Άδειασμα Μητσοτάκη από την Ευρωδεξιά, βολές από τους Ευρωσοσιαλιστές
Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Γ. Ντολ χαιρετίζει τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ:
"Παράθυρο ευκαιρίας"- Τζ. Πιτέλα: "Θα ήταν τρομερό να χαθεί αυτό το
ραντεβού με την Ιστορία"
Την ίδια στιγμή το “όχι σε όλα” και η πολιτική ήττα της Ν.Δ. μετά την προχθεσινή συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ έχει δημιουργήσει βαρύ κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς η απόλυτη προσχώρηση Μητσοτάκη στη “γραμμή Σαμαρά” δεν... “χωνεύεται” εύκολα ούτε καν από την Ντ. Μπακογιάννη, που διεμήνυσε ότι “είναι έγκλημα όλος ο κόσμος να λέει τα Σκόπια Μακεδονία και εμείς να τους λέμε φούφουτους”.
Ψυχρολουσία Ντολ
Οι θετικές και ελπιδοφόρες δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ευρωδεξιά) Γ. Ντολ σχετικά με το Μακεδονικό προκάλεσαν χθες ψυχρολουσία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μιλώντας στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv ο κ. Ντολ χαιρέτισε το «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του θέματος της ονομασίας προσθέτοντας ότι ελπίζει σε «συγκεκριμένα» αποτελέσματα. «Ελπίζω ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα βρεθεί και καλωσορίζουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, που μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα» επισήμανε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ευρωδεξιάς.
"Δεν μιλάνε με πρεσβείες;"
Η συγκεκριμένη αναφορά του Γ. Ντολ προκάλεσε συναγερμό στα ηγετικά κλιμάκια του Μοσχάτου, ενώ το κλίμα έχει βαρύνει ήδη από προχθές, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε στις 3.30 το μεσημέρι να δηλώνει, από την Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του, πως “η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε κάποια άλλη συγκυρία και αφού η άλλη πλευρά έχει αποδείξει ότι επιζητεί πραγματική λύση που θα οδηγεί στην αρμονική συμβίωση των δύο λαών” και τρεις ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανακοίνωνε, δίπλα στον Αλ. Τσίπρα, μετονομασία της κεντρικής εθνικής οδού και του αεροδρομίου των Σκοπίων από 'Μ. Αλέξανδρος'". “Μα, καλά, δεν υπάρχει κάποιος στο επιτελείο που να έχει επαφή με κάποια πρεσβεία; Δεν διάβασε κανείς ούτε τα δημοσιεύματα για τις κινήσεις καλής θελήσεως που συζητούσε ο Ζ. Ζάεφ;” είναι μερικές από τις απορίες που ακούστηκαν στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -καθώς η πολιτική ήττα του Κυρ. Μητσοτάκη αποτέλεσε την πρώτη ένδειξη έλλειψης διεθνών συνομιλητών για τον πρόεδρο της Ν.Δ. και το επιτελείο του.
Μαξίμου: Αυτογελοιοποίηση
Οι θετικές δηλώσεις του Γ. Ντολ δεν έμειναν, ευλόγως, ασχολίαστες από την πλευρά του Μαξίμου, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ. “Ο κ. Μητσοτάκης δέσμευσε το κόμμα του σε μια ανεύθυνη και καιροσκοπική 'μη στάση' σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, προκειμένου να 'χαϊδέψει' την ακροδεξιά εθνικιστική πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν έχουν περάσει ούτε 24 ώρες και η στρατηγική αυτή μπάζει ήδη νερά” έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι για τις δηλώσεις Ντολ καλώντας τη Ν.Δ. να μην αντιδράσει με τρόπο τέτοιον που να συνιστά “ένα ακόμα βήμα προς την αυτογελοιοποίηση”.
“Κόλαφο” χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ντολ το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι “η δήλωση αυτή αδειάζει πανηγυρικά την τυχοδιωκτική τακτική του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος, στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., υιοθέτησε τη ρητορική της λαϊκιστικής Άκρας Δεξιάς, με μοναδικό σκοπό την επιδίωξη μικροκομματικού οφέλους”. “Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τον Κυρ. Μητσοτάκη στην απομόνωση στην Ευρώπη. Ο τυχοδιωκτισμός και η μικροπολιτική, άλλωστε, δεν υπήρξαν ποτέ καλοί σύμβουλοι” κατέληξε η Κουμουνδούρου.
“Σωσίβιο” ο Βέμπερ
Η Ν.Δ., πάντως, έψαξε σωσίβιο στον... γνωστό και μη εξαιρετέο Μάνφρεντ Βέμπερ, τον ούλτρα δεξιό Βαυαρό, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή, που κατά καιρούς έχει δείξει την “αποστροφή” του στην κυβέρνηση της Αριστεράς και έχει επισημάνει τον κίνδυνο του... “κομμουνισμού”!
Αποφεύγοντας, πάντως, να πάρει θέση επί του «Μακεδονικού», ο Μ. Βέμπερ κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα “να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και να βάλει τάξη στον κυβερνητικό του συνασπισμό” προσθέτοντας, με ανάρτησή του στο Τwitter, πως “ο εταίρος του στην κυβέρνηση, κ. Καμμένος έχει ήδη απορρίψει όλες τις πιθανές λύσεις”.
“Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη Ν.Δ., το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδος, και στον Κυρ. Μητσοτάκη”, κατέληξε ο κ. Βέμπερ.
Με σκωπτικό τρόπο αντέδρασε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που σημείωσε χαρακτηριστικά: Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να εξαγάγει την εσωτερική κρίση της Ν.Δ. για το ονοματολογικό μέχρι και στο ΕΛΚ. Συγχαρητήρια”.
Πιτέλα κατά Βέμπερ
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τις εξελίξεις στο Μακεδονικό χαιρέτισαν και οι Ευρωσοσιαλιστές, αλλά και ο επικεφαλής τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζ. Πιτέλα. Η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών, με ανάρτησή της στο Τwitter, έκανε λόγο για «πραγματική ευκαιρία επίλυσης» του ζητήματος “πυροβολώντας” και τη στάση των Κυρ. Μητσοτάκη και Μ. Βέμπερ.
“Υπάρχει επιτέλους μια πραγματική ευκαιρία να επιλυθεί το διχαστικό ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Θα ήταν τρομερό να χαθεί αυτό το ραντεβού με την Ιστορία. Είναι ανεύθυνο, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάνφρεντ Βέμπερ εργάζονται για τη διαίρεση στην Ευρώπη, αντί για την πρόοδο και τη συμφιλίωση” τόνισαν καλώντας “την ηγεσία της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να βρουν μια θετική και βιώσιμη λύση για τα δυτικά Βαλκάνια και ολόκληρη την Ευρώπη”.
Παπαδημούλης: Επί της ουσίας;
Το γάντι στον κ. Βέμπερ να μιλήσει επί της ουσίας πέταξε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δ. Παπαδημούλης: “Ο Μ. Βέμπερ στηρίζει τη Ν.Δ. και τον Κυρ. Μητσοτάκη και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα. Λογικό. Για την ουσία, όμως, το όνομα και τον αλυτρωτισμό της ΠΓΔΜ, τι θέση παίρνει; Συμφωνεί με τη δήλωση του επικεφαλής του ΕΛΚ ή όχι; Χρωστά μία σαφή και υπεύθυνη απάντηση, όχι απλώς υπεκφυγές” επισήμανε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
“Όχι” στην ενημέρωση
Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως προσώρας η Ν.Δ. και ο Κυρ. Μητσοτάκης εμμένουν στην άρνησή του να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό, εφόσον υπάρξει σχετική πρόσκληση. “Είναι πάρα πολύ αργά για ενημέρωση” επισήμανε στον ρ/σ Alpha ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κ. Τσιάρας. Στον ίδιο σταθμό, ο Άδ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε πως “χαίρεται που ο κ. Τσίπρας, πιεζόμενος από τη Ν.Δ., τόνισε πως 'πρώτα είναι ο αλυτρωτισμός και μετά η ονομασία'".
“Δεν κατάλαβα να έθεσε ο πρωθυπουργός την αναθεώρηση του Συντάγματος ως προϋπόθεση” πρόσθεσε -θέση που εξέφρασε, άλλωστε, με ανακοίνωσή του και ο καθ’ ύλην αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος.
"Δεν θέλουμε το 'Μακεδονία'"
Σαν να μην έφταναν αυτά, μετά το “όχι σε όλα” του Κυρ. Μητσοτάκη και την άρνησή του να συναινέσει σε... όποια λύση του «Μακεδονικού» σε αυτή τη συγκυρία υιοθετώντας τις απόψεις του Αντ. Σαμαρά, ολοένα και περισσότερα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσονται με τη “γραμμή” του πρώην πρωθυπουργού.
«Να σας το πω ξεκάθαρα, εμείς δεν θέλουμε το όνομα 'Μακεδονία' μέσα στο όνομα του γειτονικού κράτους των Σκοπίων» είπε ο συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της Ν.Δ. Τ. Θεοδωρικάκος στον ρ/σ Real λέγοντας ότι “εμείς θέλουμε το μέγιστο”. “Σύνθετη ονομασία δεν σημαίνει και χρήση του όρου 'Μακεδονία' απαραίτητα” ισχυρίστηκε, μιλώντας στον ρ/σ “247”, και ο βουλευτής Κ. Καραγκούνης.
Βασιλικό “άδειασμα”
Πάντως, στους δεξιούς κύκλους προκάλεσε αίσθηση χθες η δήλωση του έκπτωτου μονάρχη Κωνσταντίνου για το «Μακεδονικό», καθώς κάθε άλλο παρά συμφώνησε με τη θέση του συλλαλητηρίου πως “η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική”. Αντιθέτως ο έκπτωτος μονάρχης επισήμανε πως «η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν διακυβεύεται από την επιλογή ενός ονόματος» και ευχήθηκε “ολόψυχα” στην πολιτική ηγεσία “να πετύχει την ομολογουμένως δύσκολη ισορροπία που απαιτείται τις ερχόμενες εβδομάδες".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς