Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Δεκαπενθήμερο ανεμολόγιο κυβερνητικού καταστρώματος



Στη διάρκεια του B’ δεκαπενθήμερου του Φεβρουαρίου είχαμε τις κατωτέρω εξελίξεις:

1. ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΤ ΤΟΥ ΒΑ  ΑΙΓΑΙΟΥ - ΞΕΧΕΙΜΩΝΙΑΣΜΑ
α. Εγκατάσταση οικίσκων στη ΒΙΑΛ (Χίος)
Απερρίφθη από την πρόεδρο πρωτοδικών Χίου, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του δήμου Χίου κατά του Δημοσίου για την εγκατάσταση νέων οικίσκων στο hotspot της ΒΙΑΛ, που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες σκηνές.

H μεταφορά είχε ξεκινήσει στις 8 Φεβρουαρίου, ωστόσο είχε ματαιωθεί μετά από κινητοποίηση κατοίκων του Χαλκειούς. Η μεταφορά και εγκατάσταση των οικίσκων είναι κρίσιμη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.
β. Αποσυμφόρηση – μεταφορά πληθυσμού στην ενδοχώρα
Ισχυρή και συνεχής είναι η προσπάθεια του υπουργείου για τη μεταφορά ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Συνολικά από την αρχή του χρόνου έχουν μεταφερθεί 1728 πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα. Η κατάσταση βελτιώνεται βήμα-βήμα: αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στη Μόρια λιγότεροι από 5000, σημαντικά λιγότεροι από το Νοέμβριο του 2017 οπότε το ΚΥΤ φιλοξενούσε 8500.
Να σημειωθεί ότι υπήρξε μια ελαφριά πτώση των ημερήσιων ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Παρόλα αυτά η δυναμική των ροών είναι μη προβλέψιμη.

2. ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ
Στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για απόδοση ασύλου, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επισκέφθηκε τη Ζυρίχη όπου πραγματοποίησε συνάντηση με την Ελβετή Υπουργό Δικαιοσύνης.
Την Ελλάδα επισκέφτηκε επίσης, ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Ντ. Ο’ Χίγκινς, ο οποίος επισκέφθηκε και τη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα στην Αθήνα. Ο ίδιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους πολίτες της Ελλάδας, τις οργανώσεις, τους εθελοντές «και σε όποιον βοηθάει ανθρώπους» και τη συγκίνησή του που βρέθηκε στον Ελαιώνα. «Έχω επισκεφθεί στη ζωή μου πολλούς καταυλισμούς προσφύγων, ακόμα και στην Αιθιοπία, και πραγματικά βλέπω ότι εδώ είναι μια εγκατάσταση που τη διαχειρίζονται πάρα πολύ καλά» είπε. Επίσκεψη στον Ελαιώνα πραγματοποίησε και η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Emily O’ Reilly καλεσμένη του Έλληνα Συνηγόρου του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη.

3. ΕΝΤΑΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Τρίπολη επεκτείνεται το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα, που ανακοίνωσε την Τετάρτη 21/2 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης, προσφέροντας, σταδιακά, στέγαση και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε συνολικά 300 πρόσφυγες. Οι θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων σε 50 διαμερίσματα στην πόλη της Τρίπολης και άλλες πόλεις του νομού, είναι η πιο πρόσφατη επέκταση του προγράμματος ESTIA – Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο έχει μέχρι σήμερα προσφέρει αξιοπρεπή στέγαση σε περισσότερους από 42.000 πρόσφυγες. Το πρόγραμμα ESTIA στην Αρκαδία υλοποιείται από την «Αναπτυξιακή Πάρνωνα». Στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, οι οικογένειες των αιτούντων άσυλο που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, λαμβάνουν επίσης οικονομική βοήθεια μέσω προπληρωμένων καρτών, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες. Επιπλέον, προσφέρεται κοινωνική υποστήριξη, ψυχοκοινωνική βοήθεια, υπηρεσίες διερμηνείας και βοήθεια για τη μεταφορά τους από και προς την Υπηρεσία Ασύλου. Θετικά τοποθετήθηκε για το πρόγραμμα ο Δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος και τα επιμελητήρια της πόλης.
4. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τις οδηγίες της ΕΕ που αφορούν την απόδοση Ασύλου στους πολίτες τρίτων χωρών που εισέρχονται στη χώρα μας. Επιπλέον το κατατεθέν νομοσχέδιο περιλαμβάνει ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για το καθεστώς διαμονής των σε καθεστώς ενδοεταιρικής μετάθεσης, εναρμόνιση του μεταναστευτικού κώδικα με τη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης, διατάξεις για τις άδειες διαμονής για εξαιρετικούς λόγους και άλλες διοικητικού χαρακτήρα διατάξεις. Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει από την αρμόδια επιτροπή και την ολομέλεια της Βουλής το επόμενο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς