δεκαετής επιμήκυνση για χρέος

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση πιστοληπτικής γραμμής στήριξης και το θέμα τώρα πια είναι η ρύθμιση του χρέους και η μεταμνημονιακή επιτροπεία. Όσον αφορά τη ρύθμιση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι στο πλαίσιο της ρύθμισης επιδιώκεται δεκαετής επιμήκυνση χωρίς αιρεσιμότητα, ενώ οι Γερμανοί φέρεται να επιδιώκουν εξαετή επιμήκυνση των δανείων του EFSF, τα οποία φτάνουν τα 131 δισ. ευρώ.

"Ορθάνοιχτο" παράθυρο για αύξηση του κατώτατου μισθού

Επιπρόσθετα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ότι κατά τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου δεν θα υπάρχει δέσμευση για τον κατώτατο μισθό αφήνοντας ορθάνοικτο το ενδεχόμενο αυξήσεων.

Εν τω μεταξύ η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου φέρεται να ανακοίνωσε στους βουλευτές ότι στο πολυνομοσχέδιο (κατατίθεται και αυτό την Παρασκευή) θα περιλαμβάνεται μία νέα ρύθμιση, η καθιέρωση του στεγαστικού επιδόματος. Το συγκεκριμένο επίδομα θα αφορά 1.350.000 άτομα και το κόστος του ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ συνολικά.
Η υπουργός είπε ότι το επίδομα θα δοθεί σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 24.000 ευρώ και θα κυμαίνεται από 70 ευρώ για ένα άτομο μέχρι και 210 ευρώ για οικογένεια, προσθέτοντας ότι στο πολυνομοσχέδιο θα προβλέπεται η εγγραφή στον ΟΑΕΔ όλων των δικαιούχων του επιδόματος αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς