Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Ο Σταμάτης Βαρδαρός (γ.γ. υπ. Υγείας) για τις ΤΟΜΥ:

Βαρδαρός
Ο αναπλ. γ.γ. του υπουργείου Υγείας γνωστοποιεί ότι “ήδη έχουνε προκηρυχθεί θέσεις ιατρικού προσωπικού στα άγονα και πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία της Δωδεκανήσου” ενώ το επόμενο διάστημα θα “ανοίξουν” ακόμη 500 μόνιμες θέσεις, οι οποίες θα παρέχουν κίνητρα για τους νέους γιατρούς.

Υπερβολικές οι αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων. Η παρέμβαση ενισχύει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας


Το μήνυμα πως με τον νόμο 4486 του 2017 “τα νοσοκομεία της χώρας μας πρέπει με κάποιο τρόπο να αποσυμφορηθούν” και αυτό θα επιτευχθεί “κρατώντας τα ελαφριά περιστατικά σε δομές πρωτοβάθμιας” και όχι “κλείνοντας τις πόρτες και βάζοντας εμπόδια” στέλνει μέσω του Alpha 96,5  ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός.

Οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι ασφαλισμένοι θα παραπέμπονται για εξετάσεις στις δημόσιες δομές Υγείας και περιλαμβάνονται στις εκδοθείσες υπουργικές αποφάσεις, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ με τον πρώτο να κάνει λόγο για αιφνιδιασμό και τη δεύτερη να εκτιμά πως η δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε ειδικούς γιατρούς θα καταστεί δύσκολη έως και αδύνατη. 

Ωστόσο, ο κ. Βαρδαρός εξηγεί πως  ένα έκτακτο περιστατικό “πάλι θα πάει στο νοσοκομείο, όπως πήγαινε σήμερα. Δεν θα ψάχνει τον οικογενειακό του γιατρό μέσα στη νύχτα” και συμπληρώνει πως “υπάρχει μία υπερβολή στις αντιδράσεις των ιατρικών συλλόγων, διότι η παρέμβαση αυτή κρύβει και έναν χαρακτήρα που ενισχύει το δημόσιο σύστημα και αυτό, ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, δεν το βλέπει με πολύ θετικό μάτι”.

Ειδικότερα, “μέχρι σήμερα ένας πολίτης νόμιζε ότι χρειαζόταν ή όντως χρειαζόταν να κάνει χρήση υπηρεσιών υγείας, πήγαινε και κατανάλωνε βάσει αυτών που άκουγε, ή την υπηρεσία που νόμιζε ότι χρειαζόταν. Αυτό πάμε να αλλάξουμε και να βάλουμε τον οικογενειακό γιατρό και την ομάδα υγείας να κατευθύνει λίγο τον πολίτη με μεγαλύτερη ασφάλεια στο σύστημα Υγείας. Δεν πάμε να δυσκολέψουμε την πρόσβαση. Είναι παρέμβαση που διευρύνει τις δυνατότητες του δημοσίου συστήματος Υγείας”, εξηγεί ο αναπλ. γ.γ. του υπουργείου Υγείας.

Πλέον, από 1/1/2019, οπότε θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα παραπομπών, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να ορίζει επίσκεψη σε οικογενειακό γιατρό “μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος εγγραφής μέσα από τη σελίδα των ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ” όπως επίσης “και δια ζώσης μπορεί να γίνεται η εγγραφή, όπου υπάρχουν γιατροί τέτοιας ειδικότητας στις δομές πρωτοβάθμιας” στις Τοπικές Μονάδες Υγείας ή στα Κέντρα Υγείας, γνωστοποιεί ο κ. Βαρδαρός. Ακολούθως διευκρινίζει πως τα παραπεμπτικά θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: 1) διάρκειας 10 ημερών, 2) διάρκειας 60 ημερών και 3) διάρκειας 12 μηνών για τα χρόνια νοσήματα.

Παράλληλα, όταν ο οικογενειακός γιατρός παραπέμψει τον ασθενή στην απαραίτητη ειδικότητα και “εάν το Κέντρο Υγείας δεν έχει την ειδικότητα και εάν δεν υπάρχει συμβεβλημένος γιατρός στην περιοχή, προφανώς τα νοσοκομεία είναι η επόμενη λύση”, δηλώνει ο αναπλ. γ.γ. του υπουργείου Υγείας.

Βέβαια, ο ίδιος ισχυρίζεται πως στα περισσότερα περιφερειακά ιατρεία υπάρχουν οι περισσότερες ειδικότητες και υπενθυμίζει πως στην Αθήνα και στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης ήδη λειτουργούν οι πρώτες 24ωρες δομές πρωτοβάθμιας Υγείας και “θα ακολουθήσει κι η Τούμπα και άλλες τρεις-τέσσερις δομές στη Θεσσαλονίκη θα μπουν σε 24ωρη λειτουργία, άρα ο πολίτης για τα έκτακτα και επείγοντα θα μπορεί να προσέρχεται” με τις οποίες “θεωρούμε ότι θα φιλτράρουμε κάπως τις ροές των επειγόντων προς τα νοσοκομεία”.

Μάλιστα η πρόσβαση στον οικογενειακό γιατρό θα εξοικονομήσει χρόνο στον ασφαλισμένο, δεδομένου ότι “τα ραντεβού στα Κέντρα Υγείας, όταν πηγαίνουν οι πολίτες μέσω του οικογενειακού γιατρού, θα υπάρχουν κάποια ραντεβού που θα δεσμεύονται μόνο για τους οικογενειακούς γιατρούς”, εκτιμά ο ίδιος.

Εξάλλου, ο αναπλ. γ.γ. του υπουργείου Υγείας γνωστοποιεί ότι “ήδη έχουνε προκηρυχθεί θέσεις ιατρικού προσωπικού στα άγονα και πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία της Δωδεκανήσου” ενώ το επόμενο διάστημα θα “ανοίξουν” ακόμη 500 μόνιμες θέσεις, οι οποίες θα παρέχουν κίνητρα για τους νέους γιατρούς, όπως “το επίδομα αγόνου, επιδότηση ενοικίου και η διπλή προϋπηρεσία και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε οι θέσεις αυτές να είναι σε υψηλότερες βαθμίδες, δηλαδή επιμελητή Α και διευθυντή” με αποτέλεσμα ο μισθός να φτάνει εκείνων οι οποίοι υπηρετούν στις ΤΟΜΥ.

Τέλος, με μία τρίτη υπουργική απόφαση η οποία εκδόθηκε “αυξάνουμε τη διάρκεια του προγραμματισμένου ραντεβού. Πάει στα 15 λεπτά και αυξάνει στα 45 λεπτά για άλλες ειδικότητες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο”, καταλήγει ο κ. Βαρδαρός.

Πηγή: alpha965.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς