Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Franko ή Φράγκος είναι το όνομα του στρατηγού ομιλητή;



Σκίτσο του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ, από την «Εφημερίδα των Συντακτών» της 23-1-2018.


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ
Ολοένα και δεξιότερα οδηγούν τον Κυρ. Μητσοτάκη οι αποκλίνουσες απόψεις στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά και οι πιέσεις της “ακροδεξιάς” πτέρυγας της Ν.Δ. κατά της σύνθετης ονομασίας.
Έτσι, μετά την απόπειρα “καπελώματος” του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, η ηγεσία της Ν.Δ. προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί ανεβοκατεβάζοντας διαρκώς τον πήχη για την επίλυση του "Μακεδονικού", αλλά και ανασύροντας στην επιφάνεια το μετεμφυλιακό δίλημμα - δίπολο που καλλιεργούσε η Δεξιά: “εθνικόφρονες” από τη μία, “μειοδότες” από την άλλη...
Ενδεικτικό σημείο είναι τα αναγραφόμενα στο διαδίκτυο του Δημ. Τρούμπου, υπευθύνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΟΝΝΕΔ. Που επιτιθέμενος στον Πρωθυπουργό Αλ.  Τσίπρα απειλούσε: «Οι κρεμάλες στο Σύνταγμα είναι έτοιμες και περιμένουν».
Αλλά και τα όσα είπε ο στρατηγός Φρ. Φράγκος ή πιστότερα Franko, κατά ορισμένους θαυμαστές του, που τον θέλουν να αποδέχεται το σύνθημα «είναι τρελός ο στρατηγός». Και τούτο διότι ζήτησε από τους συγκεντρωμένους στη Θεσσαλονίκη, «να φωνάξουν επιτέλους ζήτω ο ελληνικός στρατός», «ζήτω οι Ειδικές Δυνάμεις», αποκαλώντας ταυτόχρονα «γυφτοσκοπιανούς» τους γείτονες της πΓΔΜ!
Άλλοι τα περί τρέλας απέδωσαν καθώς ο στρατηγός ταύτισε το ψιλόβροχο που είχε αρχίσει, με το «Δάκρυ της Παναγίας»!
Τώρα το τι θα μπορούσαν να προσφέρουν ο Στρατός και οι Ειδικές Δυνάμεις στην περίπτωση επίλυσης του Μακεδονικού, που λιμνάζει 25 χρόνια τώρα, μόνον ο ίδιος γνωρίζει και πάντως άκρως ανησυχητική είναι η προσφορά αυτή εάν την εξηγήσουμε με ιστορικούς όρους. Να σκεφθεί δε κανείς, ότι αυτός ο άνθρωπος χρίστηκε υπουργός στην προσωρινή κυβέρνηση Πικραμένου το 2012! Και ο νοών νοήτω.
Κι ακόμη να θυμηθούμε ότι η περίφημη Λιάνα Κανέλλη, εκδότρια του εθνικιστικού περιοδικού «Νέμεσις» σε παρουσίαση βιβλίου του φερέλπιδος, κατά την ομιλία της, τον κατέταξε στον υπερκομματικό χώρο, με κριτήριο κατάταξης τον «υπεράνω όλων πατριωτισμό». Να την χαίρονται εκεί στο ΚΚΕ, την βουλευτή τους!   
Πίσω λοιπόν απ’ αυτό το δίπολο, που πάει να φτιαχτεί, με εθνικόφρονες και μειοδότες, που προσεκτικά αλλά συστηματικά καλλιεργούν στελέχη της Ν.Δ., και με την επικρότηση των λεγομένων του φερέλπιδος Franko η Φράγκος,  βρίσκεται η ανησυχία πολλών στην αξιωματική αντιπολίτευση για τυχόν ακροδεξιές πολιτικές εξελίξεις στον χώρο δεξιότερα του Μοσχάτου. Και όχι μόνον.
Eξάλλου η μαζική προσέλευση πολιτών στο συλλαλητήριο και η “πληθωρική” -το λιγότερο...- παρουσία του στρατηγού σ’ αυτό έχει πυροδοτήσει σενάρια και φήμες που θέλουν να “ψήνεται” η ίδρυση ενός “κόμματος του Βορρά”, με αμιγώς δεξιά χαρακτηριστικά, που θα “καβαλήσει” στο κύμα του "Μακεδονικού" για να σχηματίσει μία κρίσιμη μάζα πολιτικών υποστηρικτών.
Αν και η ΝΔ ωστόσο ανακάλυψε νέους «Αγανακτισμένους» από την Κυριακή κι εδώ, ούτε λέξη δεν θέλει να ακούει  περί αναδυόμενου κόμματος στα δεξιά της.
Γιαυτό επιχειρεί να “φωτίσει” τον διαχωρισμό μεταξύ “εθνικής γραμμής” και “κόκκινης γραμμής”, προκειμένου η... “γαλάζια” γραμμή να χωράει και τους “καραμανλικούς” και τους “σαμαρικούς”. Η Ν.Δ., λοιπόν, διαμηνύει ότι το “Βουκουρέστι” είναι “το ελάχιστο” που μπορεί να αποδεχθεί ζητώντας από την κυβέρνηση να μην προσέλθει στη διαπραγμάτευση με τη “σύνθετη ονομασία”, αλλά με θέση... κατά της χρήσης του όρου “Μακεδονία” και παραγώγων του. Αλλά τότε στο Βουκουρέστι, ο Κ. Καραμανλής δεν ήταν που συμφώνησε σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό;  Τώρα τα αλλάζουν, τα μπερδεύουν υπό την πίεση της ακροδεξιάς πτέρυγας. Μάλιστα η Σοφία Βούλτεψη, του κλίματος Σαμαρά έλεγε χθες σε νυκτερινό τηλεοπτικό πάνελ στον δημοσιογράφο Παυλόπουλο, ότι δεν ακούστηκε σύνθετη ονομασία Μακεδονία στο Βουκουρέστι!
Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαξιμαλίζει, τα ντοκουμέντα και τα βίντεο που δείχνουν ότι η Ν.Δ. είχε δεχθεί ήδη από το 2008 τη χρήση του όρου “Μακεδονία” θα συνεχίσουν να κυνηγούν τον Κυρ. Μητσοτάκη. Μάλιστα το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού έφερε στην επιφάνεια ένα βίντεο από δελτίο ειδήσεων του Mega εκείνη την εποχή, όταν η Ντ. Μπακογιάννη έλεγε σε ομάδα blogger που την είχαν επισκεφθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ότι θα ήταν “αποδεκτή” η ονομασία “Νέα Μακεδονία”.
Και το χειρότερο ακόμη είναι πως χάνει έναν εν δυνάμει σύμμαχο, όταν ακούγεται η επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής» να κτυπά την ΝΔ με την επισήμανση: «Δεν ακούμε έξαλλες φωνές, που έρχονται από ένα σκοτεινό παρελθόν»! «Δεν πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής κανενός πως η γειτονική χώρα έχει αναγνωριστεί από περίπου 140 χώρες με το συνταγματικό της όνομα»!.
Και το ερώτημα παραμένει προς την ΝΔ: Ποιο επιτέλους, είναι το όνομα του στρατηγού ομιλητή; Franko ή Φράγκος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς