Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Στοιχεία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

“Κατανοούμε την αγωνία και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών”

Μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλ. Τσίπρα χθες στη Βουλή, όπου κεντρικό θέμα -σύμφωνα με πηγές- ήταν η ενημέρωση για την πορεία της αξιολόγησης, οι Δ. Τζανακόπουλος, Ευ. Τσακαλώτος και Στ. Κοντονής με δηλώσεις τους έστειλαν το μήνυμα ότι “είναι απόλυτη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει περίπτωση πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό".


Οφειλή μεταξύ ιδιωτών στο Μοσχάτο

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης:
* Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που έγιναν δεν υπήρχαν ακίνητα των οποίων η αξία ήταν κάτω από τις 300.000 ευρώ.
* Επισημαίνουν τη διάκριση που πρέπει να γίνεται για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ακινήτων πολύ μεγάλης ή και υπέρογκης αξίας.
* Σημειώνουν ότι στη λίστα που έχει δοθεί στη δημοσιότητα δεν υπήρχε κανένα ακίνητο πρώτης κατοικίας το οποίο να αφορά δανειολήπτη, δηλαδή πολίτη και την τράπεζα, και ότι τα ακίνητα αυτά είχαν να κάνουν με οφειλές πάρα πολλών χιλιάδων ευρώ έως και εκατομμυρίων.
* Από τους 29 δημόσιους πλειστηριασμούς στο Ειρηνοδικείο την Τετάρτη, ματαιώθηκαν οι 9. Οι 10 από τους 20 που πραγματοποιήθηκαν ήταν άγονοι. Δεν υπήρξε ενδιαφέρον για αυτό το ζήτημα.
* Πρώτες κατοικίες για οφειλές από δάνεια σε τράπεζες για αυτούς που είναι κατοχυρωμένοι με τον Νόμο Κατσέλη - Σταθάκη δεν υπήρξαν.
* Η περίπτωση κατοικίας αξίας 30.000 ευρώ στο Μοσχάτο ήταν οφειλή μεταξύ ιδιωτών. Δεν είναι δάνειο τράπεζας.

"Τεράστια παραπληροφόρηση"

“Κατανοούμε την αγωνία και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, για να σημειώσει ότι ωστόσο “είναι απόλυτη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει περίπτωση πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας να βγει σε αναγκαστικό πλειστηριασμό”. Υπογράμμισε ότι, αντιθέτως, “αυτό που δεν κατανοούμε είναι όλους όσοι με ψεύδη προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και τελικά καταλήγουν, ανεξαρτήτως των προθέσεών τους, να λειτουργούν εξ αντικειμένου υπέρ μεγαλοοφειλετών και στρατηγικών κακοπληρωτών”.

Είπε ότι στην αντιμετώπιση του ζητήματος σταθμίζονται δύο διαφορετικές ανάγκες: η ανάγκη για τη βέλτιστη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και για τη συγκρότηση ενός βιώσιμου μοντέλου παροχής ρευστότητας στην κοινωνία και, από την άλλη, η πολύ μεγάλη ανάγκη για προστασία της λαϊκής κατοικίας. Στηλιτεύοντας την “τεράστια παραπληροφόρηση”, θύμισε ότι “η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται για τις λαϊκές τάξεις από ένα εξαιρετικά αυστηρό νομικό πλαίσιο«. Συγκεκριμένα είπε ότι αυτό “προστατεύει την κατοικία όσων υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη-Σταθάκη και η αξία της πρώτης κατοικίας η οποία προστατεύεται ξεκινά από τα 180.000 ευρώ για έναν άγαμο οφειλέτη και φτάνει μέχρι τα 280.000 ευρώ σε περίπτωση που έχουμε οικογένεια με τρία παιδιά». Επισήμανε αναφορικά με τους οφειλέτες που κατέχουν την ιδιότητα του εμπόρου ότι η κυβέρνηση «φρόντισε να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μέσω του οποίου μπορούν να ρυθμιστούν χρέη επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ».

"Ηρεμία και κατανόηση για ό,τι γίνεται”

“Πρέπει όλοι να είμαστε ήρεμοι, όλοι να κατανοούμε τι γίνεται. Υπάρχουν πολλές ανάγκες σε αυτή την κοινωνία. Μία από αυτές τις ανάγκες είναι να έχουμε ανάπτυξη και να έχουμε κοινωνία που μπορεί να σταθεί στα πόδια της« δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος, εξηγώντας ότι η σημασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έγκειται όχι μόνο στο να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους. »Δηλαδή«, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, »αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουμε πρόβλημα. Αν οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν χρήματα και νέα δάνεια σε νέα ζευγάρια, έχουμε ένα κοινωνικό πρόβλημα".

Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει φέρει πολλά μέτρα που έπρεπε να είχαν φέρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, «να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια». Συγκεκριμένα επισήμανε ότι έχει γίνει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ένας καινούργιος πτωχευτικός κώδικας, έχουν μπει σε όλα αυτά κοινωνικά κριτήρια, δεοντολογία, αντιμετώπισης αυτών των πραγμάτων και τώρα πέρασε εξωδικαστικός συμβιβασμός για κάτω από 50.000 ευρώ που θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Νομίζω ότι η προστασία που υπάρχει μέχρι το τέλος του 2018, με τον Νόμο Κατσέλη - Σταθάκη που εξασφαλίζει προστασία για κατοικία αξίας μέχρι 280.000, αν υπάρχουν τρία παιδιά, είναι ένα σημαντικό μέτρο προστασίας της κοινωνίας» είπε.

"Αποκρούσαμε δυσμενέστερες απαιτήσεις"

Σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ), ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε αποκρούσει τις αρχικές απαιτήσεις των δανειστών, που ήταν δυσμενέστερες για τα λαϊκά νοικοκυριά. «Κατέβαζαν τα όρια και ήθελαν να προστατευτεί το 20% με 25% της πρώτης κατοικίας. Εμείς καταφέραμε να πείσουμε ότι και το τραπεζικό σύστημα μπορεί να προστατευτεί, αλλά και η λαϊκή κατοικία στο 70% μπορεί να προστατευτεί». Είπε ακόμη ότι οι πλειστηριασμοί που γίνονται σήμερα είναι πολύ λιγότεροι από όσους γίνονταν την περίοδο 2012 - 2014.

Σχετικά με τα επεισόδια που υπήρξαν, ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι σε οποιαδήποτε φάση η αστυνομία υπερβαίνει τον ρόλο της, “τότε αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να ελέγξουν και το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς