Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Προτάσεις για τον «σωφρονισμό» των φυλακών

Ο σωφρονιστικός υπάλληλος Παν. Χιονίδης στις φυλακές Αγ. Στεφάνου Πάτρας, γνωρίζει άλλωστε καλά ότι οι φυλακές έχουν μετατραπεί σε γκέτο, που θα αλλάξει αν επιχειρηθεί η σύνδεσή τους με την κοινωνία.


Πώς βλέπει μια δημοκρατική μεταρρύθμιση στις ελληνικές φυλακές ο Πατρινός σωφρονιστικός υπάλληλός τους με προϋπηρεσία 20 ετών, Παν. Χιονίδης, εκ Θεσσαλονίκης καταγόμενος
 
Π. Χιονίδης: Προτείνει αλλαγές στις φυλακές.
«Μπροστά στην κινδυνολογία που εξαπολύεται με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ξαφνιάζει ο ψύχραιμος λόγος που ζητά δημοκρατική μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, πολύ περισσότερο όταν προέρχεται από έναν σωφρονιστικό υπάλληλο, με προϋπηρεσία 20 ετών» γράφει ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας Συντακτών Δημήτρης Αγγελίδης αναφερόμενος στον εδώ και πολλά χρόνια κατοικούντα στην Πάτρα Παναγιώτη Χιονίδη, καταγόμενον από την «Νύφη» του Θερμαϊκού, την συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη.

«Ο κλάδος δεν μας έχει συνηθίσει σε παρεμβάσεις με δημοκρατικό πρόσημο», κάτι που εξηγεί ο ίδιος ο Παναγιώτης Χιονίδης, εργαζόμενος  στις φυλακές Αγ. Στεφάνου Πάτρας (παλαιότερα στον Κορυδαλλό και στα Διαβατά), στο κείμενο που κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου στο opengov.

«Ο επαγγελματικός μας κλάδος, δυστυχώς, και για ιστορικούς λόγους ήταν και είναι συντηρητικός, μιας και η Πολιτεία ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε ή δεν ήθελε», γράφει και αναφέρεται στις παλιές ρουσφετολογικές προσλήψεις ή στη μοριοδότηση με κριτήριο τη στρατιωτική θητεία σε ειδικές δυνάμεις. «Αραγε χρειάζονται στο Δημόσιο εργαζόμενοι–εκπαιδευμένοι, για να σκοτώνουν καλύτερα; Αραγε ποιους; Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη στρατοκρατικοποίηση και συνειδησιακά των εργαζομένων», γράφει.

Όχι σε νοσοκομεία αποθήκες ψυχοφαρμάκων

Γνωρίζει άλλωστε καλά ότι οι φυλακές έχουν μετατραπεί σε γκέτο που θα αλλάξει αν επιχειρηθεί η σύνδεσή τους με την κοινωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση, ζητά να ενταχθούν στο ΕΣΥ τα ιατρεία των φυλακών, ώστε να σταματήσει η επικίνδυνη συνήθεια να κάνουν τους νοσηλευτές οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όπως και να σταματήσουν τα νοσοκομεία των φυλακών να λειτουργούν σαν χώροι φύλαξης ή σαν αποθήκες ψυχοφαρμάκων.

Και ζητά αλλαγή στον τρόπο στελέχωσης: κατάργηση μοριοδότησης λόγω θητείας στις ειδικές δυνάμεις και εντοπιότητας για τους σωφρονιστικούς, θεσμοθέτηση προϋπόθεσης πτυχίου νομικής ή διαχείρισης ανθρώπινων πόρων για τους διευθυντές, όπως και να έχουν λόγο στη διεύθυνση κοινωνικοί φορείς. «Για να μη φτάσουμε να λέμε “έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση που όμως το βαθύ κράτος δεν την αφήνει να ελέγξει ούτε το Δημόσιο”», γράφει.

Προτείνει επίσης θεσμοθέτηση επιστημονικών προγραμμάτων επανένταξης σε όλες τις φυλακές (σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, προγράμματα απεξάρτησης, θεατρική ομάδα, παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής, εργαστήριο ανακύκλωσης...). «Αν υπάρξουν φωνές ότι τέτοιες ιδέες κοστίζουν, η απάντηση είναι ότι μόνο η αντικατάσταση προβολέων και λαμπτήρων από φθορισμού σε LED, που λειτουργούν τουλάχιστον 14 ώρες τη μέρα, θα εξοικονομήσει πάγια έξοδα 80%. Η τοποθέτηση ηλιακών θερμοσίφωνων και η αντικατάσταση του πετρελαίου θα φέρει τεράστια οικονομία», γράφει.



Και μία απαραίτητη σημείωση:
 
Ο Παναγιώτης, σωφρονιστικός υπάλληλος των ελληνικών φυλακών μεγάλωσε βλέποντας τούρκικες ταινίες.

Γρήγορα έγινε  ένας από τους φανατικούς του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Από το δεύτερο εξώστη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος έδωσε μάχες υπερασπιζόμενος τον κουλτουριάρικο κινηματογράφο.

Όταν δεν περιπολεί στην φυλακή, ο Παναγιώτης επιστρέφει στον κινηματογράφο. Είναι ο δημιουργός του Διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο.
Φέτος το 8ο Πανόραμα είχε 200 συμμετοχές από 56 χώρες.

Με το ένα πόδι πάντα στον κινηματογράφο, ο Παναγιώτης σπούδασε μηχανολόγος και εργάστηκε στην κλωστοϋφαντουργία. Το 96 μετά από 2 χρόνια στην ανεργία καταλήγει σωφρονιστικός υπάλληλος. Μην τον πεις δεσμοφύλακα, θυμώνει… 
 
«...έχω πουλήσει φίλους κυριολεκτικά για να ασχοληθώ για να φτιάξω το κινηματογραφικό Φεστιβάλ» λέει ο ίδιος που έχει μεράκι με τις ταινίες.

Είναι ένας πραγματικός, φιλοσοφημένος, σωφρονιστικός υπάλληλος. 

Και κάτι ακόμη που το Istologio G. Mosxou θεωρεί αξιοσημείωτο καθώς δείχνει το θάρρος ενός ατόμου που δηλώνει αντιήρωας και συμβατικός, αλλά απέχει παρασάγγας από τη δήλωσή του: Στην προσωπική του σελίδα στο fb (https://www.facebook.com/PanagiotisXionidis)
υποσημειώνει στην κορυφή της σελίδας το μότο: «ΤΖΙΑΝΙ ΑΝΙΕΛΙ (από τους πατριάρχες του καπιταλισμού): «Υπάρχει ένα είδος της Αριστεράς, που μας είναι πολύ πιο χρήσιμο από τη Δεξιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς