Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

«Τη νύχτα που αγκάλιασε το Ginkgo biloba»


Του Γιάννη Μανέτα

Ομότιμου καθηγητήτου Πανεπιστημίου Πατρών

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017, στο «Βυζαντινό»



Το βιβλιοπωλείο Discover και οι Εκδόσεις Αιώρα  σας προσκαλούν την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017,  ώρα 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Βυζαντινό (πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου 106, τηλ. 2610 243000),  για την παρουσίαση του μυθιστορήματος «Τη νύχτα που αγκάλιασε το Ginkgo biloba»  του Γιάννη Μανέτα, ομότιμου καθηγητή στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, εκτός από τον συγγραφέα, οι:
- Κατερίνα Κωστίου, 
καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών
- Βαγγέλης Τζανάτος, 
λέκτορας στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

Λίγα λόγια για το βιβλίο και τον συγγραφέα:
Ο Γιάννης Μανέτας, μετά τη συγγραφή δεκάδων επιστημονικών μελετών και δύο επιτυχημένων βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης - «Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών» και «Περί φυτών αφηγήματα» - παρουσιάζει το πρώτο του μυθιστόρημα. Ένα μυθιστόρημα που με φόντο την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους πρωταγωνιστές της – φοιτητές και διδακτικό ποσωπικό – και με όπλο το χιούμορ αναδεικνύει το πρόσωπο της ελληνικής κοινωνίας των τελευταίων σαράντα χρόνων. Ο βίος και η πολιτεία του πάθους και της αφέλειας σ’ έναν κόσμο που γλιστρά προς την απάθεια και τον κυνισμό. Χωρίς απαραίτητα το τέλος να είναι τόσο δυσοίωνο.

Ο Γιάννης Μανέτας θεωρεί ως σημαντικότερα επιτεύγματα της σταδιοδρομίας του τη συστηματική αποφυγή της πανεπιστημιακής γραφειοκρατίας, την άρνηση διεκδίκησης οποιασδήποτε διοικητικής θέσης και τη διατήρηση στενής φιλίας με πολλούς μαθητές του. Στη διαδρομή του άλλαξε αρκετά ερευνητικά αντικείμενα μέσα στον κλάδο της Βιολογίας των Φυτών. Παρότι τα αγάπησε όλα με πάθος, δεν κατάφερε να μείνει πιστός σε κανένα για περισσότερο από μερικά χρόνια, επειδή αντιλήφθηκε ότι τον ενδιέφερε περισσότερο μία ολιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων παρά η υπερβολική εξειδίκευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς