Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Βίτσας: «Μαζί με τον Γ. Μουζάλα στο συμβούλιο υπ. στις Βρυξέλλες»

Ο Δημήτρης Βίτσας, υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην πολιτική του υπουργείου, γιατί είναι πολιτική της κυβέρνησης» και προανήγγειλε τις δύο πρώτες ενέργειές του στο καινούριο πόστο του.


Έντονο ήταν το κλίμα συγκίνησης κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τον απελθόντα υπουργό Γιάννη Μουζάλα να δηλώνει ότι ο διάδοχός του είναι «η ιστορική συνέχεια της αντιμετώπισης του προσφυγικού» και τον νέο υπουργό να επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση και η χώρα χρειάζεται ανθρώπους σαν τον Γιάννη Μουζάλα να τους αξιοποιεί».

Εμφανώς καταβεβλημένος και έντονα συγκινημένος, ο Γιάννης Μουζάλας πήρε τον λόγο εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων από τους συνεργάτες του. Μιλώντας για τα δυόμιση χρόνια της θητείας του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σε αυτή την περίοδο μάς συνέβη Ιστορία» και ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «οι οποίοι, ενώ έτρεχε η Ιστορία, με έβαλαν μέσα. Προσπάθησα πολύ να ανταποκριθώ, μόνη μου φιλοδοξία ήταν να είμαι χρήσιμος».

Ο κ. Μουζάλας παρατήρησε: «Εφαρμόσαμε έναν κανόνα που βοήθησε πάρα πολύ και είναι το κλειδί για το μέλλον, την προσπάθεια να έχουμε ισορροπίες δικαιωμάτων». Υπενθύμισε, δε, ότι με την κυβερνητική πολιτική η Ελλάδα έγινε η μόνη χώρα της ΕΕ «που αντιμετώπισε τέτοιο πρόβλημα χωρίς να ανέβουν οι ακροδεξιές και ρατσιστικές δυνάμεις, αλλά αντίθετα υπήρξε πολύ μεγάλη και ενεργή συμπαράσταση από το λαό».

Επίσης, άφησε αιχμές για «την έλλειψη πίστης των ακραιφνών Ελλήνων των υπερπατριωτών, των εθνικοφρόνων. Πόσο λίγο πιστεύουν στη φυλή μας, στο έθνος μας και συνέχεια προσπαθούν να εκφοβίσουν τον ελληνικό λαό που πέρασε χιλιάδες πράγματα, ότι μπορούν να τον κάνουν μουσουλμάνο 30.000 άνθρωποι. Πιο πολύ κινδυνεύουν οι μετανάστες και πρόσφυγες, αν οι Έλληνες φοβηθούν, αλλά οι Έλληνες δεν κινδυνεύουν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει όλα αυτά τα μέτρα κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, γιατί ήδη το κάναμε».

Για τον Δημήτρη Βίτσα είπε ότι «αναλαμβάνει σε μια δύσκολη φάση του μεταναστευτικού», καθώς «ακροδεξιές δυνάμεις καθορίζουν την πολιτική ατζέντα σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες και αυτό έχει αντίκτυπο στο εάν θα μπορέσουμε σαν Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα». Είπε ακόμη: «Έχουμε μηνύματα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για καινούρια κρίση στη Συρία, για έλλειψη χρηματοδότησης μέσα στα καμπ στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο». Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, σήμερα «γίνεται προσπάθεια ενοχοποίησης του κράτους πρώτης υποδοχής, δηλαδή της Ελλάδας και της Ιταλίας» και «αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η χώρα μας και η Ευρώπη θα ταλαιπωρηθεί και θα τρέχουμε εκ των υστέρων να δώσουμε λύσεις που ήδη υπάρχουν».

Όπως υπογράμμισε, είναι έτοιμα τα νομοσχέδια για το άσυλο, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Κατά την άποψή μου πρέπει να γίνουν βελτιώσεις όσον αφορά στην κράτηση και τα προαναχωρησιακά κέντρα, γιατί δεν μπορεί να γίνει διαχείριση μεταναστευτικού χωρίς αυτά και τα εργαλεία αυτά έχουν κατατεθεί».

Επίσης, ο κ. Μουζάλας συμπλήρωσε ότι «τίποτα δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχε αναλάβει ο στρατός, μέσα από τη βοήθεια που έδωσε σε προσωπικό επίπεδο ο Δημήτρης Βίτσας», αλλά και ότι «δεν είναι απλά καλή επιλογή για το υπουργείο, είναι η ιστορική συνέχεια της αντιμετώπισης του προσφυγικού». Παραδίδοντας το υπουργείο, χάρισε στον νέο υπουργό μία έκδοση με τα πεπραγμένα του υπουργείου από το 2015 ως το 2017 «αν και πρακτικά αυτός τα έχει κάνει».

Ο Δημήτρης Βίτσας, υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην πολιτική του υπουργείου, γιατί είναι πολιτική της κυβέρνησης» και προανήγγειλε τις δύο πρώτες ενέργειές του στο καινούριο πόστο του, την επανακατάθεση του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στο άσυλο και τη συμμετοχή του την επόμενη εβδομάδα, μαζί με τον Γιάννη Μουζάλα, στο συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες, «ώστε να υπάρχει μια ομαλή διαδικασία».

Ο νέος υπουργός επεσήμανε: «Η αντίληψή μου για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ότι δεν είναι ένα ανθρωπιστικό υπουργείο και τελειώσαμε. Είναι το υπουργείο που πρέπει να οργανώσει τις συνέργειες μιας σειράς υπουργείων, υποδομών, δράσεων σε επίπεδο χώρας και διεθνώς, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε πρώτα και κύρια την ανθρωπιά μας».

Χαρακτήρισε τον προκάτοχό του «υπουργό και εργάτη ταυτόχρονα, διεθνή προσωπικότητα και παιδί για τα θελήματα. Αυτό έκανε ο Γιάννης Μουζάλας» και υπενθύμισε ότι ο ίδιος ήταν στην ομάδα της υπηρεσιακής κυβέρνησης Θάνου, που συζήτησε την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της μεταναστευτικής πολιτικής από τον Γιάννη Μουζάλα.

Ο κ. Βίτσας πρόσθεσε ότι «ο Γιάννης Μουζάλας θα είναι εδώ για λίγο χρονικό διάστημα, έχει σημασία να πάρει τις ανάσες του, να επανακτήσει όλες τις δυνάμεις του και θεωρώ ότι η κυβέρνηση και η χώρα χρειάζεται ανθρώπους σαν τον Γιάννη Μουζάλα, να τους αξιοποιεί».

Κατά την τελετή τον λόγο πήρε πρώτος ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο ηγεσιών. Ο υφυπουργός ανέφερε: 
«Αποχαιρετάμε σήμερα τον Γιάννη Μουζάλα και καλωσορίζουμε τον Δημήτρη Βίτσα». Για τον απελθόντα υπουργό ο κ. Μπαλάφας τόνισε: «Όσες παρατηρήσεις μπορεί να υπάρχουν, κριτικές ή πολεμικές που για μένα είναι υπερβολικές, ίσως και άδικες, δεν αναιρούν έναν ισολογισμό θετικό. Ο Γιάννης Μουζάλας διακρίνεται για δύο πράγματα. Είχε και έχει πολύ μεγάλη και καλή γνώση του προβλήματος και πολύ μεγάλη ικανότητα να οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους, και με τους εκτός ελλαδικού χώρου που εξασφάλισε να μας σέβονται». Για τον νέο υπουργό παρατήρησε ότι «είναι θετικό ότι δεν πέφτει αλεξιπτωτιστής, ξέρει το πρόβλημα και τις δυσκολίες, πονάει το χώρο. Είναι άνθρωπος του διαλόγου, της συνεννόησης, του μέτρου και εξαιρετικός οργανωτής».

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, χάρισε στον Γιάννη Μουζάλα ένα γλυπτό ελιάς «που συμβολίζει την Ευρώπη, την επιτυχία, τον ελληνισμό», και του μετέφερε «το συναίσθημα της αγάπης και της συνεργασίας αναγνωρίζοντας τη στήριξή του», ενώ η αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ, Σταυρούλα Τσιριγώτη, παρέδωσε στον απελθόντα υπουργό το έμβλημα της Ελληνικής Αστυνομίας και το σήμα που φορούν στο πέτο τους οι αστυνομικοί όταν είναι εκτός υπηρεσίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς