Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Μεγάλη πρόκληση η σχεδιαζόμενη εξόρυξη υδρογονανθράκων


Για την προοπτική εξορύξεων υδρογονανθράκων στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, το Ιόνιο, την Αιτωλοακαρνανία κι άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας μετά και την κύρωση, την περασμένη εβδομάδα, στη Βουλή 4 συμβάσεων για έρευνες σε τρεις χερσαίες εκτάσεις κι ένα θαλάσσιο οικόπεδο, μίλησαν «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης και Γιώργος Παπαθεοδώρου. 


Και οι δύο απάντησαν στα ερωτήματα που αφορούν τον προβληματισμό που υπάρχει για πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξόρυξη επισημαίνοντας ότι η σχετική νομοθεσία της Ε.Ε. είναι η αυστηρότερη στον κόσμο.
Από την πλευρά του ο κ. Ζεληλίδης επισήμανε ότι το γεγονός ότι η κύρωση των συμβάσεων έγινε με αυξημένη πλειοψηφία (οι Οικολόγοι Πράσινοι διαχώρισαν τη θέση τους) δείχνει ότι ίσως όλοι πλέον πιστέψει ότι  πρέπει να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. «Υπάρχουν κάποιες αντιστάσεις που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό. Θεωρώ ότι μέσα από την ενημέρωση που μπορεί να γίνει θα καμφθούν αυτές οι αντιδράσεις.  Οι κανόνες που εφαρμόζονται είναι οι αυστηρότεροι στον κόσμο. Η παραπληροφόρηση είναι το χειρότερο πράγμα στη ζωή μας. Όταν έρχεται μια λάθος πληροφορία, αυτό μπορεί να γίνει σημαία», επισήμανε ο καθηγητής Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογία και Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Παράλληλα αναφορικά με τους φόβους που υπάρχουν για πιθανή ενεργοποίηση σεισμικών ρηγμάτων από τις έρευνες στη Δυτική Ελλάδα ο κ. Ζεληλίδης υποστήριξε ότι ποτέ καμία εταιρία στον κόσμο δεν πάει να στήσει γεωτρύπανο πάνω σε μια περιοχή που έχει ενεργά ρήγματα. «Κι αυτό γιατί όλες οι «αποθήκες» που πιθανά είχαν αποθέματα, εάν υπάρχει ενεργό ρήγμα, οι υδρογονάνθρακες έχουν φύγει. Μιλάμε λοιπόν για δομές που δημιουργήθηκαν παλιά και σήμερα είναι ανενεργές. Επειδή έχουν γραφτεί διάφορα για σεισμού στο Τέξας από τις εξορύξεις, βεβαίως αυτά συμβαίνουν.

Αλλά εκεί μιλάμε για μη συμβατικά κοιτάσματα, δηλαδή σε αυτά που είναι μέσα σε κόκκους άμμου, πυλού και αργίλου, δεν μπορούν να βγουν. Κάνουν γεωτρήσεις, ρίχνουν χημικά, βάζουν εκρηκτικά για να σπάσουν τους κόκκους. Εδώ μιλάμε για ανθρακικά πετρώματα που είναι σκληρά, που είναι ανθεκτικά και δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Το δήλωσε και ο υπουργός ο κ. Σταθάκης  στη Βουλή δεν μιλάμε για τέτοιες διαδικασίες γιατί έχουμε διαφορετικού τύπου κοιτάσματα. Εγώ αυτό που είχα ζητήσει από τον Υπουργό ήταν να προσπαθήσουν να εναρμονίσουν τις νομοθεσίες και των μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκείνη της Ε.Ε. για τον περιβάλλοντα χώρο της Μεσογείου. Αυτό δεν το έχουμε καταφέρει ακόμα», πρόσθεσε ο καθηγητής του ΑΕΙ Πατρών.

Όσον αφορά τώρα στο τι σημαίνουν τα κοιτάσματα αυτά, τόσο για τη Δυτική Ελλάδα όσο και την χώρα συνολικότερα, από καθαρά οικονομικής άποψης ο κ. Ζεληλίδης επισήμανε ότι τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στο 5% επί των εσόδων που θα πηγαίνει στην Περιφέρεια.

«Όταν μιλάμε για μια περιοχή όπως ο δυτικός Πατραϊκός και για μια ποσότητα 200εκ. βαρέλια σε βάθος 20ετίας, αυτό πράγματι για τον περιφερειακό φόρο είναι 20εκ.. Όμως μόνο από αυτό το κοίτασμα τα προσδοκώμενα έσοδα για το κράτος από την φορολόγηση είναι 400εκ.. Με αυτή την γεώτρηση αναπτύσσεται μια νέα Καβάλα στην περιοχή μας, δηλαδή περί τις 1.000 θέσεις εργασίας, συν άλλες 5.000 θέσεις περιφερειακά με καταστήματα, εστιατόρια κ.α..  Και δεν μιλάμε μόνο για μια περιοχή. Ο Πατραϊκός δεν ήταν αρχικά το μεγάλο χαρτί. Έχουμε τον Κυπαρισσιακό, το Κατάκολο, την Πρέβεζα, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα κ.α. Η εκτίμησή μου είναι ότι σε μια 10ετία θα υπάρχουν 20 περιοχές που θα έχουν αναπτυχθεί με διαφορετική δυναμική η κάθε μια. Φανταστείτε το 20 επί 40εκ., μόνο από την φορολόγηση μιλάμε για 8δις μόνο τα οφέλη από την φορολογία και μετά προσθέτουμε θέσεις εργασίας, ανάπτυξης κ.α.», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ζεληλίδης .

Το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει ξένες εταιρείες για τα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας είναι μεγάλο και σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει η πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό Κόλπο αναμένεται να γίνει στα τέλη του 2018 ή το αργότερο στις αρχές του 2019. Οι ειδικοί λοιπόν  εκτιμούν ότι εάν αυτή η πρώτη γεώτρηση αποδειχθεί επιτυχημένη τότε θ’ ανοίξουν οι προοπτικές, καθώς οι μεγάλοι κολοσσοί του χώρου περιμένουν αυτά τα πρώτα αποτελέσματα για να έρθουν στην περιοχή. Αξίζει δεν θα σημειωθεί ότι στις 6 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για τα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά της Πρέβεζας και νότια της Κρήτης.
«Μιλάμε για εταιρείες που έρχονται να επενδύσουν με ρίσκο εάν βρουν κάτι ή όχι. Υπάρχει η νομοθεσία. Να δημιουργηθούν οι επιτροπές, να παρακολουθούν και να εποπτεύουν τα έργα για να μην έχουμε καμία λάθος κίνηση. Αντιλαμβάνεστε πόσο άγνωστα είναι αυτά τα νερά και οι περισσότεροι στηρίζονται στις δικές μας μετρήσεις και στα μοντέλα που έχουμε δημοσιεύσει. Προσπαθούμε να «διαφημίσουμε» το προϊόν  στις εταιρείες ανά τον κόσμο για να έχουμε ενδιαφερόμενους στην πορεία», πρόσθεσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Γ. Παπαθεωδόρου: “Δεν θα δημιουργήσουμε ένα μονόδρομο προς την εκμετάλλευση του πετρελαίου και θα εγκαταλείψουμε τις άλλες μορφές ενέργειας”

“Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη μετά από δεκαετίες. Φαίνεται να προσεγγίζουμε τον στόχο, που είναι να πιστοποιήσουμε με πολύ σοβαρό επιστημονικό τρόπο, κατά πόσον έχουμε και πόσα είναι τα αποθέματα  των υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα” δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας “Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7” ο καθηγητής του τμήματος Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Πατρών ,Γιώργος Παπαθεοδώρου, ως ένα πρώτο σχόλιο για την επικύρωση των συμβάσεων για τις έρευνες των υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα από την Βουλή.
 

“Αναμφίβολα η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό και οικολογικό κάλλος, είναι ένα θέμα, που είναι προκλητικό από μόνο του. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί” επισήμανε ο κ. Παπαθεοδώρου, φέρνοντας στη συνέχεια ως παράδειγμα την Νορβηγία, όπου είναι η πρώτη δύναμη του θαλάσσιου  περιβάλλοντος, όσον αφορά τους ιχθυοπληθυσμός και είναι η δεύτερη δύναμη, όσον αφορά την εξαγωγή και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, μετά την Σαουδική Αραβία, κάτι το οποίο συμβαίνει τα τελευταία 40 χρόνια και έχει αποδώσει καρπούς, και στα δυο αντικείμενα. “Το μοντέλο της Νορβηγίας οδήγησε στην δημιουργία μιας κρατικής εταιρείας, που εκμεταλλεύεται και τα πετρέλαια,  η οποία έχει αναπτύξει παράλληλες δραστηριότητες, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, εξελίσσοντας πολύ έξυπνες τεχνικές για αυτό τον σκοπό, συνεπώς αναπτύσσοντας και το ερευνητικό κομμάτι της χώρας”.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών υπογραμμίζει ότι αυτό το μοντέλο θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και στην Δυτική Ελλάδα, “όπου η θαλάσσια περιοχή του δυτικού πατραϊκού κόλπου (π. χ. ο κόλπος των Αχινάδων), περιοχή μεταξύ Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, αυτή η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, όπου ετοιμάζεται να γίνει η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, έχει πολύ ενδιαφέροντα οικοσυστήματα, τα οποία προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει από τώρα και συστηματικά, να οργανώσουμε πολύ σοβαρές περιβαλλοντικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή, για να ξέρουμε την υφιστάμενη κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ένα πάρα πολύ σκληρό πλαίσιο παρακολούθησης όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων, κατά την διάρκεια και των διερευνητικών εργασιών και αυτών της εκμετάλλευσης”.

Και μπορεί να είναι αρκετές φωνές, όσων κάνουν λόγο για ένα “ρυπογόνο μοντέλο ανάπτυξης”, όμως τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και οι επιστήμονες, διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, που προστατεύουν το θαλάσσιο περιβάλλον, οι οποίες θα εφαρμοστούν και στην περίπτωση της Ελλάδας. Επιπροσθέτως, υπάρχουν ινστιτούτα, οργανισμοί, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, που θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, από οποιαδήποτε πιθανή απειλή. Μάλιστα τα Χριστούγεννα του 2015 εκπονήθηκε μια έρευνα από το τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια, όταν βρισκόταν στην περιοχή το Νορβηγικό καράβι, που έκανε τις σεισμικές έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο.  Με το δικό τους σκάφος και τα συστήματα, παρακολούθησαν το επίπεδο θορύβου, που δημιουργούν οι σεισμικές αυτές έρευνες  στο ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον. Η συστηματική παρακολούθηση διήρκεσε 2 μήνες, “εφαρμόστηκαν όλα τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα, κατά την διάρκεια των σεισμικών αυτών ερευνών, κανένα ατύχημα κητοειδούς δεν διαπιστώθηκε στο επόμενο διάστημα. Συνεπώς να ένα παράδειγμα, που μπορούμε να εφαρμόσουμε και να μην έχουμε προβλήματα περιβαλλοντικά” υπογράμμισε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Πόσο όμως αυτές οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες θα μπορούσαν μελλοντικά να επηρεάσουν τον τουρισμό της Δυτικής Ελλάδας; “Δεν μπορώ να σας απαντήσω, γιατι είναι αισθητικό το θέμα. Μπορεί κάποιος να ενοχλείται και κάποιος άλλος όχι. Εμένα με ενοχλεί και η τουριστική βιομηχανία στον Λαγανά της Ζακύνθου, αλλά δεν με έχει ρωτήσει κανένας προσωπικά, εάν ενοχλούμε αισθητικά” τόνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο η Ελλάδα επιμένει στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων όταν άλλες προηγμένες κοινωνίες προχωρούν σε άλλες καθαρές μορφές ενέργειας, ανέφερε ότι “δεν σημαίνει ότι όταν πηγαίνεις προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, και δεν υπάρχει μόνο το πετρέλαιο, όπως ξέρετε, πιθανώς να υπάρχουν και κοιτάσματα αερίου, που είναι πιο καθαρή πηγή ενέργειας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναπτυσσόμαστε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μονόδρομο προς την εκμετάλλευση του πετρελαίου και να εγκαταλείψουμε τις άλλες μορφές ενέργειας. Θα πρέπει να συμβαδίζουμε και ανάλογα με την τεχνολογική εξέλιξη και τις ανάγκες της χώρας, να κάνουμε μια σωστή μίξη αυτών των πηγών ενέργειας” σημείωσε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Το τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο αποτελεί έναν στρατηγικό πόλο στην περιοχή για τους υδρογονάνθρακες, κατά το παρελθόν έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο, την Περιφέρεια και με τα Ελληνικά Πετρέλαια, χωρίς να αποκλείεται ότι και στο μέλλον, να τους ζητηθεί εκ νέου η συνδρομή τους για τις έρευνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς