Η άσκηση της Παιδιατρικής σε επίπεδο δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας φέρνει τον παιδίατρο κοντά σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Παιδιά ασφαλισμένα, ανασφάλιστα, παιδιά φτωχά, ευκατάστατα, παιδιά ελληνικής καταγωγής, αλλοδαπά...
Πάνω απ' όλα, όμως, βλέπουμε παιδάκια και πραγματικά είναι όλα όμοια. Δεν έχει προλάβει κανένας να ενσταλάξει στις ψυχές τους θεωρίες διαφορετικότητας, θεωρίες μίσους... Κλαίνε με τον ίδιο τρόπο, χαμογελούν με τον ίδιο τρόπο, σε εμπιστεύονται όταν νιώσουν ότι δεν τους κοιτάζεις αφ’ υψηλού, αλλά γίνεσαι ένα με αυτά.
Απέναντί μας έχουμε μόνο παιδιά με ένα κοινό χαρακτηριστικό, τον ΑΜΚΑ, κάτι που είναι αρκετό για να έχουν την ίδια αντιμετώπιση από εμάς στις δημόσιες δομές Υγείας. Αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η αιχμή του δόρατος της πολιτικής της Αριστεράς είναι η υγειονομική αντιμετώπιση, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, κάθε ανθρώπου που κινείται και ανασαίνει στην ελληνική επικράτεια. Πραγματικά, κάθε άνθρωπος στη χώρα μας ανασαίνει πλέον βαθιά και ήρεμα από υγειονομικής άποψης.
Στις πρωτοβάθμιες δομές, εμείς οι παιδίατροι αποτελούμε την πρώτη ομάδα υποδοχής των αυριανών ενηλίκων. Υποδεχόμαστε τους μικρούς ασθενείς, καθοδηγούμε τον γονιό, εμβολιάζουμε τον παιδικό πληθυσμό εντελώς δωρεάν. Ελέγχουμε, φυσικά, την εμβολιαστική κάλυψη, μετράμε βάρος, ύψος, περίμετρο κεφαλής, βρίσκουμε τον Δείκτη Μάζας Σώματος και ενημερώνουμε τον συνοδό αλλά και το ίδιο το παιδί, όταν βρίσκεται σε μεγαλύτερη ηλικία, για την κατάστασή του και για τυχόν δίαιτα όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Οι δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας -Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και Κέντρα Υγείας- έχουν τη δυνατότητα εργαστηριακών εξετάσεων που γίνονται δωρεάν, όπως για παράδειγμα ακτινολογικών και μικροβιολογικών, που βοηθούν τον παιδίατρο να έχει την πλέον ολοκληρωμένη εικόνα του μικρού επισκέπτη. Αυτή η καθημερινή επαφή μας κάνει πιο πολύ ευαίσθητους στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, γιατί βλέπουμε ότι η αγάπη του γονιού στο παιδί του είναι χωρίς στερεότυπα. Δεν έχει χρώμα, ούτε θρησκεία, δεν έχει χώρα προέλευσης, δεν έχει ιδεολογία. Έχει μόνο αγάπη και αγωνία για την εξέλιξή του.
Θυμάμαι μια κυρία αλλοδαπή που φέρνει το μωράκι της στο ιατρείο για τα μηνιαία εμβόλια. Έρχεται μαζί με μια γειτόνισσα για να της μεταφράζει αυτά που λέω. Μια μέρα ζήτησα από την κυρία που συνοδεύει τη μητέρα να μη μεταφράσει τίποτε· να μας αφήσει να μιλήσουμε μόνοι μας. Με κοίταγε η μάνα στο στόμα και με συγκίνησε γιατί η αγάπη για το μωρό της την έκανε να καταλάβει τα πάντα!
Βέβαια, ο ιδρυτής της ίδιας της Παιδιατρικής, ο Αβραάμ Τζακόμπι, υπήρξε ένας «αξιοσέβαστος επαναστάτης», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Γερμανοεβραίος που φυλακίστηκε στην Γερμανία του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και στη συνέχεια διέφυγε στην Αγγλία, όπου έμεινε μαζί με τους συντρόφους του, τον Μαρξ και τον Ένγκελς. Τελικά, εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, όπου και ίδρυσε το πρώτο ανεξάρτητο παιδιατρικό τμήμα μέσα σε νοσοκομείο. Σίγουρα η σκιά του πέφτει βαριά πάνω σε καθέναν από εμάς που ασκούμε την Παιδιατρική την οποία εκείνος ξεκίνησε.
Στην Αχαΐα είχαμε την τιμή να έχουμε, πριν από εξήντα χρόνια ακριβώς, τον πρώτο παιδίατρο που εξελέγη βουλευτής με την ΕΔΑ, τον Μάιο του 1958. Ήταν ο υφηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθήνας, ο Γιώργος Σπηλιόπουλος. Διακεκριμένος επιστήμονας με συγγραφικό έργο και έντονη πολιτική δράση. Υπήρξε ένας από τους 25 αριστούχους παιδιάτρους που έβγαλε η πανεπιστημιακή παιδιατρική κλινική της Αθήνας τη δεκαετία 1929-1939. Εκλέχτηκε δύο φορές βουλευτής Αθήνας και δύο φορές βουλευτής Αχαΐας, πάντα με τη σημαία της ΕΔΑ.
Οι παλιοί αριστεροί, λοιπόν, θεωρούσαν καθήκον τους να εξετάσει τα μωρά τους ο Σπηλιόπουλος. Έτσι, σε ηλικία ενός έτους ταξίδεψα από την Πάτρα στην Αθήνα για να με εξετάσει στο ιατρείο του ο σημαντικός αυτός άνθρωπος. Όλα αυτά με κάνουν να επαναλάβω με μεγάλο σεβασμό και πλήρη συνείδηση τον τίτλο του άρθρου, ότι πράγματι η Παιδιατρική έχει αριστερό πρόσημο, κάτι που δεν πρέπει κανείς μας να ξεχνά.
______________
(*) Ο Γρηγόρης Κων. Μαρκέτος είναι παιδίατρος, διευθυντής ΕΣΥ, μέλος συντονιστικού Ο.Μ. Υγειονομικών ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας. Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΥΓΗ στις 3-5-2018.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς