Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 1/2/2018



Για τη θέση της ΝΔ σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ

1. Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού

Το 2008 ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωνε πως η τότε κυβέρνηση είχε προκρίνει τον όρο «Νέα Μακεδονία».  
Προχθές η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πως η εθνική γραμμή το 2008 προ του Βουκουρεστίου, ήταν σύνθετη ονομασία που εμπεριείχε και τον όρο Μακεδονία και υπογράμμισε πως επιμένει και σήμερα στη «σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία».  Στις 9 Ιανουαρίου ο νυν Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωνε πως η εθνική γραμμή για το ζήτημα, η οποία, όπως τόνισε τότε, χαράχτηκε στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή, αποτελεί τη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή σύνθετη ονομασία.  Ωστόσο, τις τελευταίες 20 μέρες ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται και δεν παίρνει θέση. Τελικά εκτός από το να προσπαθεί να καπηλευθεί τις πατριωτικές ανησυχίες των πολιτών, θα έχει το θάρρος να πει στον ελληνικό λαό ποια είναι η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας για το ονοματολογικό; Δείτε εδώ το βίντεο.  Για περισσότερα, δείτε εδώ.

2. Σημείωμα Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού

Η κα Αραμπατζή, βουλευτής της ΝΔ, αναφερόμενη στο επικείμενο συλλαλητήριο έκανε λόγο για «αντικυβερνητική διαδήλωση» επιβεβαιώνοντας πως το τελευταίο που ενδιαφέρει τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη είναι η ονομασία της πΓΔΜ. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ο αλυτρωτισμός του για την εξουσία.

Για την κατάσταση της οικονομίας (από τη συνέντευξη του Ε. Τσακαλώτου)

Αυτό που η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά για την περίοδο μετά τον Αύγουστο είναι μια αλλαγή επιτήρησης, που σιγά σιγά θα γίνει επιτήρηση πιο πολύ για τους στόχους και θα μας δίνει βαθμούς ελευθερίας για το πώς αυτούς τους στόχους θα τους επιτυγχάνουμε.
Τάχθηκε κατά της προληπτικής γραμμής στήριξης, λέγοντας πως «το σημαντικό είναι να βγει η χώρα από την τεχνική βοήθεια, να είναι μια κανονική χώρα χωρίς πρόγραμμα. Μπαίνεις σε ένα πρόγραμμα για να βγεις από αυτό». Πρόσθεσε ότι και οι αγορές θέλουν να είναι η Ελλάδα μια κανονική χώρα.
 Αυτό που θέλουμε να κάνουμε εμείς είναι να πείσουμε ότι μέχρι την άνοιξη θα έχουμε το δικό μας πρόγραμμα και τότε θα μπορούμε να έχουμε ιδιοκτησία. Η μεγάλη αλλαγή θα είναι για μένα αυτό κυρίως, ότι θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό το δικό μας πρόγραμμα.
 Αναγνωρίζουμε ότι η μεσαία τάξη έχει πληγεί σημαντικά από τη φορολογική πολιτική και τα μέτρα ελάφρυνσης που εξετάζονται θα ωφελήσουν σημαντικά αυτήν τη μερίδα της κοινωνίας. Στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο θα προβλέπονται 3,5 δισ. ευρώ για φορολογικές ελαφρύνσεις σε μια 5ετία.
Έχουμε μια ανάκαμψη που έχει εύρος, σε πολλούς κλάδους συγχρόνως, οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς, υπάρχει υπάρχει αυξητική τάση και στη μεταποίηση και τη βιομηχανία.
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι τέσσερα εκατ. Έλληνες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, ωστόσο όπως είπε οι περισσότεροι χρωστούν μικρά ποσά, Πάνω από το 80% των οφειλών ανήκουν σε 17.000 ΑΦΜ.  Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι αριθμοί που με μια οικονομία που φεύγει σιγά – σιγά από την κρίση, είναι διαχειρίσιμοι. Ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα πάρει καιρό να επηρεάσει πλατιά κομμάτια της κοινωνίας, αλλά ήδη με την πτώση της ανεργίας, το ΚΕΑ, το μέρισμα πολλές οικογένειες το νιώθουν στην «τσέπη» τους. Για περισσότερα, δείτε εδώ.


Για τη διαστρέβλωση των δηλώσεων του Τ. Βίζερ (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)

Η σπέκουλα και τα fake news εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν τελειωμό. Τελευταίο κρούσμα η διαστρέβλωση των δηλώσεων του απερχόμενου πρόεδρου του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος, μιλώντας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, σημείωσε πως “η κατάσταση βελτιώθηκε σαφώς τον τελευταίο χρόνο”. Ωστόσο, οι ιστοσελίδες iefimerida και protothema ισχυρίστηκαν πως ο Τ. Βίζερ δήλωσε ότι “καμία ελληνική κυβέρνηση δεν αγκάλιασε τα μνημόνια, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ”! Η εμπάθεια ορισμένων εναντίον της κυβέρνησης τους οδηγεί σε αθλιότητες, οι οποίες εντέλει πλήττουν την ίδια τη δημοσιογραφία.

Σχετικά με σημερινές  δηλώσεις συμβούλου του Τούρκου Προέδρου, αναφορικά με τα Ίμια (Απάντηση Εκπροσώπου Υπουργείου Εξωτερικών  σε ερώτηση δημοσιογράφου ) 
Αχαρακτήριστες δηλώσεις, σαν αυτές του συμβούλου του Τούρκου Προέδρου,  είναι ξένες προς τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό και καλό θα ήταν, δεδομένης και της θέσης που κατέχει ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, να αντιλαμβάνεται ότι ανάλογες τοποθετήσεις δεν συμβάλλουν στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.  Το έχουμε ξαναπεί, καθείς και το μέτρο του... Επιπλέον, του υπενθυμίζουμε ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι σαφές και κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο ο εν λόγω κύριος να είναι μελετηρός.

Για το Μητρώο Πολιτών (ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ)

Ο  Ε. Τσακαλώτος και ο  Π. Σκουρλέτης εξέδωσαν κοινή υπουργική απόφαση (και θα ακολουθήσει Πρωτόκολλο Συνεργασίας) για την φιλοξενία, εγκατάσταση και λειτουργία του Μητρώου Πολιτών στο Κέντρο Δεδομένων και Εφαρμογών του υπουργείου Οικονομικών που στεγάζεται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Στόχος του έργου είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Στο έργο αυτό αξιοποιείται η υποδομή κυβερνητικού νέφους (G-Cloud) της ΓΓΠΣ. Έτσι επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία του Μητρώου Πολιτών καθώς γίνεται χρήση ενός ασφαλούς και σύγχρονου περιβάλλοντος πληροφορικής και επικοινωνιών. Επιπλέον πραγματοποιείται εξοικονόμηση πόρων καθώς αξιοποιείται η πλέον σύγχρονη υποδομή Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στο δημόσιο τομέα.

Για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) και την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (Απάντηση Κομισιόν στον Δ. Παπαδημούλη)
Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια της Επιτρόπου κας Βιέρα Γιούροβα, αρμόδιας για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, στην ερώτηση του  Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), με στόχο τον συντονισμό των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των κρατών-μελών μεμονωμένα, στην καταπολέμηση των αδικημάτων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης. Στην απάντησή της η Επίτροπος Γιούροβα επισημαίνει ότι «ο κανονισμός για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι δεσμευτικός και ισχύει άμεσα σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη της ΕΕ», σημειώνοντας πάντως πως «περιέχει ειδικές διατάξεις σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και των κρατών-μελών που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό το στάδιο». Όπως γνωστοποίησε, η μεταφορά σχετικής οδηγίας (2017/1371) για την καταπολέμηση της οικονομικής απάτης στο εσωτερικό δίκαιο των κρατών-μελών «αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 6 Ιουλίου 2019». Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για τη δημιουργία Ταμείου χρηματοδότησης και στήριξης των επενδύσεων του αγροτικού τομέα  (από την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ)

Τη σύσταση Ταμείου χρηματοδότησης και στήριξης των επενδύσεων του αγροτικού τομέα ανακοίνωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο Βαγγέλης Αποστόλου. Το Ταμείο έχεις ως στόχο να εξασφαλίσει την απαραίτητη στήριξη της ιδίας συμμετοχής των δικαιούχων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, με πόρους από 3% έως 7% των συνολικών πόρων του ΠΑΑ, ώστε να διευκολυνθεί η υλοποίηση επενδύσεων σε μέτρα όπως της μεταποίησης, των σχεδίων βελτίωσης και των ιδιωτικών δράσεων του LEADER. Στη κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της συνεργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για το πολλαπλασιαστικό υλικό (από την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ)

Την  αναγκαιότητα αξιοποίησης του πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς  και της προστασίας των φυτογενετικών πόρων και  της βιοποικιλότητας  που διαθέτει η χώρα μας  επεσήμανε, μεταξύ άλλων,  ο Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ,  στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.  Ο κ. Αποστόλου τόνισε πως αποτέλεσε διακηρυγμένη προτεραιότητα για το  ΥΠΑΑΤ η λειτουργία της Τράπεζας Γενετικού Υλικού η οποία αποτελεί, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «την κιβωτό μέσω της οποίας θα διατηρηθεί το πολλαπλασιαστικό υλικό της χώρας μας». Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για την επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Υπουργείου Υγείας (σημείωμα του Υπουργείου)

Στην Επετειακή Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του υπουργείου Υγείας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρά το κλίμα απαξίωσης που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες, ανταποκρίθηκαν όλοι οι προσκεκλημένοι φορείς της Υγείας (εποπτευόμενοι από το υπουργείο και μη). Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς